2024/05/17

Autografai – žaismingai

Praėjusią savaitę miestelėnai, atrodė, turėjo būti pavargę nuo kalėdinių renginių -savo namuose ir didelėse salėse. O čia dar vienas kvietimas – paskutinę senųjų metų darbo dieną baigti pasibuvimu Kupiškio kultūros centro didžiojoje salėje.

Ir ji penktadienio vakarą buvo artipilnė žmonių.

Renginio vedėja režisierė Vilija Morkūnaitė atkreipė žiūrovų dėmesį į scenoje pavaizduotas įvairiausias transporto priemones, su kuriomis siejame ir įveiktus nuotolius, ir tik svajones daugiau pasiekti dvasinės kūrybos erdvėse.

Koncerto drobė austa ne tik čia pat, scenoje, vykstančiais meno mėgėjų pasirodymais, bet ir dešimtmečių senumo rajono kultūrinio gyvenimo įamžintais kadrais, kuriuos išsaugojo, restauravo ir dabar, taip pat jau istorine aparatūra, demonstravo Edvardas Sesickas.

“Išeinančių metų autografo„ koncerte kultūrinio gyvenimo atkarpėlės pateiktos žaismingai, tarsi tik dingstimi priminti – jie repetuoja, koncertuoja, rajonui atstovauja ir tolimose valstybėse.

Naujai pažvelgta į, rodos, nepajudinamas tradicijas. Taip šalia “Kupkėmio„ išaugo stilizuoto folkloro meno kolektyvas “Dienoja„, kurio vadovės Alma Pustovaitienė ir Žydrūnė Rakauskaitė koncertų žemėlapyje 2006 metų vasarą jau įrašė ir Portugalijos keletą miestukų. Tačiau ir paties “Kupkėmio„ šokėjai, dainininkai šį kartą ne savo tradciniais kostiumais vilkėjo, o nelyg tarpukario Lietuvos jaunimo išeiginiais drabužiais pasipuošę kūrė sekmadienio pavakario susibūrimo vaizdelį. Prie jo visai tiktų prigretinti ir etnografės A. Pustovaitienės mokomo armonika griežti skapiškėno vaikinuko Mindaugo Šlapelio didelėje scenoje pasirodymą. Tarsi patikinimą, jog bus kam tęsti anksčiau garsėjusių savamokslių kaimo muzikantų tradicijas.

Scena tam ir skirta, kad joje galėtum ir vis kitokį įvaizdį kurti. Antai Nidijos Sankauskienės vadovaujamo ansamblio dainininkės naujametinę nuotaiką kūrė ne tik atliekamu kūriniu, bet ir kailių apykaklėmis puoštais kostiumais. O Dalios Senvaitienės puoselėjamas “Susiedų„ šokių kolektyvas padovanojo naują šokį “Meilutė„. Sportinių šokių kolektyvas “Amrita„ nauju pasirodymu iš savojo repertuaro priminė, kad koncertinei išvykai Vakarų Ukrainoje pasirengti nebuvo lengva.

Scenoje vienas kitą keisdami meno mėgėjų kolektyvai vis atskleidinėjo, kas naujesnio jų veikloje. Naujiena, kad šokių teatro “Una„ vadovė Joana Jankauskienė grupę mergaičių moko ir baleto pradmenų, o visą ratelį – stilizuotų tautinių šokių. Išeinančiuose metuose savos veiklos “autografus„ paliko choreografės Jovitos Valaitytės ugdomų šokėjų pasirodymai, gimnazistų atlikti švenčių stebuklingumą primenantys etiudai.

Vos tilpo scenoje Vytauto Muliarčiko vadovaujamas pučiamųjų orkestras, nuotaiką kėlė praėjusiais metais daug koncertavusios Skapiškio kultūros namų Stanislovo Sakalausko vadovaujama ir dar plačiau žinoma Noriūnų laisvalaikio centro kapelija “Iki ryto„, kurios vadovė Birutė Petroševičienė mananti, kad šios dvarvietės aplinka labai tinka ir didelėms kapelijų šventėms.

Šis kultūros centro darbuotojų, jų vadovaujamų meno kolektyvų renginys žiūrovams, be kurių dėmesio ir prasmės darbuotis nebūtų, baigtas klasikiniu kūriniu – L. Vėberio “Memori„. Pastarąjį atliko solistės N. Sankauskienė ir Sandra Stukaitė.

Pasak dar iki įsiplieskiant šventiniams fakelams žodį tarusio kultūros centro direktoriaus Rapolo Lukoševičiaus, šiame atsisveikinimo su 2006 metais koncerte dalyvavo tik tik dalis meno kolektyvų. Į didelį darbą pažvelgta tik probėkšmais, bet pasidžiaugiant, jog iš Kupiškio krašto visada buvo ir bus kam dalyvauti ir respublikinėse meno mėgėjų šventėse.

“Susiedų„ kolektyvas, įamžintas ne viename kultūrinio gyvenimo istorijos kadre, šį kartą žiūrovams padovanojo dar nematytą šokį “Meilutė„.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video