2024/05/17

Betaisydami senas girliandas galime tapti tamsia provincija

Prasidėjus 2007-iesiems paprašėme vyriausiąją rajono architektę Euchridą Sipavičienę pasidalyti mintimis apie šventinę miestų ir miestelių puošybą, apskritai apie tolimesnes Kupiškio tvarkymo perspektyvas.

Kalbėdama apie šio švenčių sezono miesto puošybą E. Sipavičienė pabrėžė, kad dabar labiausiai reikėtų kreipti dėmesį į lauko apšvietimą. Vitrinų puošyba jau nėra tiek aktuali, nes šiaip ar taip visoms įstaigoms ir organizacijoms jau yra įprasta jas gražinti. Kupiškyje ji labai pasigendanti fasadų, langų naktinio apšvietimo. Nykokas vaizdas ypač išryškėja šventiniu laikotarpiu, kai mūsų aplinką pradedi lyginti su kitų miestų, šalių. Maždaug prieš dešimt metų, pasisėmus patirties Paryžiuje, buvo pradėta šviečiančiomis girliandomis puošti centrinėje aikštėje medžius, švieselėmis sumirgėjo žiedinė sankryža prie autobusų stoties, vienas kitas fasadas, bet kol kas ta graži pradžia toliau nevystoma. Gal jau treji metai lėšų yra skiriama tik senųjų girliandų remontui, o ne jų papildymui. Norėtųsi, kad girliandomis būtų papuošti visi medžiai Gedimino g. iki pat bažnyčios, jomis sumirguliuotų eglutės centrinėje Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje.

E. Sipavičienė ragina visus, kurie nori pasisemti naujų idėjų, kaip galima būtų papuošti savo kiemus, savo namus, nuvažiuoti į Kavoliškį, esantį netoli Rokiškio. Čia pagrindinėje miestelio gatvėje beveik kiekviena sodyba yra šventiškai apšviesta. Žėrinčios girliandos puošia ne tik namus, bet ir kiemo medžius, tvoras, alpinariumus. Matyti, kad tiek girliandų žmonės prikaupė ne per vienerius metus. Sutemose šviečiantis miestelis tikrai spinduliuoja kalėdinę ir naujametinę dvasią.

Ateityje, anot vyr. architektės, rimtas naktinis apšvietimas Kupiškyje turėtų būti ne tik per šventes. Šiuo metu labai prastai apšviečiama centrinė aikštė, bažnyčia bei kiti objektai. Reikėtų parengti miesto naktinio apšvietimo projektą. Taip yra kitur daroma. Žinoma, viskam reikia pinigų, bet, labai norint jų galima rasti ir tokioms reikmėms.

Paklausta, kaip mūsų miestas bus gražinamas šiemet, E. Sipavičienė pasidžiaugė, kad toliau bus tęsiamas Kupos projektas. Jam šiemet skirta 0,5 mln. litų. Lėšos bus skiriamos Kupos slėnio apšvietimui prie naujųjų tiltų, prie Kultūros centro įrengti ir kt. Vasarą Kupos slėnis prie ligoninės turėtų vėl pasipuošti medžio drožėjų plenero kūriniais.

Taip pat bus skelbiamas L. Stuokos-Gucevičiaus aikštės sutvarkymo projektas, kurį reikės įgyvendinti per 2008-uosius. Čia bus keičiama aikštės plytelių danga, truputėlį sumažintas fontanas, susiaurinus šaligatvį prie DnB NORD, atsiras automobilių stovėjimo aikštelė, bus iškirsti genimi medžiai, augantys prie pat namų. Anot vyr. architektės, šioje aikštėje yra užtektinai natūralių medžių. Daug kur pasaulyje genėti medžius yra uždrausta. Ir mūsų šalyje bus atsisakoma tokios praktikos. E. Sipavičienė sakė, kad fasado atnaujinimu turėtų pasirūpinti SODRA, Valstybinės mokesčių inspekcijos Kupiškio skyrius, „Kupos“ viešbučio, „Merkurijaus“ kavinės ir buvusio buitinio pastato savininkai. Prašosi dažų ir gyvenamieji namai aplink šią aikštę. Jų gyventojai irgi turėtų vienaip ar kitaip sukrusti. „Pasimatymo“ kavinei irgi reikėtų perdažyti fasadą. Džiugu, kad pagaliau susitvarkė centrinės aikštės kampas, kur A. Jovaišos įmonė restauravo senąjį vaistinės pastatą.

„Jei norime, kad miestas būtų gražus, turim kiekvienas pasirūpinti savo namais ir jų aplinka. Pavyzdžiui, pakeisti suskilusius balkonų šiferius juk nėra taip sudėtinga ir brangu. Reikia tik panorėti“, – sakė E. Sipavičienė.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video