2024/05/02

Kęstutis Užkurėlis savo geradarius suvedžioja ir baugina teismais

Subačiaus miestelio gyventojai Stasei Skardžiuvienei sausio pabaiga pažėrė anksčiau nepatirtų rūpesčių. Aštuoniasdešimtmetė moteris sakė, kad jie pasipylė iš advokato Algimanto Pakarklio adresuoto jai laiško su raštu “Pretenzija dėl žemės nuomos sutarties nevykdymo„.

Bėdoje gelbsti kaimynai

Juristas savajame rašte subatėnei paaiškina, jog jo klientas Kęstutis Užkurėlis iš Anykščių rajono Žviliūnų kaimo kreipęsis į jį teisinės pagalbos, nurodydamas, kad S. Skardžiuvienė pažeidė jų 2005-02-08 sudarytą žemės nuomos sutartį ir dėl to jis, Užkurėlis, nebeturėdamas galimybės toliau naudotis 4,88 hektaro žemės, nebeįstengs realizuoti tokio žemės ūkio produkcijos kiekio, kiek yra įsipareigojęs sutartyse jos supirkėjams. Todėl bus priverstas mokėti jiems baudas, delspinigius ir net atlyginti visiems tos “grandinės„ veikėjams susidarysiančią finansinę žalą.

Detaliau situacijai išsiaiškinti advokatas iš S. Skardžiuvienės paprašė raštiško atsakymo iki sausio 26 dienos. Tačiau ne iš rašinėjimų gyvenusi dabar jau senyvo amžiaus moteris nesiryžo užmegzti tokios korespondencijos ir paprašė kaimynų, kad ją atvežtų į Kupiškį ir padėtų apsilankyti ne tik advokato kontoroje, bet užsukti ir į “Kupiškėnų minčių„ redakciją.

Beje, korespondentė negalėjo S. Skardžiuvienės pakviesti į redakcijos priimamąjį, nes klientė vaikšto tik su ramentais ir eiti laiptais jai būtų per daug varginantis žygis. Bet radome išeitį – su S. Skardžiuviene kalbėjomės ją atvežusio kaimyno automobilyje.

Advokatas A. Pakarklis “Mintims„ sakė, jog tą pačią dieną (sausio 23), kai lankėsi pas jį S. Skardžiuvienė, jis buvo susisiekęs ir su klientu K. Užkurėliu, kad galėtų išsiaiškinti dėl tolimesnių jo ketinimų teisiškai aiškintis su buvusia žemės nuomotoja S. Skardžiuviene. Pasak advokato, jo klientas buvo pažadėjęs to paties antradienio popietę pas jį apsilankyti, tačiau K. Užkurėlio nesulaukęs nei tąkart, nei kitą dieną, o jau kito subatėno tvirtinimu, A. Pakarklis negalėjo su K. Užkurėliu susisiekti mobiliuoju telefonu ir ketvirtadienio rytą.

Beje, tuo pačiu, advokatui nurodytu numeriu, ketvirtadienio rytą skambino K. Užkurėliui ir korespondentė, tačiau nesulaukė jokios informacijos, kodėl abonentas tyli.

Pasirinko silpniausią

Bet vis tiek pasamprotaukim bent apie S. Skardžiuvienės situaciją, buvusią iki sausio 25-osios ryto.

Tąkart S. Skardžiuvienė, vartydama pluoštą dokumentų, “Mintims„ pasakojo, jog į tas pinkles įkliuvusi per savo patiklumą. Pastaraisiais metais iš Subačiaus miestelio gyventojų ėmė žemes nuomotis Užkurėlis, ūkininkaujantis Žviliūnų kaime, kurio laukų tenka ir Anykščių, ir Kupiškio rajonams. Marijonas Užkurėlis, jau pensinio amžiaus žmogus, dėl žemės nuomos 2005 metų pradžioje kreipėsi ir į ją. Kliento paruoštoje sutartyje įrašytas nuomos terminas “dvidešimt penkeri metai„ senyvo amžiaus moteriai nelabai patikęs, tačiau svečias aiškino, kad žemės dirbėjui ilgalaikė sutartis garantuoja perspektyvesnį ūkininkavimą. Ką gi, nusileido nuomonei gudresnio, tuokart nesusimąstydama, kad už paskutines nuomos sumas pasirašinės būdama jau gerokai per šimtą metų amžiaus.

Žilagalvė S. Skardžiuvienė Civilinio kodekso, kuriame apibūdinami sutarčių vykdymo principai, nėra mačiusi, tačiau daugybės sutarčių sudarynėtojai Užkurėliai turėjo suvokti, kad jų siūlomas sutarties 25 metų terminas šios žemės savininkės atžvilgiu gali sukelti įtarimų jų savanaudiškumu, juolab kad S. Skardžiuvienė vieniša.

Įrašė tūkstančius, bet nemokėjo nė lito

K. Užkurėlio advokatui paaiškinimu, visam 25 metų laikotarpiui žemės nuomos kaina buvo apskaičiuota ne tokia ir maža, tačiau po kelių matematinių veiksmų paaiškėja, kad metinė žemės hektaro nuoma nesudaro nė 80 litų, o sutartyje jokios prielaidos, kad nuomos kaina, atsižvelgiant į žemės rinkos kainas, galėtų irgi kisti savininkės naudai. Tačiau ir tokių minimalių pajamų už išnuomotą žemę, pasak S. Skardžiuvienės, jai neteko pačiupinėti. Iš nuomininko ji negavusi nė kiek pinigų, nors jos laukuose Užkurėlis šeimininkavo du sezonus. Viena, ką laimėjo iš nuomininko sunkiai vaikštanti subatėnė, buvo du pusmaišiai sėklinių bulvių. O išlaidų žemės savininkė turėjusi – su mokesčių inspekcija už žemę atsiskaitinėjusi ji.

Pamąsčiusi, jog nuomininko yra apgaudinėjama, susidomėjo kito interesanto pasiūlymu žemę parduoti. S. Skardžiuvienė sakė, jog nebuvo pamiršusi, kad jos žemė išnuomota, ir todėl vasarą sutikusi M. Užkurėlį, iš kurio buvo gavusi žemės nuomos sutartį, užsiminė jam apie savo ketinimą parduoti visą turimą žemę, pasakė ir jos kainą. Pasak pašnekovės, nuomininkas pabrėžęs, kad jam per brangu.

Kitokio pašnekesio su M. Užkurėliu daugiau nebebuvę, S. Skardžiuvienė pardavė savo žemę pininingesniam – juridiniam asmeniui. Juo tapo UAB “Žemės vystymo grupė 3„.

Nuomininkas gviešiasi naudos

Tad S. Skardžiuvienė manė visam laikui užbaigusi savo reikalus su žemės nuosavybe. Tačiau, pasirodo, tuo džiaugėsi per anksti. Kaip jau sakyta, suglumino ją advokato laiškas ir jame minima K. Užkurėlio pretenzija. Be paminėtų K. Užkurėlį ištiksiančių finansinių nuostolių, ir dar vienas – 2006 metų rudenį iš S. Skardžiuvinės nuomotą žemę jis patręšė ir suarė, o dabar toji investicija atiteksianti kitam. Bet kodėl jis taip elgėsi, visai nekreipdamas dėmesio į tai, kad žemės savininkės buvo perspėtas dėl jos ketinimo savo valdą parduoti.

S. Skardžiuvienės ir UAB “Žemės vystymo grupė 3„ atstovo privačios žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis pasirašyta 2006 m. rugsėjo 12 d. Teisybė, joje rašoma, kad pardavėja (S. Skardžiuvienė) pareiškusi, jog šis žemės sklypas niekam neparduotas, neišnuomotas, neįkeistas, areštų, draudimų, kitokių suvaržymų ir teisminių ginčų dėl jo nėra, trečiųjų asmenų teisių ir/ar pretenzijų į jį nėra.

Senyva moteris korespondentei netvirtino, kad ji stengusis labai įsigilinti į visas žemės pardavimo sutarties sąlygas – juk pardavė savo turtą, jau įsitikinusi, kad žemės nuomos sutartį pasitaikė sudaryti su savo žodžio nesilaikančiu žmogumi.

Susipažinus su moteriškės turimais dokumentais, iškyla dar vienas klausimas – kas tas tikrasis subatėnų žemių nuomininkas. Ne vienas miestelio gyventojas tvirtino, kad nuomos sutartis jiems įteikinėjo Marijonas Užkurėlis, jau pagyvenęs žmogus. Ir tik vėliau atkreipę dėmesį, kad šis dokumentas surašytas kito asmens, Kęstučio Užkurėlio, vyriškio per trisdešimt metų amžiaus, vardu. Su korespondente kalbėjusieji žemės Užkurėliams nuomotojai tvirtino, kad to jaunesniojo, Kęstučio, nė karto nėra matę.

Negana to, privačios žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartyje su S. Skardžiuvienės ir UAB “Žemės vystymo grupė 3 “ atstovo parašais, ranka įrašyta, jog bendrovės nupirktą žemę nuomoja Kostas Užkurėlis.

Ne vietiniai, todėl nesuskaičiuojami

Troškūnų seniūnijos seniūno pavaduotoja Lina Savičienė “Mintims„ paaiškino, jog iki šiol seniūnijoje kaip žemės deklaruotojai žinomi tik du Užkurėliai – Marijonas ir Kęstutis. Šiaip jie – ne vietiniai ir labiau tų žmonių negalėtų apibūdinti. Taip pat kaip mūsų rajono pakraščio gyventojai subatėnai, neįstengiantys patys dirbti savo žemės. Teisybė, ne vienas iš jų buvo įsidarbinęs Užkurėlių ūkyje ir darbą jame pavadino lažu.

Alvydas Likša, išgirdęs, jog K. Užkurėlis ieško būdų, kaip pasipelnyti iš tėvo jo vardu sudarytų ir neįregistruotų žemės nuomos sutarčių, pamanė, kad ir jam pats laikas peržiūrėti paties pasirašytą su K. Užkurėliu sutartį, nes apie jam priklausančius pinigus už žemės nuomą dar nieko negirdėjęs. Tų pinigų už 7,54 ha susidarytų apie 450 litų. Tačiau 124 litus žemės mokesčio moka pats valdos savininkas. Kol kas laimi nuomininkas, nes su žemės savininku atsiskaitymo už praėjusius metus terminas nenumatytas.

Ne vienas žemės Užkurėliams nuomotojas susizgrimba, kad labai apsigavo sudarydamas ilgalaikę sutartį. Žmonėms apmaudu, jog, sulygę už hektarą metų nuomos gauti kelias dešimtis litų, jų nė nesulaukia, užtat nuomininkas bando varžyti žemės savininkų teises bei ketina juos įsukti į teismų karuselę.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video