2024/05/18

Skaičiuojami girti nepilnamečiai, bet ne mokiniai

Praėjusį penktadienį vienoje iš Kupiškio kavinių apsilankę policijos pareigūnai tarp būrelio jaunų žmonių, sėdėjusių prie vieno stalelio, sukėlė tikrą sumaištį. Keli iš jų tuoj pat dingo kaip sūriai nuo lentynos, o likusieji drąsiai rodė savo asmens dokumentus, esą jau pilnamečiai.

Policijos pasirodymą tą popietę lėmė ne tiek įtarimas, kad alutį siurbčiojantis jaunimėlis yra visiškai žalias, o arogantiškas, paskanintas keiksmažodžių jų elgesys viešoje vietoje. Šiuo atveju, matyt, nubaustų nebuvo, nes patys rėksmingiausi laiku išnešė kudašių. Tačiau pati situacija paskatino vėl pasidomėti, ar nepilnamečiams nepardavinėjamas alkoholis ar cigaretės.

Supjausto padangas

Parduotuvėse tenka pastebėti, kad pardavėjos retkarčiais jaunų žmonių paprašo asmens dokumentų, jei jie perka alkoholį ar cigaretes. Kavinėse to matyti neteko, nors neretai gali išvysti, kad alkoholinį kokteilį gurkšnoja ir keturiolikinės. Kupiškyje moksleiviams savo amžių nuslėpti sunku – kavinėje gali susidurti ir su kaimynu, ir su mokytoju, jei ne savo, tai brolio ar sesers. Aišku, pašalinis žmogus negi puls plėšti iš rankų ir ragauti, ką ten tas nepilnametis gurkšnoja. Kad ragauja ne vandenėlį, išduoda įraudę skruostai ir pagyvėjusi šneka.

Pakomentuoti tokią situaciją paprašėme kavinės „Savana“ savininko Žilvino Vareikos. Jis neneigė, kad konfliktų su aštuoniolikos neturinčiais lankytojais pasitaiko. Darbuotojai žino, kad nepilnamečiams parduoti alkoholį yra griežtai draudžiama. Jei būna neaiškus kavinės lankytojo amžius, paprašoma pateikti dokumentą. Barmenės, padavėjos ir kiti darbuotojai yra susidūrę ir su paauglių, kurie čia negalėjo įsigyti alkoholio, pykčiu bei kerštu. Pavyzdžiui, vieną dieną rado subadytas savo automobilio padangas. Kebliau yra, anot Ž. Vareikos, kai į kavinę ateina mišri kompanija, kurioje vieni yra pilnamečiai, o kiti ne. Jie neturi teisės aštuoniolikmečiui neparduoti alkoholio. Bėda ta, kad šie jo nuperka ir savo draugams. Paklaustas, kas patikrinimo atveju už tai atsakys, verslininkas tvirtino, kad čia jau bus nebe kavinės darbuotojų problema. Jaunuoliams, pirkusiems savo draugams alkoholio, jau galima būtų taikyti administracinę nuobaudą dėl nepilnamečių girdymo. (Bauda gali siekti nuo 100 iki 200 Lt – aut. past.)

Drausmina baimė prarasti licenciją

Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Vytautas Žurauskas sakė, kad policijos darbuotojai per savaitę po kartą apvažiuoja kavines, aludes. Galįs pasakyti, kad nepilnamečiai jose tikrai masiškai negirtauja. Kad būtų tvarka, siekia ir patys šių viešojo maitinimo įstaigų savininkai, nes užfiksavus tokį pažeidimą, galima iškart prarasti licenciją verstis alkoholio prekyba. Tokios pat sankcijos gresia ir už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams. Pasitaiko, kad svaigalų paaugliams nuperka suaugusieji. Aludėse praktiškai tokio amžiaus lankytojų nebūna. Daugiau nepilnamečių būriuojasi prie „Savanos“ kavinės.

Tiesa, pastaruoju metu vienas mūsų rajono verslininkas, H. Gobionis, prarado licenciją verstis alkoholio prekyba, bet to priežastis buvo kita. Jo parduotuvėje rasta alkoholio, neįtraukto į apskaitą.

Problema neišnyko, bet pasislėpė

Povilo Matulionio vidurinės mokyklos vyresnioji socialinė pedagogė Gražina Jurėnienė taip pat tvirtino, kad mokinių girtavimas nėra opi problema. Galbūt dėl to, jog mokykla tampa aštuonmete, o pagundos paragauti alkoholio labiau būdingos vyresnių klasių jaunuoliams. Šiemet mokykla kol kas tegavo du pranešimus apie jų auklėtinių girtavimą. Elgesio normoms buvo nusižengęs vienas dvyliktokas ir vienas penkiolikmetis. Su pastaruoju bėdų ne tik dėl girtavimo, bet ir dėl mokyklos nelankymo bei kitų nusižengimų turima jau nuo 5 klasės. Sunku būtų įvardyti, anot pedagogės, vieną šio vaiko bėdų priežastį. Tai ir draugų, ir šeimos įtaka, matyt, lemia. Šių mokslo metų pradžioje, rugsėjį, buvo informuota apie kelias įkaušusias jų mokyklos mokines.

Pasitaiko mokykloje ir bandančių užtraukti dūmą, bet su šiuo reiškiniu nuolat kovojama pasitelkiant ir tėvus.

G. Jurėnienės nuomone, kavinių savininkai, kaip tikri šeimininkai, turėtų galbūt tėviškai perspėti jaunuolius, kurie nepilnamečiams draugams nuperka alkoholio. Galbūt jie net nežino apie jiems už tai gresiančią atsakomybę. Žinoma, lengviausia dangstytis įstatymo formalumais.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos socialinė pedagogė Audronė Matuzevičienė, paklausta apie moksleivių girtavimo problemą, pokalbį pradėjo klausimu: „Ar jie išmoko pasislėpti, ar iš tiesų daug mažiau vartoja alkoholio?“ Nuo šios pedagogės darbo pradžios, 2001 m., girtaujančių nepilnamečių ženkliai sumažėjo. Pavyzdžiui, šiemet gauti tik du pranešimai apie tai. Tačiau, anot A. Matuzevičienės, ši problema neišnyko. Yra ir kita jos pusė. Dabar daugelis 3-4 klasių gimnazistų jau būna sulaukę pilnametystės. Tad gurkšnoti kažką stipresnio formaliai jiems lyg ir galima. Į moksleivio statusą šiuo atveju niekas nežiūri. Svarbiausias kriterijus – amžius.

Vaikai yra atvirai prisipažinę, kad alkoholio ir cigarečių visiškai laisvai nusiperka mažesnėse Kupiškio parduotuvėlėse (visą parą dirbančioje ir Taikos g. „Ūkininkų rojuje“). Galbūt iš dalies tai yra tiesa.

Socialinei pedagogei pačiai anksčiau yra tekę kartą pareikšti pastabą vienai iš pardavėjų (visą parą dirbančioje parduotuvėje), kad paprašytų jaunuolio, perkančio alkoholį, dokumentų, nes žinojusi, jog jis yra mokinys.

Policija galėtų labiau atkreipti dėmesį, ypač penktadienio, šeštadienio vakarais, kai jaunimo centre ar kitur vyksta diskotekos, kad prie naktį dirbančios parduotuvės būriuojasi jaunimas, ir dažniau čia surengtų patikrinimą ar nepažeidinėjamos prekybos taisyklės.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video