2024/05/17

Pacientas atestavo gydytoją

Apie gydymo problemas rajone kalbama kone kiekvieną dieną, tačiau dažniausiai apsiribojama abstrakčiais pasamprotavimais apie medicinos paslaugų stoką, kol kas dar rajone likusių medikų prastą kvalifikaciją ar žmogiško dėmesio pacientui trūkumą. Konkretumo dažniausiai pasigendame, nes žmonės dar retokai drįsta apie savo problemas prabilti viešai.

Dar nė keturiasdešimties metų nesulaukusio Sauliaus Medžiaušio, pasiryžusio chirurginei operacijai Kaune, istorija galėtų būti vienas pirmųjų autentiškų pasakojimų apie tai, su kokiomis problemomis gali susidurti kupiškėnai, savo sveikatos problemas norintys patikėti net ir kitų miestų specialistams.

Tyrimus teko atlikti Kupiškyje

Kupiškėnas S. Medžiaušis, kuriam yra nustatytas 35 procentų darbingumas, dėl jam reikalingos chirurginės operacijos dar lapričio mėnesį susitarė su rimtais medicinos profesionalais iš Kauno, tačiau įvairius priešoperacinius tyrimus jis turėjo atlikti mūsų rajone. Gruodžio mėnesį jis apsilankė pas savo šeimos gydytoją Virginiją Griškaitę dėl tų būtinų tyrimų. Sausio pradžioje jis dar kartą atvyko pas gydytoją pasitarti dėl tolimesnių tyrimų.

Daktarė paklausė paciento, ar jis neturi kokių nors sveikatos nusiskundimų, o gal kartais pakosti. Ponas Saulius tuokart jokių negalavimų nejuto, todėl niekuo ir nesiskundė. Tyrimai buvo tęsiami.

Beje, vienas iš tyrimų kainuoja 30 litų su centais, tačiau jo mūsų rajone nedaro. Kaip išsiaiškino S. Medžiaušis, siunčia į Panevėžį, o vėliau net į Vilnių. Kol tyrimo rezultatai parkeliauja į Kupiškį, praeina kone savaitė. Tiek laukti žmogus negalėjo, nes artėjo sutarta operacijos diena Kauno klinikose. Dėl to jam teko vykti į Panevėžio polikliniką, kur dar kartą sumokėjęs 30 litų, tyrimo rezultatus gavo dar tą pačią dieną.

Diagnozė telefonu

Pagaliau susirinkęs visus tyrimus S. Medžiaušis dar kartą atvyko pas savo šeimos gydytoją, kuri, dorai net neapžiūrėjusi žmogaus, išrašė siuntimą chirurginei operacijai į Kauną.

Kitą dieną Sauliui pakilo temperatūra iki 38 laipsnių. Jis nedelsdamas paskambino gydytojai V. Griškaitei ir pasiteiravo, ką dabar jam daryti. Gydytoja, išklausiusi paciento ir nustačiusi tik jai vienai žinomą diagnozę, patarė jam išgerti paracetamolio ar dar kokio nors vaisto, ir viskas bus gerai.

Kauniečiai išsiuntė namo, o gal išgelbėjo?

Pasigydęs šeimos gydytojos nurodytu būdu, sutartą dieną Saulius nuvyko į Kauną operuotis. Prieš pradėdami operaciją, kauniečiai apžiūrėjo atvykusį pacientą iš Kupiškio ir nustatė vienos pusės plaučių uždegimą. Netrukus rentgeno nuotraukos šią diagnozę patvirtino. Klinikų medikai buvo priversti paskirti kitą operacijos datą ir išsiuntė pacientą iš Kupiškio gydytis namo. Prieš išvykdamas kupiškėnas suprato, kas jo galėjo laukti, jei ir Kauno gydytojai, prieš pradėdami operaciją, būtų tik pasiteiravę, ar jis neblogai jaučiasi….

Pasikeitė gydytoją

Su šia savo istorija S. Medžiaušis supažindino ir Kupiškio rajono poliklinikos vadovę Dovilę Kulbokienę, kuri “Mintims„ sakė, kad dar kartą įsitikino, jog diagnozės telefonu nustatinėti negalima. Tačiau D. Kulbokienė mano, kad šioje situacijoje negerai pasielgė ir gydytoja, ir pacientas. Ji nepasikvietė paciento į polikliniką, o šis pats nepasisiūlė atvykti.

Kol gydytojai vertins, o gal ir nevertins vienas kito poelgių, pacientas verdiktą jau paskelbė. Jis atsisakė šios gydytojos paslaugų ir nuo šiol bendraus su kitu mediku.

S. Medžiaušis tokiu būdu paskelbė įvertinimą dabar jau buvusiai savo šeimos gydytojai, bet jo istorija toli gražu dar nesibaigė. Dabar jam teks atlikti dalį tyrimų iš naujo, vėl gaišti laiką ir eikvoti pinigus, už kuriuos, kaip žinia, sveikatos nenusipirksi. Deja, konstitucinės teisės į deramą medicininę priežiūrą neįsigysi taip pat.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video