2024/05/04

Įpratus gauti, duoti – sunku

Baigiantis metams girdime apie ne vieną labdaros ir gerumo akciją, vykdomą ir respublikiniu, ir vietiniu mastu. Tačiau ne visada tokios iniciatyvos sulaukia teigiamos reakcijos.

„Prašome apginti rajono mokyklų mokinius. Kasmet per prievartą mūsų vaikus reketuoja Raudonasis kryžius. Konkrečiai – Kupiškio skyrius. Vaikus maitiname nemokamai, o per prievartą liepiama atnešti po litą. Kodėl Raudonasis kryžius neplatina bilietų parduotuvėje, turguje, nelaksto per įstaigas? Čia ne parama, o reketas. Niekad vaikai nepasakojo, jog Raudonojo kryžiaus atstovai atvyktų į mokyklą ir bandytų parduoti bilietus patys, dabargi klasių vadovai renka pinigus prievarta. Nuo kada labdara prievarta?“ – gavę tokio turinio tėvų laiškelį, pasidomėjome kokia forma RK platina labdaros bilietėlius, kam skiriamos surinktos lėšos?

Lietuvos Raudonasis kryžius (RK) – tarptautinė humanitarinė organizacija – yra išleidusi labdaros bilietus, kuriuos platindamas renka lėšas vienišiems seniems ligotiems socialiai remtiniems žmonėms. RK Kupiškio skyriaus pirmininkas Vytautas Knizikevičius sakė, jog mūsų rajone bilietėliai kasmet platinami mokyklose. Visa tai yra suderinta su ugdymo įstaigų vadovais, mokyklos oficialiai gauna sąskaitas-faktūras, pagalbos prašoma klasių auklėtojų. Prievartos įsigyjant labdaros bilietėlius nėra ir negali būti. Apie tai rašoma ir Kupiškio RK komiteto valdybos kreipimęsi į rajono mokyklų vadovus, mokytojus, mokinius. Jame primenama žmogaus pareiga žmogui, prašoma pagal galimybes padėti vienišiems, ligotiems senukams, kuriuos prižiūri Kupiškio RK slaugytojos. Beje, ir kitoje bilietėlių pusėje išspausdintame kreipimęsi į žmogų, norintį padėti vienišam, kenčiančiajam, nuoširdžiai prašoma nelikti abejingiems.

Pasak Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos socialinės pedagogės, RK jaunimo kuratorės Audronės Matuzevičienės, labdaringos akcijos pas mus juda pakankamai sunkiai. Žmonės įpratę gauti, o ne duoti. Prievartos, reiškiant gerą valią, negali būti – prašoma pagal galimybes padėti ir tariamas nuoširdus ačiū. Nors gal atskiras žmogus – rajono mastu visokių pasitaiko – ir interpretuoja tai kiek kitaip. Bilietėlis kainuoja vieną litą. Po keliasdešimt centų susidėjusi visa klasė ir auklėtoja, kaip dirbantis žmogus, paprastai įsigyja bilietėlių ne daugiau kaip už 15 litų.

RK Kupiškio skyriaus slaugytoja-sekretorė Birutė Jasinskienė informavo, jog už tokiu būdu surinktas lėšas – 742 litus – prieš šventes 25 rajone RK slaugytojų prižiūrimiems vienišiems, ligų paliestiems seniems žmonėms buvo išdalyti maisto paketai. Vienam žmogui buvo skirta maisto produktų (dešros, majonezo, margarino, konservų, saldainių, vaisių ir pan.) beveik už 30 Lt. „Bilietėlių sklaidos per mokyklas forma pasirinkta todėl, jog neturime tiek savanorių, kurie galėtų bėgioti po įstaigas. Be to, koks skirtumas, ar aš po kiemus vaikštinėsiu, ar vaikas, mamos atsiklausęs, tokį bilietėlį parneš iš mokyklos“, – sakė B. Jasinskienė.

RK atstovai apsilanko ir įstaigose, mergaitės savanorės jose platina organizacijos žurnaliukus. „Jokios prievartos nėra – remiamės ir apeliuojame į žmonių geranoriškumą“, – teigė pašnekovė, reikšdama dėkingumą ir tiems geros valios žmonėms, kurie iki 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio skyrė RK organizacijai.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video