2024/05/17

Policijos vadas šiais metais tikisi glaudesnio bendradarbiavimo

Naujus metus šventęs girtas jaunimėlis savo agresyvumu ir nenuovokumu pašiurpino net policijos vadą.

Prasidedant naujiems metams įprasta pažvelgti, kas buvo pernai, ką reikėtų išsaugoti ir ko atsisakyti, ką taisyti, o ką sugriauti. Šiandien apie pasibaigusius 2006-uosius kalbamės su rajono policijos komisariato viršininku Anatolijumi Krestovu.

Kuo praėjusieji metai išsiskyrė iš kitų?

Vertinant nusikalstamumą, praėjusieji metai faktiškai niekuo neišsiskyrė iš kitų metų. Nusikaltimų padaryta beveik tiek pat kaip 2005 metais. 381 nusikalstamą veiką registravome pernai, o 2005 m. – 378. Ryškių pokyčių nėra jau keleri metai. Nusikaltimų skaičius paprastai neviršija 400.

Pernai neblogai sekėsi tirti nusikaltimus viešose vietose, gatvėse bei nusikalstamas veikas, susijusias su kelių eismo taisyklių pažeidimais.

Gerai sekėsi aiškinti sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Jų ištirta 78,6 proc. Išaiškintas vienintelis rajone išžaginimas ir nužudymas.

Mūsų žmonėms neblogai sekėsi aiškintis nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinėmis medžiagomis. Pernai buvo registruotos keturios tokios veikos, o išaiškintos net šešios. Vadinasi, tokios veikos išaiškinamos net 150 procentų.

Didžiausia problema yra vagysčių ištyrimas (tik 16,2 proc.) ir automobilių vagysčių ištyrimas (tik 7,2 proc.).

Automobilių vagystės yra tikra rajono rykštė. Gal sugalvojote kokią metodiką, kaip spręsti tą problemą?

Kaip pastebėjote, metų pabaigoje jau nebeteko fiksuoti automobilių vagysčių. Gal padėjo kelios išdėstytos kameros, kurios stebi aplinką. Ėmėmės ir kitų prevencinių priemonių: aptarėme tam tikrus masalus, kai kuriose vietose patruliuoja pareigūnai civiliniais rūbais.

Kelis pernai pavogtus automobilius pavyko surasti?

Iš dvidešimt aštuonių pavogtų radome du automobilius. Išaiškinti ir juos pavogę asmenys. Be to, keli automobiliai yra surasti kituose rajonuose. Panevėžio ir Pasvalio rajonuose rasta apie dešimt automobilių. Ne vienas jų jau grąžintas savininkams, bet mūsų statistikoje tai vis tiek figūruoja kaip neišaiškinti nusikaltimai, nes bylos dar nebaigtos.

Ar dar tebėra populiarus automobilių išsipirkinėjimas?

Yra vienas kitas atvejis. Mes bandėme su tais žmonėmis kalbėtis, imtis kažkokių bendrų priemonių, bet jie nesutinka. Kaip pavyko išsiaiškinti, žmonės bijo gąsdinimų ir nesiryžta bendradarbiauti.

Sulaikyti mašinų vagys yra kupiškėnai?

Vienas yra kupiškėnas, o kiti ne iš mūsų rajono. Kas “darbuojasi„ galima spręsti iš to, kokiuose rajonuose randami pavogti automobiliai. Vienas rastas Rokiškio rajone, vienas – Utenos, o kiti – Panevėžio ir Pasvalio.

Baigėsi Naujų Metų šventės. Kaip jas pasitiko kupiškėnai?

Iki Naujųjų Metų nusikalstamų veikų buvo registruota labai mažai, bet pirmosiomis šių metų dienomis jau turėjome įvykėlį Subačiuje. Susimušė dvi jaunimo grupės. Vienas vaikinas buvo sužalotas ir nuvežtas į Panevėžio ligoninę. Jau pradėtas ikiteisminis tyrimas, įtariamieji nustatyti.

Kupiškyje irgi buvo sužalotas pilietis. Kavinėje vyko uždaras vakarėlis. Atėjo kita grupė žmonių. Po apsižodžiavimo vienas žmogus gavo su buteliu per galvą.

Per Naujųjų Metų šventimą teko stebėti jaunus žmones. Jaunimėlis baisiai atrodė. Į policiją buvo pristatyti trys girti nepilnamečiai. Tėvai tuoj ėmė reikšti nepasitenkinimą, kodėl policija juos sulaikinėja, o tėvus iškviečia juos pasiimti. Beje, patys tėvai atvyko vaikų pasiimti taip pat girti.

Kiek aš gyvenu Kupiškyje, dar nė karto nemačiau tokios nevaldomos masės girto jaunimo. Petardas jie šaudė visiškai nesaugodami aplinkinių ir nesisaugodami patys. Todėl petardos lėkė ir į automobilius, ir į gyvenamųjų namų langus. Tik laimingo atsitiktinumo dėka išvengėme skaudžių nelaimių. Žodžiu, vaizdas tikrai buvo nekoks.

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Amerikoje, per didžiąsias šventes draudžiama pardavinėti alkoholinius gėrimus. Manau, jei pas mus būtų imtasi panašių priemonių, kai kas tokį žingsnį įvertintų kaip pasikėsinimą į verslą.

Gruodžio 29 dieną prie “Norfos„ buvo automobilio partrenkta ir sužalota moteris. Gal jau yra detalesnių žinių apie šį įvykį?

Kol kas atliekamas tyrimas, bet kažko naujo, ką jau rašėte, pranešti negalime. Mūsų ekipažas į įvykio vietą nulėkė per kelias minutes, bet jau buvo vėlu. Jeigu kas nors matė patį įvykį ar įtartiną automobilį, labai prašytume suteikti bet kokią, mus galinčią sudominti, informaciją.

Visai neseniai dar vienas vairuotojas pėsčiųjų perėjoje partrenkė vaiką ir taip pat nestabtelėjęs nuvažiavo. Gal jis jau nustatytas?

Deja… Kiek žinoma, vairuotojas lyg ir buvo pristabdęs, pasiruošęs kažką daryti, bet persigalvojo ir nuvažiavo.

Iki Trijų Karalių priimta sveikinti su Naujaisiais Metais ir ko nors palinkėti. Ką policijos vadas galėtų palinkėti kupiškėnams?

Norėčiau palinkėti, kad kupiškėnai būtų aktyvesni, labiau pasitikėtų mumis ir teiktų daugiau informacijos. Linkiu glaudaus bendradarbiavimo, ramių ir saugių metų.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video