2024/05/04

Meras pasikliauja specialistais

Po serijos straipsnių apie miesto ir rajono šilumos ūkį, jam skiriamas investicijas ir nesutarimus tarp šilumos gamintojo ir jos paskirstytojo paprašėme situaciją įvertinti rajono mero Leono Apšegos.

Rajono savivaldybė turi šešis procentus Akcinės bendrovės “Panevėžio energija„ akcijų. Vadinasi, ji yra nors ir labai nedidelė, bet vistik kažkokia didžiulės bendrovės bendrasavininkė, kuriai turi rūpėti ne tik bendrasis interesas (šiuo atveju, kupiškėnų būstų apšildymas), bet ir savas turtas.

Todėl mero paklausėme, kaip jis vertina miesto šilumos ūkio būklę atėjus žiemai.

Aš pats nesu šios srities specialistas, todėl pasikliauju tais, kurie išmano tuos reikalus. Buvo pakviestas Kupiškio šilumos tinklų vadovas, apsilankė ir AB “Panevėžio energija„ generalinis direktorius. Jie patikino, kad jokių problemų dėl šilumos tiekimo nebus. Be to, jie yra numatę, jei atsitiktų nenumatyta nelaimė, kaip tokią problemą išspręsti. Aš jų paklausiau, ar tikrai galiu miegoti ramiai. Jie užtikrino, kad bet kokiu atveju šilumos tiekimas į Kupiškį ir į visą rajoną nenutrūks.

Globalizacijos eroje madinga palaikyti monopolistus, bet iš kitos pusės, rajone irgi turi likti kažkoks verslas. Šiuo atveju vietiniams gamintojams šilumos pirkėjas kainos nesutinka didinti jau penkerius metus, nors per tą laiką viskas kelis kartus pabrango. Šie tvirtina, kad jau nebeišgyvena. Kaip vertintumėte tokią situaciją?

Vienareikšmiškai atsakyti į tokį klausimą yra sudėtinga. Gal ta sutarta kaina iš karto buvo per didelė? Iš karto nenorėčiau smerkti ir kitos pusės. Jie daro kažkokias investicijas į nors ir nedidelį ūkio modernizavimą. Tiesmukai žiūrint, gal kažką ir reikėtų peržiūrėti. Juk tikrai pabrango ir pjuvenos, ir t.t. Tačiau aš nenorėčiau spręsti, kuris iš jų teisus. Manau, kad jie abu nori gauti pelną ir dėl jo susitars, ras kažkokį aukso vidurį.

Dėl verslo Kupiškyje. Juk Kupiškio šilumos tinkluose irgi dirba visi kupiškėnai. Net nežinau, ar daugiau žmonių dirba šilumos tinkluose, ar katilinėje. Todėl negalima pasakyti, kad verslas vystomas Panevėžyje, vien todėl, kad ten yra įsikūrusi įstaiga. Žinoma, iš ten yra vadovaujama ir ten nusėda pelnas. Iš kitos pusės, stengiamės, kad esant reikalui kažkokias statybas ar remontus vykdytų mūsų rangovai. Todėl atlyginimus gauna mūsų žmonės, pinigus išleidžia pačiame Kupiškyje.

Taigi aš išklausiau ir vieną, ir kitą pusę. Dabar žiūrėsim, ką jie susitars. Jei susitarimų nebus, teks imtis kitų žingsnių. Jau dabar ruošiamasi išsiaiškinti, kas rajonui būtų naudingiau – pirkti tą katilinę, ar statyti naują. Bet kokiu atveju mes turime dvejus metus laiko. Žinoma nesinorėtų, kad būtų statoma nauja katilinė, jei ji jau yra. Manau, naujos katilinės statymu nėra suinteresuota nė viena pusė.

AB “Panevėžio energija„ kasmet vis mažiau investuoja į Kupiškio šilumos ūkį. Štai visai neseniai ji investavo beveik devynis su puse milijono į Panevėžio, Rokiškio, Kėdainių šiluminių trasų modernizavimą, o Kupiškiui vėl nieko neteko. Kaip vertintumėte tokią situaciją?

Aš to dalyko nežinojau. Aiškinsiuosi. Gal jie žiūri į visą sistemą ir mato, kur labiausiai reikia investicijų. Aš visai nenoriu jų aklai ginti. Kai gausime iš jų atsakymą, kodėl į Kupiškį neinvestuoja, matysime. Mūsų trasas tikrai reikia keisti. Gal tai yra numatyta kitais metais.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video