2024/05/17

Našlių pensijų skyrimo tvarka dar tobulintina

Į redakciją kreipėsi miesto gyventoja R. M., prašydama paaiškinti, ar jai, dar nesulaukusiai senatvės amžiaus, iš tikrųjų nepriklauso našlės pensija. Būtent tokį atsakymą ji gavusi “Sodroje„. Jeigu iš tikrųjų taip, tada, kupiškėnės nuomone, našlių pensijų skyrimo tvarka yra taisytina ir to nuskriaustiesiems teks reikalauti.

Interesantė apibūdino savąją situaciją.

Moters vyras yra miręs prieš 20 metų. Po sutuoktinio mirties praėjus daugiau kaip penkeriems metams, našlei buvo nustatytas 70 proc. nedarbingumas. Todėl ji mananti, kad pagal naująją valstybinių socialinio draudimo našlių pensijų skyrimo pataisą jai tokia išmoka priklausytų.

“Sodros„ rajono skyriaus direktorės pavaduotoja išmokoms Vlada Stasėnienė, supažindinta su miestelėnės atveju, paaiškino, jog neįgaliems, bet darbingo amžiaus asmenims gauti našlio ar našlės pensiją naujų pataisų nepriimta, išlieka ta pati sąlyga, kad neįgalumas būtų pripažintas ne vėliau kaip per penkerius metus po sutuoktinio mirties. Tačiau našlio, našlės pensijai gauti panaikinta buvusi sąlyga, jog našliui, našlei iki pensinio amžiaus būtų likę ne daugiau kaip penkeri metai.

Pagal naująją Pensijų įstatymo pataisą nesvarbu, kokio amžiaus asmuo neteko sutuoktinio, našlio ar našlės pensija jam skiriama sulaukus senatvės pensijos amžiaus.

Pasak pašnekovės, klausimo pateikėjai našlės pensija bus pradėta mokėti tik jai sulaukus senatvės amžiaus, žinoma, jeigu iki to laiko nebus priimta jai palankesnių našlių pensijų skyrimo pataisų.

“Sodros„ rajono skyriaus direktorės pavaduotoja V. Stasėnienė sakė, kad ryšium su našlių ir našlaičių pensijų skyrimo pataisomis padaugėjo interesantų ir jų įstaigoje, tad mananti, jog neprošal būtų ir kai ką daugiau ir paaiškinti.

Nuo 2007 m. sausio 1 d. našlių pensijos bus skiriamos senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, nepaisant to, kokio amžiaus jie buvo sutuoktinio mirties metu, jei mirusysis buvo įgijęs bent minimalų socialinio draudimo stažą. Dėl jo įrodymo reikės pateikti reikiamus dokumentus -darbo knygelę, stažo pažymėjimą ir pan.

Našlių pensijos nuo sausio 1 d. bus nemažesnės nei 70 litų. Asmenims, iki šiol gavusiems didesnę nei 70 litų pensiją, ji ir toliau bus mokama ankstesnio dydžio.

Padidintos našlių pensijos bus pradėtos mokėti ne vėliau kaip vasario mėnesį, kartu išmokant ir pensijos nepriemoką, susidariusią nuo sausio 1 dienos. Dėl gaunamos našlių pensijos padidinimo į “Sodros„ skyrių specialiai kreiptis nereikia.

Jei našlys ar našlė dar nėra sukakę pensinio amžiaus, bet atitinka toliau nurodytas sąlygas, jie taip pat įgyja teisę į pensiją. Tai yra atvejai, kai asmenys buvo pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais (iki 2005-07-01 invalidais) iki sutuoktinio mirties arba per 5 metus po sutuoktinio mirties. Taip pat jei buvo pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais (iki 20005-07-01 -invalidais) tuo metu, kai slaugė namuose mirusiojo vaikus (įvaikius) iki 18 metų, pripažintus neįgaliaisiais, taip pat mirusiojo vaikus (įvaikius), kuriems nustatyta 75-100 proc. netekto darbingumo, jei šie vaikai (įvaikiai) buvo pripažinti neįgaliaisiais iki jiems sukankant 18 metų.

Visais atvejais nustatant teisę į našlių pensiją bus reikalaujama, kad mirusysis minimalų stažą pensijai gauti būtų įgijęs dirbdamas Lietuvoje, ES ar Europos ekonominės erdvės šalyse. Šis reikalavimas netaikomas LR įstatynų tvarka reabilituotiems politiniams kaliniams ir tremtiniams, dalį darbo stažo įgijusiems neteisėto kalinimo metu ar tremtyje.

Našlių pensijos skiriamos ir mokamos nuo teisės atsiradimo dienos, tačiau ne daugiau kaip už 12 mėnesių iki prašymo skirti pensiją su visais reikiamais dokumentais pateikimo “Sodros„ teritoriniam skyriui dienos.

Našlė ar našlys, neturėję su mirusiu sutuoktiniu vaikų, turi teisę gauti pensiją tik tuo atveju, jei nuo santuokos įregistravimo nustatyta tvarka iki sutuoktinio mirties dienos praėjo ne mažiau kaip 5 metai. Jei našlys ar našlė susituokia, paskirtosios jiems sutuoktinio netekimo pensijos mokėjimas nutraukiamas.

Nuo šių metų našlių pensijos asmenims, auginantiems mirusiojo vaikus, nebus skiriamos, o kiekvienam našlaičiui bus skiriama po 50 proc. apskaičiuoto mirusiojo pensijos dydžio. Jei našlaičių, turinčių teisę gauti šią pensiją, yra du ir daugiau -visiems bus mokama po lygiai, bet ne daugiau kaip 100 proc. mirusiajam apskaičiuotos pensijos dydžio.

Iki 2007 m. sausio 1 d. jau paskirtos našlių pensijos asmenims, auginantiems mirusiojo vaikus, bus ir toliau mokamos iki šios datos galiojusia tvarka, tačiau pateikus prašymą, našlių pensija galės būti nutraukta, o našlaičių pensijos perskaičiavus padidintos.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video