2024/05/03

Padėka šildantiems dėmesiu ir dosnumu

Rytoj, sekmadienį, Šv. Kazimiero – Lietuvos globėjo diena. Šią dieną jo vardu pavadinti Paketurių vaikų globos namai visad paminėdavo padėkos koncertėliu savo rėmėjams, žmonėms, neabejingiems šioje įstaigoje besiglaudžiantiesiems.

Vaikų globos namų direktorė Danutė Bukinienė nuoširdžiai apgailestavo, jog šiemet, dėl siautėjančio gripo negali į tradicinį įstaigos vardadienio renginį pakviesti ir padėkoti rėmėjams (jie visi švelniai vadinami globėjais), kurių kasmet vis daugiau.

Gripas neaplenkė nei jaunųjų globotinių, nei darbuotojų. Įstaigos vadovė krūpčiojo išgirdusi kiekvieną telefono skambutį – o jei tai dar vienas pranešimas, kad susirgo kažkas iš darbuotojų? Jų pavadavimo klausimas sudėtingas – tam nėra skirta pinigėlių, o ir tinkamą žmogų rasti sunku.

D. Bukinienė dėkoja visiems geros valios žmonėms, kurie nepamiršta ant Paketurių kalnelio įsikūrusios socialinės globos įstaigos. Iš tokių ji paminėjo Vaclovą Šulmą, kuris kasmet vaikų globos auklėtinius pradžiugina sodo gėrybėmis. Štai ir praėjusių metų rudenį jis pridžiovino didžiulį maišą obuolių, kuriuos mažieji mėgsta ir vienus pakramtyti, ir jais pagardintą kompotą siurbčioti. Ūkininkės Danutės Adamonienės dėka globos namuose tapo šilčiau – ji dovanojo medžio atraižų. Gydytojų Petraičių šeima atvežė drabužėlių siuntą, Algimantas Seibutis padovanojo sodo ir daržo gėrybių. Ne pirmi metai į vaikų globos namus su lauktuvėmis užsuka ir Antašavos ūkininkės. Verslininkui Romui Talačkai direktorė dėkoja už sumokėtą pusę draudimo nuo nelaimingų atsitikimų sumos.

Vaikučius šildo noriūnietės Danutės Kireilienės megztos kojinės, Seimo nario Viktoro Rinkevičiaus įstaigos gyvavimo dešimtmečio proga dovanotos kepurės, šalikai, marškinėliai. Už nuoširdžią globą ačiū visi taria ir bitininkų draugijos Kupiškio skyriui. Slaugytojos sodyboje Svideniuose apgyvendintos dvi globos namų bičių šeimos. Bitininkavimo meno jaunimą moko Birutė Kukenienė. Kupiškio grožio salono kirpėjos apkerpa jų globotinius.

Vaikų globos namams vadovaujanti D. Bukinienė geru žodžiu mini jaunimo reikalų koordinatorę Gailą Matulytę, kurios iniciatyva Paketuriuose viešėjo prancūzai (po jų apsilankymo kelių kambarių sienos nušvito spalvingomis freksomis), dėkoja seniems rėmėjams – „Rotary“ klubui, Savivaldybės darbuotojams, padedantiems, konsultuojantiems įvairiais klausimais.

Globos namus pasiekė Mindaugo Vidugirio skambutis iš Airijos, Dublino. Lietuviai, gyvenantys šioje šalyje, rengia Kaziuko mugę. Per ją bus renkamos lėšos. Pusė jų bus skirta vaikų ligoninei Airijoje, o kitą pusę žada Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namams.

Taigi geros valios žmonių dėmesys ir dosnumas neaplenkia Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų auklėtinių. Sekmadienį Kupiškio bažnyčioje, per aukojamas šv. Mišias, auklėtiniai skaitys skaitinius, malda padėkos savo rėmėjams. Į dangų skries malda ir už tėvelius, artimus žmones.

Šiuo metu Šv. Kazimiero vaikų globos namai glaudžia 23 vaikus. Jais rūpinasi 12 (su sezoniniais darbuotojais – 14) žmonių. Iki 2010 m. vaikų globos namai turės gauti licenciją kaip įstaiga, teikianti socialines globos, o ne ugdymo paslaugas.

Žinoma, be džiugių dalykų, šioje įstaigoje netrūksta ir rūpestėlių: tiek ir dėl pačių globotinių (pvz., jų žalingų įpročių, mokymosi motyvacijos stokos ir kt.), tiek ir dėl globos namų patalpų. Jose reikia įrengti priešgaisrinę signalizaciją, remontuoti salės, valgyklos, poilsio kambario grindis. D. Bukinienės svajonė turėti ir kiek didesnes patalpas, galbūt kokį priestatėlį, kuriame, reikalui esant, galėtų prisiglausti ir mama su vaikeliu, pirmuosius žingsnius į savarankišką gyvenimą galėtų pratintis žengti turintieji palikti globos namus.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video