2024/05/04

Rinkimų rezultatai intrigos nežada

Preliminarūs rinkimų rezultatai skelbia, kad daugiausiai balsų būsimojoje rajono Savivaldybės taryboje turės Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga. Ši partija iškovojo devynias vietas. Antroje vietoje liko Tėvynės sąjunga (Konservatoriai, politiniai kaliniai, krikščioniškieji demokratai). Jai rinkėjai patikėjo septynias vietas. Po du politikus Taryboje turės Lietuvos socialdemokratų partija, Liberalų ir centro sąjunga, Lietuvos krikščionys demokratai ir Darbo partija.Vienas žmogus atstovaus partijai „Tvarka ir teisingumas“ (liberalai demokratai).

Rinkimai parodė, kad į rajono politinę rinką prasibrauti ne taip jau lengva. Iš anksčiau Taryboje vietų neturėjusių partijų kelias vietas pavyko laimėti tik Darbo partijai ir liberaldemokratams. Tuo tarpu Liberalų sąjūdžiui ir Naujajai sąjungai (socialliberalams) barjero nepavyko įveikti.

Preliminarūs rezultatai rodo, kad formuojant valdančiąją daugumą didelės intrigos neturėtų būti. Jei prie daugiausiai vietų laimėjusių valstiečių liaudininkų prisijungs po dvi vietas turintys socdemai ir liberalcentristai, ši koalicija turės trylika balsų – tiek, kiek reikia ramiai valdyti rajoną.

Jeigu socdemai ar liberalcentristai dėl kokių nors priežasčių atsisakytų dalyvauti šioje koalicijoje, galėtų formuotis kita dauguma, daug margesnė ir mažiau nuspėjama.

Rajono gyventojai beveik visose rinkimų apylinkėse pareiškė pasitikėjimą valstiečiais liaudininkais. Konservatoriai laimėjo tik Senamiesčio, Noriūnų, Šepetos ir Šimonių apylinkėse.Valstiečiai liaudininkai daugiausiai balsų surinko Račiupėnuose (372), o už konservatorius čia balsavo 309 rinkėjai.

Po reitingavimų šiek tiek pasikeitė politikų išsidėstymas rinkimų sąrašuose. Valstiečių liaudininkų sąraše didžiausią šuolį padarė Kupiškio seniūnas Julius Vytautas Semėnas. Jis iš tryliktosios vietos pakilo į penktąją. Tačiau, matyt, jis vistiek nebus Tarybos narys, nes būnant Taryboje, jis nebegalėtų eiti seniūno pareigų. Valstiečių liaudininkų sąraše yra ir daugiau žmonių, kurie gali atsisakyti vietos Taryboje dėl užimamų pareigų. Kol kas į devintuką patenka Leonas Apšega, Jonas Jarutis, Žilvinas Aukštikalnis, Albinas Vaižmužis, Julius Vytautas Semėnas, Benediktas Gricius, Laimutis Baltrūnas, Valdas Juškevičius, Genė Žilinskienė. Jei kas nors atsisakytų darbo Taryboje, artimiausi kandidatai būtų Alvydas Mažeikis, Antanas Alkauskas, Vita Vadoklytė.

Konservatorių sąraše labiausiai į priekį pasistūmėjo Julius Alekna. Jis iš devynioliktos vietos pakilo net į septintąją. Į Tarybą pateko būtent septyni politikai – Vytautas Mockus, Valentinas Beinoris, Zinaida Odinienė, Ričardas Barzdenis, Ričerdas Kriovė, Skaistutė Paulauskienė ir Julius Alekna.

Darbo partijai Taryboje atstovaus Virginijus Andrijauskas ir Aidas Mikėnas, krikdemams – Povilas Gurklys ir Milda Narmontienė, socdemams – Jonas Blaževičius ir Vaitiekus Gaidukevičius, „Tvarkai ir teisingumui“ – Dangirdas Mikšys.

Dvi vietas iškovojo Liberalų ir centro sąjunga. Jų sąraše pirmąsias vietas užima Albertas Audickas ir Audronijus Zulonas, bet pastarasis yra Noriūnų seniūnas ir, matyt, šių pareigų neatsisakys. Tokiu atveju jo vietą taryboje turėtų užimti trečiojoje sąrašo vietoje esantis Gintautas Mockus.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video