2024/05/04

Dar vienas šoumeno Renato fiasko – neapgavo ir prokuratūros

Kelios garsios praėjusios vasaros avarijos Renatą Stančiką išgarsino ne tik mūsų rajone, bet ir toli už jo ribų. Apie šį šoumeną ir jo nuotykius žino Panevėžio, Rokiškio policijos komisariatai bei prokuratūros, ir net Generalinis policijos komisaras. Renato istorijos tiriamos, bet jų pabaigos kol kas nematyti.

Birželio ir liepos mėnesiais įvyko dvi avarijos, kuriose kol kas oficialiai dar nenustatytą rolę suvaidino R. Stančikas. Pirmojoje avarijoje, kurioje buvo sunkiai sužalota moteris, pati nukentėjusioji ir dar keli žmonės matė, kad prie automobilio vairo sėdėjo Renatas. Antrojoje avarijoje, kurioje taip pat sunkiai sužalotas žmogus, liudytojų, galinčių patvirtinti, kas vairavo automobilį, nėra.

Abi bylos, iškeltos dėl šių įvykių, paklajojusios po kelių rajonų teisėsaugos institucijas, šiuo metu yra nagrinėjamos Rokiškyje.

Atliktos kai kurios ekspertizės

Prieš kelias dienas kalbėjomės su Rokiškio apylinkės prokuratūros prokurore Irena Pšalgauskiene, kuri kuruoja šių bylų tyrimą.

Prokurorė patikino “Mintis„, kad ta byla yra tikrai neužmiršta. Tyrimas vyksta intensyviai. Yra apklausta daugybė liudytojų. Šiuo metu abi bylos nėra sujungtos, bet yra galimybė, kad ateityje jos gali būti nagrinėjamos drauge.

Po avarijų buvo paskirta visa eilė specialistams skirtų užduočių, kurios yra prilyginamos ekspertizėms. Dalis ekspertizių jau yra atlikta. Gavusi jų duomenis, prokurorė artimiausiu metu dar skirs kompleksinę teismo medicininę autotechninę ekspertizę. Anot. I. Pšalgauskienės, šią ekspertizę galima atlikti tik dabar, kai yra gautos kitų ekspertizių išvados. Prokurorė sakė, kad tik po šios ekspertizės bus daromos galutinės išvados. Ji sieks, kad ši byla vis tik pasiektų teismą.

Prokurorė apgailestauja, kad iki šiol nepavyksta nustatyti tiesioginių liudytojų, mačiusių minėtus įvykius. Ji labai norėtų, kad avarijų liudytojai atsilieptų ir galėtų patvirtinti vienas ar kitas byloje ryškėjančias aplinkybes. Kol kas be jokių abejonių savo parodymus, kad matė prie vairo sėdintį Renatą, patvirtina tik birželio mėnesį prie Kupiškio bažnyčios nukentėjusi moteris.

Sukčius neatsikrato įpročių

“Mintys„ rugsėjo mėnesį rašė apie tai, kaip R. Stančikas, norėdamas įstoti į aukštąją mokyklą, klastojo dokumentus. Jis pateikė Šiaulių Šventupio vidurinėje mokykloje išduotą atestatą. Kilus įtarimui dėl šio dokumento autentiškumo, buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatytą, kad R. Stančikas niekada nesimokė Šiaulių mokykloje, o tuo metu, kai buvo išduotas šis atestatas, Renatas tebesimokė Kupiškyje.

Švietimo ir mokslo ministerijos Nacionalinio egzaminų centro pažymoje sakoma, kad 2000 – 2005 metų laikotarpiu R. Stančikas neišlaikė valstybinio lietuvių kalbos (testo) egzamino ir valstybinio istorijos egzamino. Suprantama, kad toks žioplas moksleivis negalėjo įstoti į jokią aukštąją mokyklą, todėl jam reikėjo klastoti dokumentus.

Už šią nusikalstamą veiką jis buvo nuteistas, bet noras sukčiauti nepraėjo iki šiol. Nesėkmingai mėginęs apgauti aukštąją mokyklą, Renatas nutarė “išdurti„ ir Rokiškio prokuratūrą. Deja, ir vėl nesėkmingai. Jei žmogus negali perprasti istorijos, ne jam užsiiminėti ir kur kas subtilesniais nūdienos reikaliukais… Neišlaikė Renatas ir dar vieno egzamino.

Maldavo pakeisti sankciją

Po vasaros nuotykių teisėsaugininkai atėmė Renato vairuotojo pažymėjimą ir jį įpareigojo kas dieną registruotis rajono policijos komisariate. Tokie suvaržymai šoumenui pasirodė nepatogūs, todėl jis kreipėsi į Rokiškio apylinkės prokuratūrą prašydamas sušvelninti sankcijas.

Prokurorė I. Pšalgauskienė “Mintims„ pasakojo, kad R. Stančikas atnešė raštą, kuriame prašė panaikinti registravimąsi policijoje ir atiduoti vairuotojo pažymėjimą, nes jis mokosi Vilniaus aukštojoje mokykloje, todėl negali registruotis Kupiškio policijoje. Negali jis to daryti ir bet kuriame Vilniaus policijos komisariate, nes kas savaitgalį reikia parvažiuoti į Kupiškį, juk yra materialiai priklausomas nuo tėvų. Šalia to prašymo R. Stančikas prokuratūrai pateikė pažymą, kad jis yra studentas. Žioplas pseudostudentas net nesumojo, kad tokie fokusai pasmerkti pražūčiai.

Rokiškio prokuratūra oficialiai užklausė mokymo įstaigą, ar tikrai toks studentas mokosi pas juos. Netrukus paaiškėjo, kad R. Stančikas yra išbrauktas iš studentų sąrašų. Dar kartą paaiškėjus tikrajam Renato veidukui, Rokiškio prokuratūra paliko galioti tą pačią sankciją.

Pauzė iki Švento Jono

Dar vienai prokuratūrai išsiaiškinus, kas išties yra juokdarys Renatas, bylos tyrimas vistiek nepagreitės. Ta naujoji ekspertizė bus atliekama pakankamai ilgai, todėl vargu, ar galima tikėtis, jog byla pasieks teismą greičiau nei iki švento Jono. Vadinasi, nuo avarijos prie bažnyčios praeis daugiau nei metai…

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video