2024/05/04

Rinkimų naktį tvyrojo permainų dvasia

Aštuntą valandą vakaro uždarius rinkimų apylinkes prasidėjo balsų skaičiavimas. Kokie bus šių metų savivaldos rinkimų rezultatai rajono politinės partijos laukė įvairiai. Vieni budėjo prie telefonų ir kompiuterių savo būstinėse, kiti laiką leido kavinėse, o treti – gripo paguldyti lovose.

Rinkimų naktį aplankėme keletą partijų.

Sparčiai kintantys rezultatai pateikė ir netikėtumą

Tėvynės sąjungos būstinėje tvyrojo šiek tiek nerami, bet darbinga nuotaika. Partijos lyderio Vytauto Mockaus ir jo kolegų Valentino Beinorio bei Dainiaus Bardausko rankose netilo telefonai. Politikai gaudė informaciją iš rinkimų apylinkių ir ją fiksavo kompiuteryje. Kas minutę keitėsi rajono rinkimų rezultatų geografija. Tačiau iškart buvo aiškūs du lyderiai – Valstiečių liaudininkų sąjunga ir Tėvynės sąjunga. Konservatoriai tą naktį buvo sulaukę ir svečių. Kartu su jais rinkimų naktį leido buvęs kupiškėnas ir liberalas Petras Čepulis, atvykęs į mūsų miestą iš Vilniaus tvarkyti savo asmeninių reikalų. Vyriškis prasitarė, kad šiuo metu yra nuo politikos nutolęs. Praslinkus maždaug porai valandų nuo balsų skaičiavimo pradžios, konservatorių būstinę pasiekė žinios apie pirmąjį šių rinkimų netikėtumą – rezultatai rodė, kad garantuotai vieną balsą rajono Taryboje jau turės partija „Tvarka ir teisingumas“(Liberalai demokratai). V. Mockus telefonu operatyviai pasveikino jos lyderį Dangirdą Mikšį.

Kas ir su kuo “obuoliaus„?

Paklaustas, su kokiomis partijomis konservatoriai „eis obuoliauti“, šios partijos rajono skyriaus vadovas buvo lakoniškas: „Einam su visais, bet ne visų darbų daryti“. Netrukus konservatorių būstinėje pasirodė ir pirmasis „obuoliautojas“ – liberaldemokratas D. Mikšys. Jis neslėpė džiaugsmo, kad tapo Tarybos nariu. Anot jo, plikomis rankomis ėjusi į rinkimus jo partija vargu ar daugiau balsų įstengs gauti.“ Vėliau paaiškėjo, kad šios prognozės pasitvirtino, nors vienu metu atrodė, jog reikalai krypsta į tai, kad ši partija turės ir antrąją vietą Taryboje. Suskaičiavus Kupiškio miesto rinkimų apylinkių balsavimo rezultatus – šios viltys žlugo. Šiaip ar taip tarp rajono politikų bus girdimas ir naujas balsas.

Iškalbingi nutylėjimai ir reikšmingas santūrumas

Laikrodžio rodyklei krypstant vidurnakčio link konservatoriai V. Mockus ir D. Bardauskas aplankė ligi šiol buvusius opozicijos partnerius krikščionis demokratus, kurie rinkimų rezultatų laukė vienoje iš įmonės „Lelija“ administracijos patalpų.

Prie šventinio stalo spietėsi šios partijos aktyvas. Buvo aptarinėjami geri kolegų iš Pasvalio rajono rinkimų rezultatai, svarstoma, kas tai galėjo lemti. Antra vertus, krikščionys demokratai buvo labai nekalbūs ir gana paslaptingi. Viena iš jų lyderių Milda Narmontienė teprasitarė, jog jie iš anksto neprognozavo šių rinkimų rezultatų. D. Bardauskui tvarkant išsklidusius iš aplanko popierius, konservatorių lyderis pajuokavo, ar nevertėtų imti lapą ir pasirašyti kokią sutartį. Šią frazę juokais nuleido ir krikdemai, nors jau buvo akivaizdu, kad ir per šiuos rinkimus jų partijos vardas neišnyks iš rajono Tarybos sąrašo. Rajone populiaraus politiko ir verslininko Povilo Gurklio vardas, įrašytas jų sąraše pirmuoju numeriu, be abejo, gerokai timptelėjo šios partijos reitingą aukštyn. Jau iki vidurnakčio buvo beveik aišku, kad krikdemai turės ir antrąjį žmogų Taryboje. Matyt, tikrai, kas nerizikuoja, tas negeria šampano. Pats P. Gurklys tąnakt buvo reikšmingai santūrus. O gal tikrai jo balsas gali būti „auksinis“?

Ar administratorius skiriasi nuo politiko?

Tąnakt rinkimų rezultatų namuose prie televizorių ar artimų bičiulių rate laukė ir ne viena kupiškėnų šeima. Užstalėse sklandė gandai gandeliai, kad meras, jei laimės valstiečiai liaudininkai, vis tiek bus kitas, kad žmonės ištroškę permainų ir kad senimui jau laikas pailsėti, kad į politiką turėtų eiti kuo daugiau jaunų žmonių. Permainų troškulys plazdeno ore. Gyvai buvo aptarinėjama Pilietinės Visuomenės Instituto direktoriaus Dariaus Kuolio po kandidatų į rajono merus debatų viešojoje bibliotekoje išsakyta mintis, jog dabartinis rajono meras Leonas Apšega esąs labiau administratorius nei politikas. Kai kas retoriškai klausė, ar nevertėtų jam pasikeisti vietomis su Savivaldybės administratoriumi Žilvinu Aukštikalniu. Kiti į pirmo rajone asmens sostą „sodino“ šių politikų bendrapartietį Julių Vytautą Semėną. Šnekos šnekomis. Geriau patiems įsitikinti, kokios rinkimų naktį nuotaikos vyravo valstiečių liaudininkų stovykloje. Tad buvome užsukę ir pas juos, susispietusius „Jantos“ kavinėje.

Meniu – rinkimų rezultatų užkepėlė

Bet nepriklausomai nuo dislokacijos vietos svarbiausiu ir čia buvo ne meniu, o kruopščiai fiksuojamos žinios iš rinkimų apylinkių. Jas akylai gaudė ir fiksavo ne tik valstiečių liaudininkų partijos lyderiai, bet ir eiliniai šios partijos kandidatai. Kaip ir dera valdantiesiems, atvirų emocijų, sužinojus prelimenarinius rinkimų rezultatus, pastebėti nepavyko. Dar gerokai prieš vidurnaktį jau buvo žinomi konkretūs partijų, patenkančių į šios kadencijos rajono Tarybą, mandatų skaičius. Taigi daugelį, ko gero, labiausiai domino galimi koalicijos partneriai.

Paklausus apie tai, ar Valstiečių liaudininkų sąjungos Kupiškio skyrių tenkina gauti mandatai, skyriaus pirmininkas Jonas Jarutis svarstė, kad mažesnis nei anksčiau rinkėjų aktyvumas (buvo per 50 proc.), ko gero, ir lėmė būtent tokį rezultatą. Pasak jo, mąstydami apie optimistines prognozes valstiečiai liaudininkai tikėjosi pakartoti ankstesnių rinkimų rezultatus, o realistinėse prognozėse irgi kiek klydo, mat buvo numatę 10 mandatų.

Tik tai, kas regima ar girdima

Reikia manyti jokių “burtų„ ar atsitiktinumų neįvyks ir sudarant koaliciją su kuria nors (o žinant, kad reikalinga 13 mandatų, vadinasi – su kuriomis) iš partijų. Jau patikrinti partneriai – socialdemokratai. Dėl kitų partijų, pasak vicemero, dar reikia pagalvoti. Kita vertus, politikoje gali būti svarstomi visi variantai, bet antagonizmas – nelabai reikalingas ar pageidautinas.

Pasiteiravus mero Leono Apšegos ar jis patenkintas rinkimų rezultatais, buvo sulaukta atsakymo, kad po tokios kritikos lavinos, kurios buvo sulaukta iš vienos partijos, galima daryti išvadas, jog jie (minėtoji partija – Aut. past.) mums labai stipriai pralaimėjo. Pasak mero, rinkimų rezultatai džiugina, atsirado naujų partijų, bet smagu, kad ir vykstant naujiems jėgų pasiskirstymams valstiečiai liaudininkai gavo daugumą.

Kad ir kaip ten būtų, pati įdomiausia pasjanso partija laukia ateityje. Kaip vystysis koalicijų sudarymas – tradiciniu (valstiečiai liaudininkai, socialdemokratai bei liberalų ir centro sąjunga – 13 mandatų) ar netradiciniu būdais?! Pastarasis, be abejo, labiausiai intriguotų. Aišku, skaitytojus domina ir kaip jėgų pusiausvyra, nepriklausomai nuo oficialios rotacijos pasiskirstys pačių valstiečių liaudininkų stovykloje. Mat rinkimų išvakarėse Kupiškyje buvo gan plačiai eskaluojamas klausimas apie jėgų persiskirstymą tradicinėje rajono partijoje ne dabartinio lyderio naudai. Kita vertus, nereikėtų pamiršti ir to, kad dalyvaudamas “Minčių„ debatuose pats meras sakė, jog vertų mero posto pretendentų jo partijoje – ne vienas. Taigi pagrindinė intriga išlieka!

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ, Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video