2024/05/17

Kely kaip kely

Policijos pareigūnai jau išanalizavo ir apibendrino praėjusiais metais rajone įvykusius eismo įvykius, jų priežastis ir palygino su 2005 metų rezultatais.

Palyginus apskrities situaciją keliuose su mūsų rajono rezultatais, matyti, kad padėtis yra labai panaši. Tiesa, eismo įvykių nežymiai sumažėjo tik Panevėžio mieste ir Kupiškio rajone.

Žuvusiųjų skaičius (6) keliuose išliko toks pats kaip ir prieš metus. Tiesa, buvo sužalota daugiau žmonių: 2005 m. keliuose įvairius sužalojimus patyrė 20 žmonių, o pernai sužeisti 26 žmonės. Pagrindinės avarijų, kuriose nukentėjo žmonės, priežastys yra saugaus greičio nepasirinkimas ir eismo dalyvių girtumas.

Analizuojant, kokiuose keliuose daugiau įvyko eismo nelaimių, matyti, kad dažniausiai jos įvyksta krašto kelyje Kupiškis – Panevėžys. Pernai čia žuvo vienas žmogus, o dar penki buvo sužeisti.

Rajoniniuose keliuose situacija yra beveik vienoda. Ten neįvyksta itin daug avarijų. Išsiskiria nebent kelias Troškūnai – Subačius. Čia avarijose du žmonės žuvo ir vienas buvo sužeistas. Šeši žmonės sužeisti Kupiškio mieste.

Paros metas avaringumui didelės įtakos neturėjo. Nors važiuoti sutemus yra nepalyginamai sudėtingiau, bet daugiau avarijų, kuriuose nukentėjo žmonės, įvyko šviesiu paros metu. Tamsoje – 12 eismo įvykių (4 žmonės žuvo, 12 sužeista), dieną – 15 eismo įvykių (2 žmonės žuvo, 14 sužeista).

Nors situacija rajono keliuose nėra itin bloga, bet jais važinėjantys vairuotojai turėtų rimčiau žiūrėti į savo pareigas. Policijos pareigūnai per metus išaiškino 2034 Kelių eismo taisyklių pažeidimus, sulaikė 277 neblaivius vairuotojus, net 102 vairuotojams atimta teisė vairuoti transporto priemones. Už įvairius pažeidimus vairuotojams teks sumokėti solidžią baudų sumą – 787 797 litus. Iki Naujų metų buvo sumokėta 504 287 litai, likusius teks mokėti šiemet.

Paprašytas pakomentuoti situaciją keliuose VT ir EPP viršininkas Vytautas Stančikas pasakojo, kad praėjusiais metais daugiausia dėmesio buvo skiriama vairuotojų blaivumo kontrolei ir tikrinimams, ar eismo dalyviai važinėja prisisegę saugos diržus. Žmonės vis dar nepripranta prie saugos diržų, nors be jų važinėti tikrai nesaugu (iš 27 eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės, 18-oje atvejų saugos diržai nebuvo prisegti). V. Stančiką labiausiai neramina girti vairuotojai, eismo dalyvių kultūros stoka, jaunų žmonių daromi šiurkštūs kelių eismo taisyklių pažeidimai. Į šias ir kitas problemas šiais metais bus kreipiamas ypatingas dėmesys.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video