2024/05/17

Rūkoriams teks trypčioti lauke

Nuo sausio 1-osios Lietuvoje įsigalioję Tabako kontrolės įstatymo pataisos iš barų ir kavinių į lauką išgujo rūkančiuosius – uždrausta rūkyti restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose.

Jei šio draudimo nebus paisoma, įstaigos savininkui gresia bauda iki 5 tūkst. litų. Prieš metus šalies valdžiai pradėjus kalbėti apie svarstymus uždrausti rūkyti viešojo maitinimo įstaigose, diskutuojantieji šia tema tarsi pasiskirstė į dvi stovyklas: ginančiuosius nerūkančiųjų teises bei svarstančiuosius, jog draudimas žlugdys viešojo maitinimo įstaigų verslą. Netgi pasigirdo balsų, jog tokie ribojimai pažeidžia rūkalių teises.

Įstatymo pataisos galioja kiek daugiau nei savaitę. Pakalbinti miesto viešojo maitinimo įstaigų savininkai jas vertina teigiamai. „Merkurijaus“ savininkas Viktoras Naglis teigė, jog kavinės patalpose neberūkoma jau nuo rugpjūčio mėnesio. Problemos dėl piktybinių rūkalių nėra – visi kultūringi, patraukti dūmo išeina į kiemą, ten jiems paruošta peleninė.

Palankiai įsigaliojusį draudimą vertina ir picerijos „Savana“ savininkas Žilvinas Vareika. Pats nerūkantis viešojo maitinimo įstaigos vadovas supranta, jog niekas nenori sėdėti prirūkytoje salėje, grįžti namo dūmų prisigėrusiais drabužiais. Didelių pretenzijų iš rūkančiųjų nebuvo sulaukta, priimtos įstatymo pataisos netgi palengvina situaciją – norintiesiems prisidegti cigaretę paaiškinama, jog negalima, pasiūloma išeiti į balkoną. Tokiu būdu kavinėje gerbiamos tiek nerūkančiųjų, tiek ir rūkančiųjų teisės.

Jaunimo laisvalaikio centro „Amicus“ administratorius Norbertas Varnauskas, kaip nerūkantis žmogus, sakė įsigaliojusio draudimo seniai laukęs ir juo džiaugiasi. „Amicus“ klube draudžiama rūkyti jau nuo senų laikų – apie tai skelbia ir pakabinti draudžiamieji ženklai. Prieš kokius dvejus metus dar egzistavo praktika per uždarus vakarėlius leisti rūkyti tualete prie atviro lango, jog nereikėtų rakinėti lauko durų, dabar atsisakyta ir jos. Tiek rūkyti, tiek vartoti alkoholį klubo patalpose draudžiama. Piktybiškai nesilaikantys šių taisyklių išprašomi iš diskotekos. Jei nepavyksta susitarti gražiuoju – tenka prašyti policijos pareigūnų pagalbos.

Mūsų šalyje rūkyti draudžiama švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir jų teritorijose, interneto kavinėse, patalpose, kur vyksta sporto varžybos bei kiti renginiai, uždarose darbo patalpose, bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kur yra nerūkančiųjų, viešajame transporte. Tačiau dar ne vieno daugiabučio laiptinės skendi cigarečių dūmuose, sukeldamos priverstų jais kvėpuoti pasipiktinimą. „Kodėl negali rūkyti nuosavame balkone, bet mielai traukia dūmą laiptinėje? Turbūt todėl, jog smarvė iš balkono nepatektų į savus kambarius, o štai kaimynai ja tai gali nuodytis“, – piktinosi viena pašnekovė.

Tabako kontrolės įstatymas draudžia rūkyti bendrojo naudojimo vietose, tarp jų ir laiptinėse, o už tokį pažeidimą gresia nuo 20 iki 50 litų bauda.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video