2024/05/18

Trečdalis šauktinių psichiškai nesveiki

Karo prievolės administravimo tarnybos prie Krašto apsaugos ministerijos Panevėžio Karo prievolės centras surengė spaudos konferenciją, kurioje buvo nagrinėjami įvairūs klausimai, bet didžiausias dėmėsys skirtas karo prievolininkų nenorui tarnauti kariuomenėje.

Panevėžio Karo prievolės centras administruoja Šiaulių, Utenos ir Panevėžio apskritis. Šiame regione gyvena 807,3 tūkstančio gyventojų. Panevėžio KPC turi 17 regioninių skyrių. Vienas jų yra ir Kupiškyje.

Konferencijoje buvo pabrėžta, kad iki šiol nemaža dalis regiono jaunuolių vengia tarnybos Lietuvai ir įvairiausiais būdais siekia nuo jos išsisukti. Kupiškio rajonas nėra išimtis. Pernai KPC pakvietė 761 rajono jaunuolį atlikti karo prievolės, bet atvyko tik 680.

Statistika duomenys rodo, kad labiausiai karinės tarnybos vengia Šiaulių jaunimas. Iš 7657 kviestų šio miesto vaikinų atvyko tik 4613. Regiono lyderis šiose srityje yra Visaginas. Iš 636 pakviestų šauktinių į tarnybą prisistatė 632. Žinant Visagino gyventojų nacionalinę sudėtį, tokie skaičiai verčia stebėtis.

KPC pareigūnai atkreipė dėmesį į tai, kad gydytojai net 47 procentus regiono šaukiamojo amžiaus vaikinų pripažino netinkamais karinei tarnybai dėl įvairiausių sveikatos sutrikimų. Įdomu tai, kad 39 procentai netinkamais pripažintų jaunuolių negali tarnauti Tėvynei dėl psichinių sutrikimų.

KPC įvairiais būdais kovoja su bandančiaisiais išvengti tarnybos. Vien tik praėjusiais metais iš 267 piliečių išsireikalavo sumokėti baudas, iš 105 pažeidėjų baudas išieškojo antstoliai, o už 50 niekdarių baudas sumokėjo darbovietės ar įvairios mokymo įstaigos.

Pernai KPC skirtingų rajonų policijos komisariatams perdavė 663 žmonių, vengiančių tarnybos, sąrašą. Policija paskelbė šių vaikinų paiešką.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video