2024/05/03

Aiškėja rajono valdžios kontūrai

Penktadienio vakare vyko labai svarbus rajono valdžios formavimui Darbo partijos rajono skyriaus posėdis, po kurio paaiškėjo būsimos valdžios kontūrai.

Daugiausiai balsų rinkimuose gavusiai Valstiečių liaudininkų sąjungai vien jų iškovotų vietų suformuoti valdančiąją daugumą Taryboje yra per maža. Prognozuojant, kad prie jų prisijugs dvi vietas turintys socialdemokratai, liko spėlioti, kas dar prisidės prie šios koalicijos.

Taip pat dvi vietas per rinkimus gavę krikščionys demokratai, liberalcentristai ir darbiečiai sulaukė pasiūlymų ir iš konservatorių, ir iš valstiečių formuoti valdančiąją daugumą. Kol vienos partijos dar svarsto, kuriuo keliu pasukti, darbiečiai penktadienį jau nutarė – eis su valstiečiais.

Apsisprendimą lėmė kelios priežastys

Redakcija, gavusi žinių apie darbiečių apsisprendimą, šios partijos skyriaus pirmininko Virginijaus Andrijausko paklausė, kas nusvėrė politines svarstykles į valstiečių pusę.

V. Andrijauskas sakė, kad posėdyje buvo svarstoma galimybė formuoti valdančiąją daugumą ir konservatorių, ir valstiečių pagrindu. Pasak partijos skyriaus pirmininko, oficialius pakvietimus jie buvo gavę iš abiejų pusių.

Dauguma darbiečių tarybos narių balsavo už bendradarbiavimą su valstiečiais. Tokį sprendimą nulėmė ne viena aplinkybė. Darbiečiai įvertino tai, kad rajono rinkėjai didžiausią pasitikėjimą parodė būtent valstiečiams, kuriuos, ko gero, ir norėtų matyti valdžioje. V. Andrijausko nuomone, sąžininga palikti valdžią partijai, kuri gavo daugiausiai balsų. Kita vertus, darbiečiai įvertino tai, kad valstiečių partijoje yra gerų pokyčių. Atsiranda daugiau demokratijos, valdžia, tikėtina, nebebus susikoncentravusi vienose rankose.

Darbiečių sąlygos nebus griežtos

Paklaustas, ar jie į koaliciją eina be jokių išankstinių sąlygų, V. Andrijauskas sakė, kad sąlygų bus. Visų pirma, darbiečiai tikisi, kad į būsimosios valdžios veiklos programą bus įtraukti jų rinkimų pažadai, antra – jie norėtų ir kelių valdžios postų. Į patį aukščiausiąjį rajono valdžios postą darbiečiai pretenzijų bent jau kol kas neturi. V. Andrijausko nuomone, jų keliamos sąlygos valstiečiams turėtų būti priimtinos.

Vakar apie savo apsisprendimą darbiečiai jau informavo valstiečius liaudininkus, kurie, aritmetiškais skaičiavimais, turi visas galimybes suformuoti tegul ir trapią, bet valdančiąją daugumą.

G. Kirkilo ir A. Kubiliaus tolerancija Kupiškyje nesuveiks

Rajono darbiečių vado pasiteiravome, kaip, jo nuomone, po tokio sprendimo turėtų elgtis konservatoriai, kurie taip pat buvo pasiūlę formuoti valdančiąją daugumą. V. Andrijauskas sakė, kad konservatoriai dar turi kažkokių galimybių, nes reikia neužmiršti premjero Gedimino Kirkilo ir konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus draugystės.

Kokia ta draugystė nesiimsime spręsti, bet ir kokia ji bebūtų, rajono valstiečių ir socialdemokratų tikrai neiširs.

Vadinasi, rajono valdančioji dauguma iš esmės jau susiformavo, bet liko dar keletas klaustukų.

Klaustukai

Ar Taryboje galintis likti liberalcentristų sąrašo antrasis žmogus Audronijus Zulonas ryšis pasinerti į verslą ir pasiliks Tarybos nario mandatą? Tada po Alberto Audicko atsisakymo būti Tarybos nariu (tai jau teisės klausimas), į Tarybą patenka konservatorių lyderio Vytauto Mockaus brolis Gintautas Mockus. Dėl jo pasirinkimo, kokioje stovykloje būti, klausimo nėra. Bet A. Zulonui nusprendus ir toliau būt Noriūnų seniūnu, į politinę areną dar kartą išeitų tikrai žavi moteris Genė Zulonienė. Kam ji mirktelės, tikrai sunku pasakyti. Nutuokti galima.

Dar nieko apie savo apsisprendimą nepasakė ne tik liberalcentristai, bet ir krikdemai.Bent vieniems iš jų pareiškus, kad jungiasi su formuojama valdančiąja dauguma, jokios intrigos formuojant valdžią nebeliktų.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video