2024/05/04

Įsigali elegantiškų Užgavėnių tradicija

Retro šukuosenos, elegantiški apdarai, dainos, burtai, pajuokavimai, šokiai – tokiais akcentais pasižymėjo šiemetinė žiemos palydų šventė. Jau antri metai iš eilės Užgavėnės Kupiškyje – vienų džiaugsmui, o kitų pykčiui, vyko kultūros centro vitražų salėje.

Užsigavėti kupiškėnai buvo pakviesti į karčiamą „Pas Moniką, kuri groja armonika“ pavirtusią vitražų salę. Joje tvyrojo ypatinga atmosfera – už staliukų sėdėjo puošnūs tarpukario inteligentijos atstovai, tarp jų nardė eiklūs padavėjai iš folkloro ansamblio „Kupkėmis“. Karčiamos savininkė Monika (Alma Pustovaitienė) iš ant stalų stovėjusių meniu užsigavėjimui kvietė užsisakyti ko nors kiauliško, pvz. „Iš kiaulės uodegytės – 5 bliūdai košlynytės“, „Degloji – vyno padaže“, mat šie metai – Kiaulės, o per Užgavėnes svarbu daug ir sočiai privalgyti. Netrukus ant stalų atsirado ir tradicinių Užgavėnių vaišių – pakišuolių ir blynų.

Žiemą buvo bandoma išvyti šokiais, dainomis ir šmaikščiomis istorijomis. Užsigavėti kvietė inteligentiškumu spindėjęs folkloro ansamblis „Kupkėmis“, elegantiškų ponų kompanija – „Bočių“ kapela, ekspresija tryškę šokių kolektyvai „Račiupėlis“, „Arabeska“, kūrybiškasis muzikinis trio.

Nors renginys buvo tikrai vykęs ir smagus, visgi reikėtų paminėti, kad redakcija dar prieš jį išklausė ne vieno miestelėno priekaištus dėl patalpoje vykstančios Užgavėnių šventės. Daugeliui kupiškėnų, ypač turinčių atžalų, priimtinos tradicinės persirengėlių šėlionės lauke, Lašininio ir Kanapinio kova, o retro stiliaus vakaronę jie įvardija kaip pačių kultūros darbuotojų šventę sau. „Nedrąsu eiti į tokią, lyg ir uždarą, vakaronę, atsivesti į ją anūkus. Manau, tokio pobūdžio renginys yra įdomus, tačiau ne per Užgavėnes“, – sakė viena pašnekovė.

Iš tiesų, didžiąją dalį šventės dalyvių sudarė patys saviveiklininkai, žiūrovus, atėjusius iš miesto, buvo galima suskaičiuoti ant rankų pirštų. Vakar vienos žiūrovės telefono skambutis priminė po kultūros centro sezono atidarymo nuskambėjusį šurmulį dėl žiūrovų nepagarbos atlikėjams. Tačiau, kaip pastebėjo užsigavėjimo vakaronės dalyvė, saviveiklininkai, patys tapę žiūrovais, ypatinga pagarba koncertuojantiems savo kolegoms taip pat nesuspindėjo.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video