2024/05/17

Gaisrų šuolis – liepsnos atvirose teritorijose

Praėję metai Kupiškio priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai buvo tikrai karšti. Pasak šios tarnybos viršininko Romusio Jablonsko, rajone buvo užregistruoti 266 gaisrai, kai tuo tarpu 2005-aisiais – 111.

Tokį gaisringumo augimą lėmė gaisrai atvirose teritorijose. Jei 2005 m. jų užregistruota 25, tai pernai – net 150, t. y. 56, 2 proc. bendro gaisrų skaičiaus. Visas išdegusių atvirų teritorijų plotas – 41,219 ha. Pievos degė net 131 kartą, miškus gesinti teko tris kartus, durpingas pievas – vienuolika kartų, po kartą – pasėlius ir ražieną, dar tris kartus vykta į kitas atviras teritorijas.

Praėjusiais metais gaisrai kilo ir 30 gyvenamosios paskirties pastatų (2005 m. – 27), trijuose gamybos ir pramoniniuose pastatuose (toks pat skaičius ir užpraėjusiais metais), 25 pagalbinio ūkio pastatuose (2005 m. – 18). Liepsnos praėjusiais metais sunaikino aštuonis statinius.

Pernai degė šešios transporto priemonės, užpernai – dešimt. Gaisruose 2005 m. žuvo 4 žmonės, o pernai – 7. Anot R. Jablonsko, šis skaičius mūsų mažam rajonui aiškiai per didelis.

Kalbant apie dažniausias gaisrų priežastis, devyni gaisrai pernai kilo dėl elektros įrangos ir eksploatacijos pažeidimų, 24 – dėl neatsakingo žmonių elgesio, net 117 – dėl neatsargaus rūkymo, 11 – dėl vaikų išdykavimo, vienas – dėl žaibo. Nustatyti du tyčiniai padegimai, 43 žolės deginimo atvejai.

Kaip gelbėtojai į autoįvykius Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai pernai buvo kviesti šešis kartus. Pasak R. Jablonsko, reikėtų, jog žmonės įsisąmonintų, kad sudėtingesnių avarijų metu, jei yra prispaustų žmonių, būtų kviečiama ne tik policija bei greitoji pagalba, bet ir gelbėtojai. „Jei nereikės mūsų, – sugrįšim. Čia juk ne melagingas pranešimas. Kai kuriais atvejais tai gali kainuoti ir žmogaus gyvybę“, – sakė pašnekovas.

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pagalbos pernai prireikė gelbėjant vieną skęstantįjį, ieškant vieno skenduolio. Durų atidaryti šios tarnybos pareigūnai vyko 13 kartų, vandens išsiurbti – 5 kartus, padėti į bėdą patekusiems gyvūnams – 4 kartus.

Praėjusiais metais gauti net 6 melagingi iškvietimai (2005 m. – 2). Sulaukti 26 nepagrįsti iškvietimai, dvylika kartų pranešta apie kontroliuojamą atliekų deginimą. „Būna, kad žmogus pravažiuodamas pamato dūmelį ir skambina – gaisras! O atvykę pamatome, jog žmogelis laužą kūrena, šiukšles krūvelėje degina. Prieš tokius skambučius derėtų įsitikinti, ar ten ugniagesių pagalba tikrai reikalinga. O kas, jei automobiliams išvykus į tokius „įvykius“, kur nors kils tikras gaisras?“ – kalbėjo Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video