2024/05/02

Kol bitelės aviliuose

Kupiškio bitininkų draugijos narių šeštadienį įvykęs susirinkimas, palyginti su ankstesniais tokio pobūdžio renginiais, buvo naujesnis. Draugijos valdyba į jį atvykti kvietė ir kitus rajono gyventojus. Pastaruosius labiausiai turėjo dominti paskaitos apie vaistus, pagamintus iš bičių produktų, o ypač susitikimas su Kauno klinikų gydytoju prof. A. Gindroliu.

Tačiau tarp keletos iš toliau atvykusių svečių – Lietuvos bitininkų sąjungos (LBS) prezidento Algirdo Skirkevičiaus, jo pavaduotojo Kazimiero Spetylos, Žemės ūkio rūmų atstovo bitininkystei Vytauto Salinkos – profesoriaus nebuvo, nes sunegalavęs.

Padėka – išskirtinė

Susirinkimas prasidėjo kupiškėnų bitininkų draugijos valdybos pirmininko Juozo Žeimanto ataskaita apie veiklą praėjusiais metais. Tikrai nuveikta gražių darbų. Respublikinėje bitininkų šventėje už prisistatymą mūsiškiams pripažinta pirmoji vieta, plačiai kupiškėnai bitininkai nuskambėjo ir tuo, kad pirmą kartą surengė Aukštaitijos bitininkų šventę, o vėliau dideliu būriu savo šimto narių draugijai atstovavo ir rokiškėnų bičiulių renginyje. Valdybos pirmininko nuomone, rajono bitininkus labai sutelkia, skatina juos vieniems iš kitų mokytis ir drąsiau diegti naujoves kasmet rengiama bitininkų valdų apžiūra-konkursas. Pranešėjas džiaugėsi, kad visuose tuose darbuose sulaukta rajono mero Leono Apšegos pritarimo, paramos turtinant šalies bitininkystės muziejų eksponatais, o taip pat ir finansinės paspirties iš fondo nevyriausybinių organizacijų veiklai skatinti. Pabrėžta, kad bitininkų draugija jau turi paramos gavėjo statusą ir gali tikėtis ir iš mokesčių mokėtojų įnašų, jei tik dirbantieji taip apsispręstų.

Pasak LBS prezidento A. Skirkevičiaus, Kupiškio bitininkų draugija yra pirmoji, savo tokia aktyvia veikla nusipelniusi sąjungos padėkos raštą, ir svečias jį tokioje iškilmingoje aplinkoje įteikė.

Meras L. Apšega susirinkusiems priminė, jog kupiškėnai bitininkai Lietuvoje žinomi tik todėl, kad veikli šios organizacijos valdyba ir jos pirmininkas J. Žeimantas, šioms visuomeninėms pareigoms atidavęs jau dvidešimt metų. Ta proga visuomenininkui įteikta Kupiškio marių meninė fotonuotrauka.

Meras padėkojo ir visiems bitininkams ne tik už tai, kad jie plėtoja tradicinį kaimiečių verslą, bet ir padeda visiems ūkininkams, nes jų laukai, apskraidyti bitelių, būna daug derlingesni.

Ginklas prieš modifikuotą augaliją

Svečias A. Skirkevičius atskleidė dar vieną labai didelį bitininkų plėtojamo verslo vaidmenį – apginti Lietuvos kraštą nuo genetiškai modifikuotų augalų auginimo. Būtent Lietuvos bitininkų sąjunga yra užsibrėžusi pasiekti, kad netekusius savo pirmykštės esmės augalus būtų leidžiama auginti ne arčiau kaip penkių kilometrų spinduliu nuo bityno, nors ES direktyvose akcentuojamas tik trijų kilometrų nuotolis. Tas siekis išlaikyti tradicinės augalijos kraštą tarytum ne toks ir beviltiškas. Tereikėtų labiau plėtoti bitininkystę ir avilynus apgalvotai išdėstyti.

Ne tik J. Žeimantas, bet ir svečias A. Skirkevičius ragino dalyvius per savivaldybės rinkimus balsuoti už valstiečius liaudininkus, nes rajone jų pati ryškiausia figūra – meras ir dabar čia, tarp bitininkų, yra. Atsilygindamas už gerus atsiliepimus L. Apšega ir vėliau, kalbant apie medaus ir jo produktų naudą sveikatai, prisipažino, kad medučio tėvų namuose skanavęs nuo vaikystės ir jau būdamas per šešiasdešimties tebėra sveikas ir drūtas.

Reikia klausytis iki galo

Toks patarimas visiems, dalyvaujantiems įvairiuose pamokančiuose seminaruose. Antai humanitaras V. Salinka prisistatė, sakydamas, jog negalėjęs į kupiškėnų bitininkų renginį atvykti gydytojas prof. A. Gindrolis paprašęs toje auditorijoje jį pavaduoti. Tokie svečio žodžiai privertė šiek tiek suklusti. Geriausiu atveju profesorius galėjęs jį paprašyti rekomenduoti pasiskaityti leidinėlių apie propolio – bičių pikio gydomąsias savybes bei medikamentus iš jo. Tačiau humanitaras V. Salinka, žvelgdamas į ekrane bėgantį paskaitos konspektą, be jokių skrupulų įsijautė į gydytojo vaidmenį. Susidomėjusiems klausytojams jis ėmė patarinėti, kaip namuose pasigaminti bičių pikio tepalo ar spiritinio ekstrakto. Net akcentavo, kad tokiais tepalais efektyvu gydyti moterų lyties organų įvairius uždegimus. Po šios “paskaitos„ keletas moterų išėjo, manykim, ne bičių pikio tepalo gaminti. Be reikalo jos išskubėjo, nes kitas svečias, Sigitas Vasiliauskas, prisistatęs, kad nesąs medikas, o tik medikamentų iš bičių produktų platinimo firmos atstovas, perspėjo, jog savos gamybos propolio tepalais ir ekstraktais galima didelių bėdų, net iki vėžinių susirgimų, prisišaukti. Šiais laikais tikrai nederėtų humanitarui docentui pavaduoti mediką profesorių.

Bitininkų renginyje kultūros centro vitražų salėje koncertavo Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų auklėtiniai, tarp kurių yra ir bitininkų draugijos globojamų jaunųjų bičiulių, bei broliukai Valentinas ir Algimantas Kaminskai iš Alizavos.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video