2024/05/18

Tikri ar menami pragiedruliai virš ligoninės?

Antradienį Kupiškyje vyravo sveikatos tema. Mat prieš redakcijoje prasidedant į rajono Savivaldybės tarybą pretenduojančių partijų debatams, kurių pagrindine

tema ir tapo sveikatos apsaugos situacija Kupiškyje, spaudos konferenciją vietos žiniasklaidos atstovams surengė ir Kupiškio ligoninės vyr. gydytojas Povilas Rimkus. Taigi artėjant rinkimams sveikatos apsaugos problemos mūsų rajone sprendžiamos visais frontais.

“Blic„ vizitas

Pasirodo, tądien Kupiškio ligoninėje lankėsi ir remonto darbų eigą įvertino atstovai iš Valstybinės ligonių kasos. Tiesa, su Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotoju valdymui ir darbo organizavimui Vytautu Kriauza ir Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriumi Jonu Narbutu, pavyko susitikti tik epizodiškai – beveik kaktomuša vyriausiojo gydytojo kabinete. Kaip vėliau patikslino P. Rimkus, atstovas iš Vilniaus ir jį lydėjęs Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius (juos savo ruožtu lydėjo rajono vicemeras Jonas Jarutis) mūsų ligoninės reanimacijos ir slaugos skyrių apžiūrai sugaišo apie 45 min. Šis vizitas nebuvo konkrečiai orientuotas tik į Kupiškio ligoninę. V. Kriauzos paklausus, kaip vertina darbų eigą ir patį procesą mūsų ligoninėje, kaip ir reikėjo tikėtis, buvo išgirstas lakoniškas atsakymas: kad jam būtų neetiška ir ne visai teisinga viešai komentuoti ar vertinti. Tai esą turi atlikti Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai. Žinoma, nesvarbu, kad jo Kupiškyje tiesiog nebuvo!.. Tokia gradacija ar, kitaip vadinamas darbų paskirstymas, aišku, labai patogus vengiant nežinia kokiai provokacijai pasiruošusių žurnalistų klausimų.

Situaciją gelbėja “gastrolieriai„

Be abejo, vyriausiasis gydytojas P. Rimkus buvo žymiai iškalbingesnis. Gydytojo paklausius, regis, būtų galima nuraminti visus kraštiečius, besisielojančius dėl normalaus VšĮ Kupiškio ligoninės funkcionavimo. Ligoninės vadovas eilinį kartą patikino, kad šiai dienai ligoninėje problemų nėra arba jos operatyviai išsprendžiamos.

Antradienį, kai ir buvo surengta spaudos konferencija, dienos chirurgijos skyriuje buvo hospitalizuota 10 ligonių, reanimacijos – 5.

Prisimindamas “Mintyse„ keltą klausimą – “Ar tik chirurgijos skyrius yra ligoninės problema?„ bei suprasdamas, kad visa kryžminė ugnis ir buvo nukreipta būtent į reanimacijos skyrių, ligoninės vyr. gydytojas atsakė, kad šiuo metu reanimacijos skyriaus darbas organizuotas optimaliai. Jame nuolat budi (kiek jiems mokama – atskiras klausimas) 5 samdomi reanimatologai, atvykstantys iš Vilniaus, Biržų ir Panevėžio. Pasak, vyr. gydytojo, šio skyriaus vedėjas Vincas Kapočius dar serga, bet maždaug po mėnesio jis turėtų sugrįžti į savo darbo vietą. Kaip vienas gydytojas galės ir ar pajėgs atlikti kelių, vienas kitą keičiančių medikų darbą, jau retorinis klausimas.

Panašu, kad po 24 val. per parą dirba ir chirurgas Vykintas Tubelis. Nes, kaip dar kartą priminė P. Rimkus, jau nuo šių metų sausio 1 d. ligoninėje chirurgas budi ir šeštadieniais bei sekmadieniais. Per praėjusį savaitgalį V. Tubelis priėmė 7 ligonius (raiščių patempimai bei išnirimai, kelio girnelės lūžimas ir kt.), šiems ligoniams jau neteko vykti į Panevėžį.

Sensacija – ligoninė išbrido iš skolų

Kupiškio ligoninės vadovas į susitikimo pradžioje Valstybinės ligonių kasos atstovui adresuotą klausimą atsakė, jog reanimacijos ir slaugos skyriuose remonto darbai vyksta taip, kaip ir buvo suplanuota. Vyr. gydytojas dar kartą akcentavo, jog šie darbai vykdomi iš tikslinių lėšų (be abejo, darbus atlieka konkursą laimėjusi “Dailista„), o ne iš ligoninės uždirbamų pajamų.

Nėra abejonės, svarbiausia žinia būtų galima laikyti tai, kad, pasak P. Rimkaus, sausio 1 d. Kupiškio ligoninė skolų, kurios siekė kone pusė milijono litų, nebeturi!

Kaip vėliau paaiškėjo, šią naujieną pirmą kartą išgirdo ir didžioji dalis redakcijos surengtuose debatuose dalyvavusių rajono politikų.

Todėl būtų galima daryti išvadą, kad, remiantis ekonominiu faktoriumi, Kupiškio ligoninės darbą galima vertinti itin teigiamai.

Tačiau šioje vietoje iškyla kitas ne mažiau svarbus klausimas, ar ekonominis rodiklis gali būti lemiamu vertinant ir analizuojant ligoninės darbą?! Jei vadovautumėmės tik šiuo kriterijumi, išeitų taip, kad gydyti vėžiu ar kitomis nepagydomomis ligomis sergančiuosius – tuščias lėšų švaistymas?!

Panašu, kad šią temą ne mažiau aistringai gvildensime ir po rinkimų.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video