2024/05/05

Mitai ir faktai apie vaikų polikliniką

Sulaukę ne vieno nepasitenkinimo signalo apie Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros (PASP) centro vaikų polikliniką interneto atsiliepimuose, elektroniniuose laiškuose, telefono skambučiais, nusprendėme nuvykti į vietą ir pasižiūrėti, ar iš tiesų velnias jau toks juodas kaip jis piešiamas.

Bėdų nemažai

Pagrindinės virtualių tėvų mums išvardytos problemos, kurių egzistavimą ketinome patikrinti: didžiulės eilės, kuriose turi laukti karščiuojantys vaikai, šaltos ir nejaukios patalpos, dirba viena gydytoja, tyrimų atlikti su sergančiu vaiku tenka eiti į kitą pastatą, tyrimai neatliekami, o iš karto skiriami antibiotikai, neveikia registracijos telefonu sistema, nėra kur pervystyti ar pamaitinti mažylio.

Taigi, vizito tikslas buvo pasižvalgyti po vaikų polikliniką, pakalbinti tėvus ir pediatrus. Tenka prisipažinti, jog išvydus pilnutėlį koridorių laukiančių gimdytojų ir jų atžalų, trukdyti gydytojus būtų buvę mažų mažiausia šventvagiška ir kone pavojinga gyvybei. Apsiribojome išklausydami tėvų ir vyresnių vaikų nuomones, o jiems iškilusius klausimus paprašėme pakomentuoti įstaigos vadovę Dovilę Kulbokienę.

Laukiančiųjų – pilnas koridorius

Savo akimis įsitikinome – laukiančiųjų eilės didžiulės. Šią bėdą įvardijo visos pakalbintos mamos. Viena iš jų su karščiuojančiu mažyliu prie pediatrės durų laukė jau daugiau kaip porą valandų. Tiesa, mamos patvirtino, jog registracija telefonu egzistuoja, tačiau kuriuo laiku pateksi pas gydytoją – nežinia. Nemažai sunkumų tokia tvarka sukelia mamoms ir jų atžaloms, autobusu atvykusiems iš kaimo ir rajono centre kartais priverstiems praleisti visą dieną.

Pasak D. Kulbokienės, ilgas eiles prie pediatrų kabinetų lemia didelis vaikų sergamumas. Tačiau visi būna priimti. Šiuo metu vaikų poliklinikoje dirba keturios pediatrės. Tėvai turėtų suprasti, jog reikia palaukti, nes medikės pirmiausia turi nueiti apžiūrėti karščiuojančių vaikų, kurių taip pat susidaro ne vienas ir ne du, taip pat kitų vaikų, kurie dėl savo susirgimų patenka į izoliatorių. Priėmimo pas gydytojus pagal talonėlius sistema vaikų poliklinikoje nepraktikuojama (taip, anot įstaigos direktorės, yra ir kituose rajonuose), kadangi tai dar labiau pykdytų tėvus, kurie nurodytu laiku nepatektų pas gydytoją, nes šis pirmiausia apžiūri karšiuojančiuosius, vaikučius iki metukų. Be to, pagal talonėlių sistemą per valandą medikas galėtų priimti tik tris vaikus. Tuo tarpu dabar viena pediatrė per tą patį laiką apžiūri apie 10 vaikų.

Pediatrės vyksta pagal iškvietimus į namus, medicinos punktus. Tai patvirtino ir kalbintos mamos, tik sakė, jog eilės ir pas važiuojančiuosius nemažos susidaro. Anot D. Kulbokienės, medikės po namus važinėja ir iki devintos valandos vakaro, nors sveikatos apsaugos ministras sako, jog tokia praktika – prabanga. Pasitaiko ir piktnaudžiaujančių, kai į namus gydytoja kviečiama temperatūrai pakilus vos iki 37,2 C.

Autobusas – neišnykusi susisiekimo priemonė

Beje, įdomus pastebėjimas dėl problemų, kylančių atvykstantiems iš kaimų autobusais. Direktorė nelabai galėjo patikėti, jog dar yra keliaujančių tokiomis transporto priemonėmis! Galime patvirtinti, jog tikrai yra, mieste automobiliais užkimštos aikštelės toli gražu nerodo viso rajono apsirūpinimo nuosavomis transporto priemonėmis, o ir kaimyno nevisada gali prisiprašyti atvežti į gydymo įstaigą. Tądien su negaluojančiu berniuku keletą valandų vaikų poliklinikos koridoriuje, o pusdienį – autobusų stotyje pralaukusi mama buvo gyvas to pavyzdys. D. Kulbokienė mums teigė, jog į kaimus ir greitoji važiuoja, ir felčerė sergančiuosius pažiūri… Vadinasi, nėra kuo skųstis?

Tėvai daro prielaidą, jog eiles prie pediatrų durų lemia ir profilaktinis mokinių sveikatos patikrinimas ir svarsto, ar jo nebūtų galima atlikti per vasarą, kai ir vaikų sergamumas mažesnis, ir pamokos nesitrukdo. Pasak vaikų poliklinikoje pakalbintų merginų, toks patikrinimas reikalingas, tik jos manančios, jog jis dabar pakankamai formalus.

Viltis gydytis šilčiau – po metų

D. Kulbokienė pabrėžė, jog mokinių sveikata profilaktiškai tikrinama ištisus metus, mokyklos bendruomenės slaugytojos lapelius vaikams išdalija pavasarį, šie juos pameta, į polikliniką visi sugriūna prieš pat rugsėjį. Tokie bendros sveikatos patikrinimai atliekami ir kaimų medicinos punktuose. Jog tikrinama formaliai, medikė nesutinka – pažiūrima bendra vaiko sveikata (regėjimas, ūgis, svoris, kraujospūdis ir pan.). Jei jis sveikas – viskas gerai, jei kyla įtarimų – atliekami tyrimai ir pan.

Dar viena iš dažniausiai minimų problemų – šaltis koridoriuose ir pediatrių kabinetuose. Kupiškio PASP centro direktorė neneigė, jog vaikų poliklinikoje šalta. Apšildymo sistema labai bloga, taigi šąla ir pacientai, ir medikai. Gelbėjantis iš šios situacijos, žiemą langai dengiami plėvelėmis, kabinetuose kabinami papildomi radiatoriai. Tačiau pagerėjimas čia, tiesa, panašiai apie 2008 metus (nes iki tol reikia skelbti konkursus, ieškoti darbų rangovų ir pan.) numatomas. Pagal projektą, apie kurį „Mintys“ jau rašė, gavus lėšų centrui modernizuoti, bus remontuojama ir vaikų poliklinika – keičiami langai, šiltinamas stogas, dažoma ir t. t. Kai kurios mamos pastebi, jog iš vaikų poliklinikos aplinkos visiškai nesijaučia, jog čia būtent vaikų gydymo įstaiga – pasigenda piešinių, šiokio tokio žaismingumo koridoriuose. „Kaip išdažė – taip, prasidėjus renovacijoms sienos bus perdažytos. Svarbu, jog jos šviesios, švarios. O kiškiukius, meškiukus kas galėtų nupiešti, kas šį sumanymą įgyvendintų – remontus atliksiantys darbuotojai? Šiems norams įgyvendinti reikia tam tikrų įgūdžių. Gal kas pasisiūlytų juos piešti?“ – kalbėjo D. Kulbokienė.

O dabar atsakymas mamoms, besipiktinančios, jog nėra kur pervystyti ir pamaitinti mažylių. Šiems poreikiams yra skirtas atskiras kabinetas, tereikia kreiptis į registratūrą, apie tai informuojama ir skelbimų lentoje.

Perėjimo nėra ir nebus

Kai kurios gimdytojos piktinasi, jog atlikti tyrimų su mažyliais tenka kulniuoti per lauką į suaugusiųjų polikliniką, arba net į ligoninės patalpas. Pasak D. Kulbokienės, poliklinikoje laboratorija viena ir kitos nebus, reikia džiaugtis jog atlikti tyrimų apskritai nereikia vykti į Panevėžį. Gaila, jog statant polikliniką nebuvo numatyta pagrindinį pastatą koridoriumi sujungti su vaikų konsultacija. Dabar tokių kapitalinių darbų vykdymas (jei jis apskritai būtų įmanomas) atsieitų didžiulius pinigus.

Priešingai, nei viena kita mažylio mama internetiniuose atsiliepimuose, nė viena iš jų, kalbintų vaikų poliklinikoje, nesiskundė pediatrių darbu. „Gydytojai mokosi septynerius metus. Ne mama sprendžia, kokie medikamentai ar tyrimai reikalingi. Pastarieji ne visais atvejais būtini. Tai procedūra, kuri turi ir teigiamų, ir negiamų pasekmių. Jei gydytojas skiria antibiotikus, vadinasi, be reikalo to nedaro, nes ir jie nėra labai gerai. Pediatro darbas – sudėtingas, nes yra du pacientai: ir vaikas, ir jo mama“, – apibendrino D. Kulbokienė.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video