2024/05/04

Šansas valdžiai ir verslui realiai pagerinti kaimo gyvenimą

Praėjusią savaitę vykusiame rajono kaimo bendruomenių vadovų pasitarime buvo aptartas vietos veiklos grupių kūrimas. Jos reikalingos norint gauti finansavimą pagal programą LEADER+, kuri yra skirta kaimo vietovių plėtrai.

Pasak Žemės ūkio rūmų organizatorės savivaldai Kupiškio rajone, Naivių kaimo bendruomenės pirmininkės Genės Žilinskienės, pasitarimo dalyviai buvo supažindinti su vietos veiklos grupių samprata. Vietos veiklos grupėse turėtų dalyvauti tam tikras procentas kaimo gyventojų, vietos valdžios ir verslo atstovų. Šiuo metu, anot pašnekovės, tos dalyvių proporcijos yra derinamos. (Pagal šios ES programos reikalavimus po 25 proc. vietos veiklos grupėje turi būti vietos valdžios ir verslo atstovų, o 50 proc. – įvairių nevyriausybinių, daugiausia kaimo bendruomenių, atstovų. Aut. past.) Tariamasi su rajono verslo darbdavių klubu, Savivaldybe, bendruomenėmis bei kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, ką deleguoti į vietos veiklos grupę. Būtina, kad tokia grupė rajone įsikurtų iki šių metų gegužės mėnesio, nes iki tos datos galima teikti Žemės ūkio ministerijai projektą „Kupiškio rajono kaimo vietovių strategijos parengimas, siekiant tinkamiausio gamtos ir kultūros išteklių panaudojimo kaimo plėtrai“ Šiam projektui įgyvendinti iš valstybės tikimasi gauti apie 70 tūkst. litų finansavimą. G. Žilinskienė pabrėžė, kad tų pinigų nereikės grąžinti, jei jų strategija iš pirmo karto ir nebus patvirtinta. Liks galimybė ją tobulinti. Iš minėtų pinigėlių vien projekto konsultantams reikės sumokėti apie 40 tūkst. litų. Patvirtinus strategiją, bus jau konkrečiai žiūrima, ko vienai ar kitai kaimo vietovei labiausiai reikia. Kaimo bendruomenės galės teikti mažesnius projektus pagal tą strategiją.

Tad gal pasiseks vietos veiklos grupei suvienyti kaimo gyventojus, verslą ir vietos valdžią siekti visam rajonui reikšmingų permainų. Tačiau laiko, nuvogto nuo rinkimų batalijų, išties lieka labai nedaug.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video