2024/05/02

Vergavo pas policininką

Valstybinės darbo apsaugos inspekcijos Panevėžio skyriaus pareigūnai vis atidžiau ima žvalgytis po mūsų rajono ūkius, kuriuose, kaip aiškėja pasitvirtinus ne vienam pranešimui, yra nelegaliai įdarbinami, o žmoniškai kalbant, vergauja mažesnes pajamas turintys žmonės.

300 litų per mėnesį

Neseniai darbo apsaugos inspekcija patikrino rajono policijos pareigūno Arūno Kaušakio, turinčio verslą Lukonių kaime, ūkį. Inspektoriai nustatė, kad nuo praėjusio rugsėjo vidurio iki gruodžio vidurio pas šį ūkininką – policininką įvairius ūkio darbus dirbo Algis Varnauskas. Jokios darbo sutarties su jam dirbančiu žmogumi A. Kaušakys nebuvo sudaręs. Tokiu būdu jis pažeidė Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.

Pričiuptas darbo inspekcijos A. Kaušakys kaltu prisipažino visiškai. Jis aiškino, kad 2003 metais įregistravo nedidelį ūkį Lukonių kaime, iš pradžių jame susitvarkydavo pats su šeima. Pernai jis įsigijo daugiau karvių, todėl teko ieškoti žmogaus, padedančio atlikti ūkio darbus. Už darbą ūkyje per mėnesį ūkininkas – policininkas mokėdavo A. Varnauskui apie 300 litų. Inspektoriai išsiaiškino, kad samdomas žmogus dirbdavo po šešias – septynias valandas per dieną. Kaip turėtų būti vertinamas toks atlyginimas už tokį krūvį?

Prispirtas Darbo inspekcijos, A. Kaušakys operatyviai oficialiai įdarbino samdinį. Atsižvelgus į tą operatyvumą, į tai, kad policininkas nebuvo baustas administracine tvarka, nenustačius sunkinančių aplinkybių, jis buvo nubaustas palyginti nedidele 300 litų bauda.

Policijoje charakterizuojamas teigiamai

Ūkininkas A. Kaušakys buvo nubaustas už ūkininkavimo pažeidimus, o policininkas A. Kaušakys yra vertinamas teigiamai. Jis vidaus reikalų sistemoje dirba nuo 1994 metų. Per tarnybos laiką neturėjo jokių nuobaudų. Už sąžiningą darbą, gerus rezultatus, sumanumą sulaikant įtariamą asmenį jis įvairiomis padėkomis yra paskatintas net šešis kartus, o 2001 metais jis pripažintas budriausiu metų pareigūnu.

Rajono policijos Viešosios tvarkos skyriaus Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas „Mintims“ sakė, kad A. Kaušakys ilgą laiką dirbo Panevėžio VPK Apsaugos skyriuje. Reorganizavus tarnybas, jis buvo paskirtas į V. Stančiko vadovaujamą poskyrį, kuriame iki šiol dirba patruliu.

V. Stančikas apie savo pavaldinį kalbėjo tik teigiamai. A. Kaušakys, pasak viršininko, yra pavyzdingas pareigūnas. Dėl jo niekas nėra pareiškęs jokių nusiskundimų.

Paklaustas, ar statutinis pareigūnas apskritai gali turėti savo verslą, savo ūkį ir darbams samdyti žmones, V. Stančikas sakė, kad kol kas į šį klausimą niekas negali tiksliai atsakyti. Negalėjo į šį klausimą atsakyti ir rajono policijos komisariato viršininkas Anatolijus Krestovas. Jis sakė, kad dėl to yra išsiųstas paklausimas į Teisės valdybą, bet atsakymas iki šiol negautas.

Vakar „Mintims“ Teisės valdyboje nepavyko tos problemos išsiaiškinti. Aiškaus atsakymo į minėtą klausimą negalėjo pateikti ir ne vienas kalbintas teisininkas.

Šeimos nesėkmių ruožas

Prieš pat Naujuosius metus “Mintys„ rašė apie tai, kokius nemalonumus patyrė Uoginių kaimo bendrijos pirmininkė Zita Kaušakienė, kai iš geros širdies norėjo kaimo bendrijai parūpinti pastatą. Dėl populiarios moters užvirė aistros net Savivaldybės taryboje ir kai kuriose partijose. Na, tada kandžiojimasis dar buvo suprantamas – šuns metai. Dabar inspekcija užpuolė jos vyrą.

Kiaulės metais niekas nesikandžioja, bet kažkas pakišo kiaulę…

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video