2024/05/04

Sekmadienio rytą mąstėme apie būsimą rajono valdžią

Užvakar ėjome rinkti rajono Savivaldybės tarybos. Po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo susiklosčiusios daugiapartinės sistemos – penktą kartą. Labiau susipratę ir net jau patikėję, kad esame svarbūs pasirinkdami partijų kandidatų paketus. Atlikti pilietinės pareigos. Šalies politikai net užsimena, jog ateityje tai galėtų tapti net griežtai privaloma pareiga. Kaip svarbiomis progomis iškelti Valstybės vėliavą.

Bet šį kartą – dar savanoriškai. Todėl apie aktyvumą sužinosime tik vėlyvą vakarą. O čia pasakojam apie rinkimų rytą.

Į rinkimų 24 apylinkes jau šeštą valandą skubėjo jų komisijų nariai. Kupiškio viešosios bibliotekos parodų salėje veikusioje Aukštupėnų rinkimų apylinkės balsavimo būstinėje buvo laukiama apsilankant per septynis šimtus rinkėjų. Tarp jų nemažai buvo žmonių ir iš Kupiškio seniūnijos aplinkinių kaimų.

Kai komisijos narė Gražina Dalinkevičienė dar prieš septintą valandą iškėlė Valstybės vėliavą, tai jau ir buvo pasirengta. Komisijos pirmininkė Greta Babickienė su pirmuoju rinkėju pasisveikino vos prasidėjus aštuntai valandai. Tai buvo Rimantas Meškauskas, skubėjęs į darbą priešgaisrinės apsaugos tarnyboje. Jis sakė, jog balsavo už sąrašą tos partijos, kurios programoje žadėta daugiausia permainų.

Iš Bagdonių atvykusi Fabrusa Kaleinikova, iš Biriečių – Leonas Vičinas, pensinio amžiaus žmonės, sakė, jog savo balsavimu permainų nesiekę, esą patenkinti iki šiol buvusia rajono valdžia ir tvarka.

Šioje rinkimų apylinkėje iki 10 valandos buvo apsilankę tik 34 rinkėjai, tačiau paskui durys vėrėsi dažniau, o vienuoliktą čia kilo net šurmuliukas – pasirodė meras Leonas Apšega su žmona Palmira. Jie buvo 85 ir 86 balsuotojai.

Vestibiulyje korespondentės šnekinamas L. Apšega sakė, jog rinkimų kampanijos metu jo atstovaujamos Valstiečių liaudininkų sąjungos komanda su agitacija “nesivertusi per galvą„, nes laikęsi tos nuomonės, jog rajono gyventojai galėjo juos vertinti pagal iki šiol nuveiktus konkrečius darbus.

Į klausimą, ką veiktų, jeigu nebegautų mero posto, L. Apšega “Mintims„ sakė, jog apie tai tik tada ir mąstysiąs. Ponia P. Apšegienė sakė, jog rajoną pažįstanti ne prasčiau už vyrą, nes dešimt metų dalyvauja Lietuvos ūkininkių draugijos kupiškėnių “Sodžius„ veikloje, o tai yra tikras universitetas.

Senamiesčio rinkimų apylinkėje pirmoji rinkėja irgi buvo į darbą skubanti Elvyra Dūdienė. Moteris, neturėdama laiko ilgesniam pokalbiui, žiniasklaidai sakė, jog pasirinkusi partiją, kurios programa, jos nuomone, yra arčiausiai realybės. Rinkėjas Aloyzas Ramanauskas irgi taupė rytmečio minutes -laukė darbas prie medicinos greitosios pagalbos automobilio vairo. Jis sakė nuogąstaująs, kad išrinktieji tradiciškai nepamirštų rinkėjams savo pažadų ir apie jų vykdymą kasmet pateiktų ataskaitas.

Skubėjo į budėjimą ir Vytis Zavackas. Gimnazijos abiturientas, mokslą įstengiantis derinti su tarnyba Krašto apsaugoje. Vaikinas balsavo pirmą kartą.

Šios rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Laima Bernadickienė “Mintims„ sakė, jog rinkėjų sąraše – 1581 asmuo. Iš jų 45 buvo pateikę prašymus balsuoti namuose, tačiau keturi iš jų tokios paslaugos atsisakė ir kelis kartus aplankyti neatvėrė durų.

Iš Kupos rinkimų apylinkės būstinės išėję šiame krašte gimę ir užaugę, ilgai jo ir žmonių labui darbavęsi medikė Janina ir architektas Alfonas Šiliniai žiniasklaidai sakė, jog neslepia savo pasirinkimo. Kaip ir per ankstesniuosius savivaldybės rinkimus, taip ir šį kartą balsavo už Tėvynės sąjungos (konservatorių, politinių kalinių ir tremtinių, krikščionių demokratų) kandidatų sąrašą.

Šios rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Dalia Dubenčiukienė paaiškino, jog čia laukiama per du tūkstančiai balsuotojų, iš to sąrašo buvo balsavusių paštu, pas 53 asmenis jų prašymu apsilankyta namuose, taip pat ir pas du rinkėjus, savaitgaly buvusius Kupiškio policijos areštinėje.

Tarp miesto rinkimų apylinkių skaitlingiausia buvo Račiupėnų – su 3131 balsuotoju. Iš namuose ketinusių balsuoti per septyniasdešimt asmenų rinkimuose visai nedalyvauti apsisprendė trys. Pasak čia dirbusio rinkimų komisijos pirmininko Vytauto Knizikevičiaus, jų atstovai, įteikinėję rinkėjams pakvietimus balsuoti iš susitikimų su žmonėmis grįždavo su gera nuotaika, nes nebetekdavo išklausyti jų nepasitenkinimo, kaip ankstesniais kartais, kad per rinkimus ir po jų vėl niekas nepasikeisią.

Apskritai šioje rinkimų apylinkėje ir ankstyvą rytą netrūko balsuojančių, o pusę dešimtos pasveikinom ir šimtąjį rinkėją. Juo tapo Smilgių kaimo gyventojas Kazimieras Malinauskas. Pasak komisijos pirmininko, per kiekvienus rinkimus čia pirmasis balsuoja Edmundas Mykolaitis. Taip buvo ir šį kartą.

Šaltą rytmetį net nudžiugome pamatę atvykusią balsuoti Astos ir Rolando Bridikių šeimą. Pusės metukų dukrelė Kornelija, kol tėvai atliko balsavimo procedūrą, buvo tai vieno, tai kito glėbyje. Sūnelis Ernestas jų irgi kantriai lūkuriavo.

Šie rinkimai ne visai eiliniai buvo Danutės ir Petro Januškų šeimai – jų sūnus Saulius balsavo pirmą kartą.

Čia kalbinti rinkėjai Stanislava Žukauskienė, Kęstutis Vildžiūnas ir kiti sakė, jog norėtų, kad rajono taryboje būtų naujų pavardžių ir savo balsavimu stengėsi prie to prisidėti.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video