2024/05/02

Terorizmo versija atmetama

Naktis iš antradienio į trečiadienį daugeliui Vilniaus ir Vytauto gatvių gyventojų priminė teroristinį išpuolį ar susidūrimą su poltergeistu. Tiesa, daiktai iš savo vietų neskraidė, bet visi į elektros tinklą pajungti prietaisai tapo nevaldomi, o nespėtos išjungti buitinės technikos gedimai ar tiesiog perdegimai pridarė nemenkų materialinių nuostolių.

Ankstyvą trečiadienio rytą netilo ne tik AB “Rytų skirstomųjų tinklų„ Panevėžio regiono Kupiškio klientų aptarnavimo skyriaus, bet ir “Minčių„ redakcijos telefonai. Ne juokais išgąsdinti netikėtų naktinių įvykių miestiečiai piktinosi rimta elektros avarija, teiravosi, kada bus pajungta elektros įtampa, kas atlygins gyventojų patirtus nuostolius. Pasak Vilniaus ir Vytauto gatvių gyventojų, maždaug antrą valandą nakties, iš sausio 23 į 24-ąją, juos pažadino ne tik stipriai jaučiamas degančios gumos, svylančių laidų kvapas, bet ir savaime įsijunginėjantys televizoriai, kompiuteriai, šaldytuvai, mikrobanginės krosnelės, kita buitinė technika, ne viename bute iš elektros kištukinių lizdų pylėsi ugnies žiežirbos ar net atvira ugnis, pačios savaime užsidegdavo ir gesdavo elektros lemputės, vėliau aišku elektra dingo. Tad likusią nakties dalį ir rytą įbauginti šios miesto dalies gyventojai (stipriausiai nukentėjo gyvenantys Vilniaus ir Vytauto gatvių pabaigoje) praleido tamsoje.

“Mintims„ AB “Rytų skirstomųjų tinklų„ Panevėžio regiono Kupiškio klientų aptarnavimo skyriaus viršininkas Algirdas Baltrūnas paaiškino, kad sugedus elektros transformatoriui žymiai išaugo elektros įtampa. Dėl to ir buvo pažeista ar visai sugadinta šių gatvių gyventojų buitinė elektros technika ir kompiuteriai, o vėliau elektra visai dingo. Vakar dieną nuostolių pridaręs elektros transformatorius, pasak A. Baltrūno, buvo pakeistas nauju. Visiems Vilniaus ir Vytauto gatvių gyventojams elektros energija buvo pradėta tiekti prieš pat 13 val. Pasak Kupiškio klientų aptarnavimo skyriaus viršininko A. Baltrūno, pastarasis metas elektros energijos tiekėjams buvo išties įtemptas. Vos spėjus likviduoti visus audros padarinius, įvyko dar ir minėtoji avarija. Vadovas patikino, kad dėl patirtų nuostolių atlyginimo minėtų gatvių rajono gyventojai turėtų kreiptis į Kupiškio klientų aptarnavimo skyrių telefonu 35 550.

O nuostoliai, kaip teigia žmonės, išties nemenki. Štai redakcijai skambinusi Vilniaus gatvės 26-ojo namo gyventoja skundėsi, kad tą naktį perdegė net du televizoriai ir namų kino sistema. Nuostolius moteris vertina 4000 litų. Vytauto g. 55 namo gyventojas teigė, kad dėl elektros avarijos, nors buvo pajungti per vadinamą elektros srovės lygintuvą, perdegė du namuose esantys kompiuteriai. Vyras tikino, kad avarijos metu elektros įtampa vietoje 230 voltų siekė net 380. Apie sugadintus televizorius, kompiuterius, kitą buitinę techniką iki pat vakar vakaro pranešinėjo Vytauto 57 ir 61 bei Vilniaus gatvės 32-ojo namo gyventojai. Be abejo, tai tik mažytė dalis žmonių patirtų nuostolių.

UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ direktorius Albertas Audickas, komentuodamas nakties įvykį “Mintims„ sakė, kad įvyko avarija elektros ūkyje. Specialistai įtaria, kad nudegė nulinis laidas aukštos įtampos pastotėje, todėl į daugiabučius namus buvo paduota didžiulė įtampa. Nuostoliai dar nustatinėjami, bet, A. Audicko nuomone, pasekmės bus liūdnos. Butų ūkio direktoriui A.Baltrūnas patvirtino, kad avarija įvyko dėl jo tarnybos kaltės, todėl gyventojai dėl žalos atlyginimo turėtų kreiptis būtent į elektrikus.

Didžiausius nuostolius galėjo patirti ne tik Vilniaus, Vytauto, bet ir Kapų gatvių gyventojai. Specialistai dar nesiima kategoriškai spręsti, dėl ko įvyko avarija, bet terorizmo versija yra iš karto atmetama.

Naudodamasis proga A. Audickas prašė dar kartą perspėti gyventojus, kad pastebėję kokius nors elektros gedimus (padidėja įtampa, pradeda krėsti kažkur vonioje ir t.t.), jie nedelsdami išjungtų elektros prietaisus ir kreiptųsi į administruojančią įmonę.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS, Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video