2024/05/03

Švietimo darbuotojai nori jaustis saugūs

Ketvirtadienį Kupiškio Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje įvyko Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Kupiškio rajono susivienijimo ataskaitinė – rinkimų konferencija.

Delegatai ir renginio svečiai pirmiausia išklausė LŠDPS Kupiškio rajono susivienijimo pirmininkės Reginos Bartienės ataskaitą. Pasak jos, Lietuvos švietimo sistemoje nuolat vykdomos reformos kelia nerimą ir įtampą ugdymo įstaigose. Visuomenės požiūris į mokytoją keistas. Visi tampa pedagogų ekspertais, galinčiais nurodyti ir komentuoti jų darbus, skaičiuoti uždarbį. Mokytojo kompetencijų ratas nuolat plečiasi, jis turi verstis per galvą, kad vaikams būtų įdomu per pamokas ir po jų, rūpintis auklėtinių žalingais įpročiais, lopyti tėvų auklėjimo spragas ir pan. Tuo tarpu dėl savo saugumo pedagogas nėra užtikrintas – mokiniai gali reikšti neapykantą, vakare pastoti kelią. Daug kalbama apie mokinių teises, tačiau pamirštamos pedagogų teisės.

Mokinių skaičius klasėse išlieka didelis. R. Bartienė džiaugėsi, kad pedagogai vis tik deda daug pastangų ugdymo gerinimo klausimais, randa bendrą kalbą su mokyklų vadovais. Reikia tikėtis, jog švietimo situacija rajone pagerės savo darbą pradėjus naujajai Savivaldybės tarybai – iki šiol joje nebuvo švietimo srities atstovų.

LŠDPS Kupiškio rajono susivienijimo veikla atkurta 2002 m. Tuomet ji vienijo 60 narių, tris profesines organizacijas. Dabar jų liko dvi – Kupiškio Povilo Matulionio vidurinė ir Noriūnų Jono Černiaus pagrindinė mokyklos (44 nariai). Tikimasi, jog prie susivienijimo prisijungs Subačiaus gimnazija.

„Nors mes ir maži, bet tikrai dirbome“, – sakė rajono susivienijimo pirmininkė. Per ataskaitinį laikotarpį stengtasi dalyvauti visuose LŠDPS renginiuose, skleisti juose gautą informaciją, semtis patirties seminaruose. Buvo organizuojami susirinkimai, nuolat rinktasi į komiteto posėdžius, plėstas profesinės sąjungos narių kultūrinis akiratis ir t. t.

Pagrindinės mokyklos lūkesčių ir dvejonių temą savo pasisakyme palietė Sigita Keršulienė, Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos profesinės sąjungos pirmininkė. Noriūnuose profesinė sąjunga įsikūrė 2002 m. Tuomet jai priklausė 9, dabar – 11 narių. Ryškiausios problemos: mažėjantis mokinių skaičius mokyklose, didelis jų skaičius klasėse, pedagogai apkraunami dokumentacijos rengimu, papildomais darbais, auditais, jiems trūksta teisinių žinių, neaiški švietimo politika. Daugelis neįvertina profesinės sąjungos privalumų. Ne vienam stojančiajam į ją kyla klausimai – o ką ji man duos, kodėl turėčiau atiduoti dalį savo užmokesčio, jei ir būdamas nuošalyje galiu naudotis kitų iškovotomis teisėmis?

Anot renginio svečio, LŠDPS pirmininko pavaduotojo Audriaus Jurgelevičiaus, šalyje nuskambėjęs pedagogų piketas – vienas iš profesinės sąjungos veiklos etapų. Apmaudu, kad mokytojai sako esą pastumdėliai: valdžios, tėvų, vaikų. Trūksta jų iniciatyvos. „Pedagogai, dėl nesuprantamų priežasčių, nenori gauti to, kas jiems priklauso. Visur kalbama apie tai, kad profesinės sąjungos mažėja, nes iškeliamas klausimas – o ką ji man duos? Mokytojai – vienintelės profesijos atstovai, keliantys tokį klausimą. NBA žaidėjai, uždirbantys milijonus, buriasi į profesines sąjungas, pasirašo kolektyvines sutartis ir neklausia, kam tai reikalinga“, – sakė A. Jurgelevičius.

Kaip vieną iš profesinės sąjungos privalumų svečias paminėjo tai, kad ji suteikia teisę pasirašyti visavertę kolektyvinę sutartį, be kurios sunkiai įsivaizduojamas normalus mokyklos darbas. Be kolektyvinės sutarties pedagogai negali išeiti nemokamų atostogų dėl asmeninių priežasčių, atostogauti kitu metų laiku, o ne vasarą. Kolektyvinę sutartį pasirašę profesinės sąjungos nariai įgyja papildomą teisinę apsaugą.

A. Jurgelevičius išreiškė apmaudą dėl nepakankamai aktyvios švietimo grandies mūsų Savivaldybėje. Daugelis problemų turi būti sprendžiami vietoje. Vien Savivaldybės prerogatyva – mokyklų tinklo pertvarkymas. Savivaldybės rankose – mokyklos finansavimas, vadovo skyrimas ir atleidimas, pedagogų kvalifikacijos kėlimas, atestacijos. Kaip ir užgriūvančios ataskaitos. Tačiau, kaip pastebėjo Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, – įsakymai, reikalavimai ir panašūs dalykai, kurių privalu laikytis, nuleidžiami iš Švietimo ministerijos.

LŠDPS Aukštaitijos regiono pirmininkas Erikas Gaigalas apgailestavo dėl neiniciatyvių pedagogų ir teigė norįs tikėti, kad prie ministerijos į piketą ateityje atvyks daugiau nei 12 Aukštaitijos regiono atstovų.

Mokyklos mikroklimato tema šnekėjo Povilo Matulionio vidurinės mokyklos mokytoja Aušra Vapšienė, apie klasės vadovo paskirtį, funkcijas, problemas, su kuriomis šis susiduria, mokinių požiūrį į klasės auklėtoją dėstė šios mokyklos pedagogė Norberta Savickienė. Anot jos, auklėtojo duona sunki – tampi barbė devyndarbė, o atlygis už tai – juokingas. Pradinių klasių mokytojų nerimu dalijosi Janina Kriauzienė.

Konferencijai baigiantis buvo patvirtinti LŠDPS Kupiškio rajono susivienijimo įstatų pakeitimai, 2007-2010 m. veiklos programa, revizijos komisijos nuostatai. Atviru balsavimu dar vienai kadencijai susivienijimo pirmininke balsų dauguma išrinkta R. Bartienė, revizijos komisijos pirmininke – Zita Višinskienė.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video