2024/05/04

Du Tarybos mohikanai

Praėjusią savaitę rajono Savivaldybės taryba surengė paskutinį posėdį ir išsiskirstė laukti rinkimų rezultatų. Kiek matysime senų veidų naujojoje Taryboje, paaiškės netrukus, tačiau yra didelė tikimybė, kad joje bus ir du seni politikai, kurie nepriklausomai nuo politinių vėjų krypties visose kadencijose išlaikė kėdę rajoną valdančioje institucijoje.

Taryboje yra ne vienas ilgus metus čia dirbantis politikas, tačiau tik du – socialdemokratas Jonas Blaževičius ir konservatorius Vytautas Mockus – absoliučiai visose kadencijose vienaip ar kitaip prisidėjo prie rajono valdymo.

Paskutiniame Tarybos posėdyje susirgęs V. Mockus nedalyvavo, todėl pakalbinome tik J. Blaževičių.

Socialdemokratas “Mintims„ pasakojo, kad jis dalyvavo jau šeštosios Tarybos veikloje. Anot J. Blaževičiaus, paskutinės ir pirmosios Tarybos darbai gerokai skyrėsi.

Pirmojoje Taryboje buvo net 39 žmonės. Jie visi buvo išrinkti vienmandatėse apygardose. Dabar yra tik 25 Tarybos nariai. Pirmoji Taryba dirbo daugiau idealistiškai, nes sąlygos buvo visai kitokios.

Pasak J. Blaževičiaus, pagal anuo metu metu veikusius įstatymus Taryba lyg ir buvo atskirta nuo valdybos. Tarybos administracijoje dirbo trys žmonės. “Mums net atlyginimą mokėdavo valdyba,„ – pasakojo socialdemokratas.

Pirmosios ir paskutinės Tarybos darbas skyrėsi ir tuo, kad anksčiau visus klausimus Tarybos posėdžiams ruošdavo patys jos nariai. Nepadėdavo nei valdyba, nei kas nors kitas. Ruošdami kai kuriuos klausimus, deputatai į pagalbą kviesdavosi net televiziją, o posėdžio metu pateikdavo filmuotą medžiagą.

Anuo metu Tarybos posėdžiai buvo transliuojami per vietinį radiją. Dabar niekas nebeduoda tam reikalui eterio. J. Blaževičiaus nuomone, tos transliacijos iš vienos pusės buvo teigiamos – rajono žmonės girdėdavo, kaip priiminėjami sprendimai, kokios yra Tarybos narių pozicijos vienu ar kitu klausimu. Iš kitos pusės, kai kurie deputatai, norėdami gyventojams pasirodyti labai aktyvūs, kalbėdavo be galo, be krašto, taip daugiau save reklamuodami, o ne iš esmės spręsdami problemas.

Lygindamas pirmosios ir paskutiniosios Tarybos darbą, J. Blaževičius pripažino, kad nors dabar ankstesniojo idealizmo sumažėjo, bet dirbti yra patogiau ir šiek tiek lengviau.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video