2024/05/05

Pirminė, antrinė…

Vis dėlto keletas žmonių buvo įsidėmėję rajono Savivaldybės administracijos kvietimą praėjusį penktadienį dalyvauti Tarptautinės žmogaus teisių dienos minėjime bei pasinaudoti nemokamomis advokato, notaro ar antstolio konsultacijomis.

Interesantų ir teisininkų pokalbiams kultūros centro vitražų salėje buvo paruoštų staliukų. Prie jų sėdėjo Kupiškyje dirbančios notarė Asta Grambienė, antstolė Neringa Budriūnienė, taip pat panevėžietis advokatas Alfonsas Petrauskas.

Šis svečias, o iš tikrųjų renginio šeimininkas, sulaukė net šešių interesantų. A. Petrauskas, aptardamas tokio pobūdžio susitikimus su Panevėžio apskrities ir dar kelių rajonų gyventojais, sakė, jog interesantai dažniausiai nori išsiaiškinti su turto paveldėjimu, skyrybomis, patirtu smurtu susijusius klausimus. O kartais ir visuomenei rūpimus. Pavyzdžiui, ar daugiabučio namo gyventojams privalu rūpintis aplink pastatą esančia teritorija, jeigu tokia priedermė neįteisinta savivaldybės tarybos sprendimu? Arba – kaip vertintinas pareigūno, suruošusio nepilnamečio apklausą be jo tėvų žinios, nedalyvaujant advokatui, veiksmai?

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos Panevėžio tarnybos direktorius adv. A. Petrauskas ir šios tarnybos specialistė Lina Mikalauskaitė skyrė laiko ir pokalbiui su renginyje dalyvavusiais seniūnais. Pašnekovų nuomone, šiems tarnautojams geriausiai žinomos kaimo žmones varginančios bėdos, kurioms spręsti būtina juristo pagalba. Tad seniūnijų darbuotojai turėtų suteikti informacijos apie galimybę pasinaudoti nemokama teisininko konsultacija, nemokama ar iš dalies mokama advokato gynyba ir atstovavimu kai kuriose bylose.

Mūsų laikraščio skaitytojams, manyčiau, irgi neprošal priminti, jog rajono Savivaldybės administracijos vyr. specialistas teisininkas (pastaruoju metu juo dirba Vida Mičiūdienė) kiekvienam rajono gyventojui teikia nemokamą pirminę teisinę pagalbą. Vienam klausimui išsiaiškinti interesantas gali užimti visą valandą, o būna, jog tokiam priėmimui skiriama ir daugiau laiko.

Jei paaiškėja, kad interesantui reikės ir antrinės teisinės pagalbos, jam padedama surašyti prašymą, kurį jis pateikia Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai, – sakė V. Mičiūdienė.

Kupiškio rajono gyventojams žinotina, jog antrinės teisinės pagalbos tarnyba antri metai veikia Panevėžyje ir aptarnauja jai priskirtų aštuonių rajonų gyventojus, kuriems garantuojama Valstybės teisinė pagalba.

Antrinė teisinė pagalba (dokumentų rengimas, advokato gynyba ir atstovavimas bylose) ne visiems nemokama. Valstybė visiškai ją padengia, kai kliento mėnesio pajamos neviršija 2970 litų. Kai jos siekia 4450 litų – teisinės pagalbos priskaičiuotosios sumos 50 proc. asmeniui tenka sumokėti pačiam. Tačiau valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo 12 straipsnyje yra numatyti atvejai, kai ir antrinė teisinė pagalba būna nemokama.

Antrinės teisinės pagalbos į Panevėžio tarnybą pernai per 8 mėnesius kreipėsi 53 kupiškėnai, šiemet – 92 asmenys. Pasak Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos Panevėžio tarnybos darbuotojų, iš palyginti nedidelio rajono, kiek interesantų – nemažai. Vadinasi, žmonės domisi diegiamomis teisinės pagalbos formomis ir jomis naudojasi.

Antrinės teisinės pagalbos tarnyba Panevėžyje, be joje dirbančių specialistų, sudarinėja sutartis su rajonuose dirbančiais advokatais, tarp jų ir su kupiškėnu advokatu Algimantu Pakarkliu. Pasak A. Petrausko, valstybės garantuojamos teisinės pagalbos finansavimas sprendžiamas per Teisingumo ministeriją. Lėšų atitinkamai skiriama ir rajonų savivaldybėms. Pernai Kupiškio savivaldybei pirminei teisinei pagalbai organizuoti buvo skirta 30 tūkst. litų. Tačiau trečdalis šių lėšų pagal paskirtį nepanaudota. Manoma, kad reikėtų praktikuoti pirminės teisinės pagalbos dienas ir seniūnijose. Visuomenė dar mažai žino apie valstybės paramą smurtinių nusikaltimų aukoms. Toks žalos kompensavimas avansu, kai dar vyksta baudžiamasis procesas dėl smurtinio nusikaltimo, pradėtas taikyti tik nuo 2005 m. liepos 1 dienos.

Pasak V. Mičiūdienės, šiemet pirminės teisinės pagalbos kreipėsi 351 rajono gyventojas, iš jų 92 padėta kreiptis dėl antrinės teisinės pagalbos.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video