2024/05/17

Draustinio teritorijos informatorius – neaiškus

Penktadienį Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) Kupiškio skyriuje vyko tradicinis miškų urėdijos, policijos komisariato, aplinkosaugininkų bei LMŽD Kupiškio skyriaus atstovų susirinkimas, kurio metu buvo aptarti bendromis minėtų pareigūnų pajėgomis vykdytų reidų per praėjusių metų paskutinį ketvirtį rezultatai.

Siaubiami želdiniai

Valstybiniai miškų, aplinkos apsaugos, policijos pareigūnai rengė patikrinimus bei reidus, siekdami užkardyti pažeidimus aplinkos apsaugos srityje.

VĮ Kupiškio miškų urėdijos miško naudojimo ir miškotvarkos inžinierius Virginijus Stapulionis informavo apie surengtus devynis reidus. Už nustatytus pažeidimus (mėgėjiškos žūklės ir žuvų apsaugos taisyklių, saugomų teritorijų režimo, vandens telkinių apsaugos juostų taisyklių pažeidimai, krūmų žalojimas, medelių išrovimas, medžioklės taisyklių pažeidimai ir kt.) nubausta arba patraukta į administracinę atsakomybę 19 pažeidėjų, jiems paskirta baudų už 1 950 Lt.

Itin daug yra niokojama želdinių. Pasak V. Stapulionio, per praėjusių metų paskutinį ketvirtį keletas reidų buvo surengta Lėvens kraštovaizdžio draustinyje. Susirinkusieji apgailestavo, jog nėra jokių informacinių ženklų, kad čia yra draustinio teritorija (išskyrus prie jame esančio valstybinio Kiškio miško masyvo). Ne tik kupiškėnai, bet ir rajono svečiai neretai dėl to, kartais ir visai netyčia, pažeidžia draustinio reikalavimus. Aišku, nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, bet vis tik… Klausimas, kas atsakingas už ženklų pastatymą, po ilgų diskusijų, taip ir liko atviras.

Tarp šiukšlių

Antra rakštis, badanti ištisus metus, tai šiukšlės. Jomis nusėtos pakelės, pamiškės. Atrodo, jog apie tai yra nemažai kalbama ir rašoma, bet tai žmonių sąmonės nepasiekia. Ir Kiaulės metus pradedame, kaip ir dera, kiauliškai. Susirinkę vyriškiai svarstė, jog šiukšlinimo problemą padėtų išpręsti komunalininkų pastatyti konteineriai dažniau lankomose vietose. Tačiau tam reikia lėšų, iškyla inventoriaus apsaugos klausimas. Nors jau turime ir pasiteisinusį, teigiamą pavyzdį – konteinerius pamaryje.

Prieš Kalėdas Kupiškio miškų urėdijos darbuotojai bei rajono policijos pareigūnai vykdė akciją dėl eglučių savavališko kirtimo. Pažeidėjų užfiksuota nebuvo.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis valstybinis inspektorius Gaudentas Baikauskas apžvelgė 25 reidų rezultatus. Nustatyti trys medžioklės ir žvejybos taisyklių pažeidimai. Sučiupti penki asmenys, neteisėtai medžioję ar pažeidę medžioklės taisykles. Įkliuvo du Lėvens tvenkinyje su tinklais žvejoję jaunuoliai. Už mėgėjiškos žūklės ir žuvų apsaugos taisyklių pažeidimus iš jų konfiskuota valtis, tinklai. Nustatytas ne vienas šiukšlinimo, vandens telkinių apsaugos juostų, želdinių apsaugos, saugomų teritorijų pažeidimas.

Pasak aplinkosaugininko Vido Valmos, per organizuotus šešis reidus buvo nustatyti ir nubausti du pažeidėjai už kelių gadinimą.

Aplinkosaugininkas Rimantas Adomauskas sakė, kad Aplinkos apsaugos departamento rajono agentūra ir LMŽD Kupiškio skyrius surengė keturis reidus, per kuriuos tikrino medžioklę su varovais. „Pažeidimų praktiškai nenustatyta, dokumentai, licencijos, leidimai ginklams ir kt. buvo tvarkingi. Beje, tikrinant viename rajono krašte, kitame apie tai jau žino. Tačiau šį reiškinį irgi galima laikyti savotiška prevencija“, – sakė R. Adomauskas.

Apie pokyčius

Medžioklės žinovas Bronislovas Juodviršis priminė kai kuriuos medžioklės taisyklių pakeitimus. Medžiojant šernus, tykojant naudoti nešiojamus prožektorius leidžiama nuo rugpjūčio 1 d. iki spalio 31 d. Anksčiau šis laikas nebuvo ribojamas. Medžioklėse su varovais varydami grandine ar katilu medžiotojai nuo balandžio pirmosios privalo turėti ryškias (oranžinės, raudonos, geltonos spalvos) juostas ant kepurių arba dėvėti ryškias (tokių pat spalvų) kepures arba liemenes.

Mokesčių inspekcijos atstovas susirinkime nedalyvavo, tačiau savo kolegas informavo apie patikrintas penkias rajono medienos apdirbimo įmones. Jose pažeidimų rasta nebuvo.

Įstatymai numato griežtą atsakomybę už pažeidimus aplinkosaugos srityje. Pareigūnai skatina ne savivaliauti gamtoje, o kreiptis patarimo į specialistus, kurie geranoriškai paaiškins ir pakonsultuos rūpimais klausimais.

Nuotraukoje: šaltalankių niokotojai.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video