2024/05/04

Techninės pagalbos kelyje telefoną pasakys policininkai

Šaltuoju metų laiku eismo intensyvumas nemažėja. Automobiliui dėl įvarių priežasčių „pareiškus“ kaprizus, tenka pasukti galvą, kaip laiku atvykti į darbą, išsikapstyti iš pusnies ir pan. Žiemos keliai verčia paieškoti techninę pagalbą kelyje siūlančių bendrovių telefonų.

Ar tokią paslaugą teikiančių yra mūsų rajone?

Šiuo klausimu pasidomėjus informacijos telefonu 1588, buvo pažerti telefonai firmų, teikiančių techninės pagalbos kelyje paslaugą visoje Lietuvoje. Kupiškyje veikiančios tokios bendrovės tarp jų nebuvo. Apie techninės pagalbos kelyje paslaugą teikiančią įmonę UAB „Irolanas“ informavo Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos viešosios tvarkos skyriaus Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas.

Pareigūnas sakė, kad policija yra sudariusi sutartį su šia įmone – po eismo įvykių ji išgabena automobilius, prireikus turi jiems saugomą aikštelę. Teikiamomis paslaugomis policija patenkinta. Pasak V. Stančiko, tik reklamos iš jų pusės trūksta. Įmonės koordinates žino pareigūnai, budintys kelyje, ištikus bėdai vairuotojams jas praneša. „Žiemą ir mums tenka misija pagelbėti vairuotojams. Pareigūnai kelyje nusiteikę geranoriškai padėti“, – teigė Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininkas.

UAB „Irolanas“ vadovas Irmantas Švagždys nebuvo labai kalbus. Techninės pagalbos kelyje paslauga, anot jo, reikalinga, ja naudojamasi, tačiau kokia jos paklausa tarp kupiškėnų – komercinė paslaptis. Įmonė šią paslaugą teikia jau metai, ja naudojasi ne tik rajono gyventojai, bet ir vilniečiai, kauniečiai ir kt. Ne visi vairuotojai kelyje yra solidarūs, pakeleivingi automobiliai pagdėti sustoja vis rečiau. Tada tenka prisiminti techninę pagalbą kelyje teikiančią įmonę. UAB „Irolanas“ telefoną galima sužinoti iš policijos pareigūnų. Anot I. Švagždžio, į įmonę galima kreiptis visą parą.

Dėl ko keliuose dažniausiai genda automobiliai, bendrovės vadovas vienos priežasties negalėjo išskirti. „Sustreikuoja“ tiek senesnių markių, tiek ir 2-3 metų senumo automobiliai. Vasarą daugiau tenka pagelbėti į autoįvykius patekusiems vairuotojams, žiemą pasitaiko daugiau gedimų. Šaltis lemia įvairias problemas – užšąla aušinimo skystis, atsiranda problemų dėl tepalų, slidžios kelio dangos. Techninę pagalbą kelyje teikiantys darbuotojai žino, kad eismo įvykių padaugėja besikeičiant oro sąlygoms.

Kokia konkrečiai pagalba suteikiama, priklauso nuo vairuotojo pageidavimų – jei įmanoma, suremontuojama vietoje arba automobilis transportuojamas į autoservisą ar į kliento namus.

Pasitaiko atvejų, kai į žiemos spąstus pakliuvę vairuotojai bando sutaupyti maldaudami Kupiškio r. priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pagalbos. Šios tarnybos viršininkas Romusis Jablonskas juokėsi, kad tada atsiranda prisistatančių ugniagesių-gelbėtojų draugais, pažįstamais. „Respublikiniame pasitarime buvo žadama atskirti pagalbą nuo gelbėjimo darbo. Pagalba turėtų būti mokama. Pvz., važiavai, nuslydai į griovį – nuvažiavom, ištraukėm, susimokėjo. Tai yra paslauga, o paslaugų mes neteikiame. Mūsų funkcija – pagalba pavojaus atveju. Negalim tempti nuslydusio automobilio, nes tai paslauga, nėra pavojaus. Į autoįvykius ugniagesiai-gelbėtojai vyksta lygiagrečiai su policija“, – sakė R. Jablonskas. Vis tiktai apibrėžtumo kur paslauga, o kur gresia pavojus trūksta. Štai katino iškėlimą iš medžio galima traktuoti greičiau kaip paslaugą, o užklimpimą sniege – ir kaip pavojų turtui bei sveikatai. Taigi tenka pasikliauti savo nuožiūra, į konkrečią situaciją pažvelgti iš žmogiškosios pusės.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video