2024/05/18

Palatų valymas – balansavimas tarp normos ir pažeidimo

Po straipsnio „Mintyse“ apie tai, kad kai kurios vaikus slaugančios ligoninėje mamos yra nepatenkintos tuo, kad tenka pačioms išsiplauti ir palatą, mat taip yra numatyta Kupiškio ligoninės vaikų ligų skyriaus vidaus tvarkos taisyklėse, sulaukta nemažai skaitytojų komentarų.

Visa tai paskatino į šią situaciją pažvelgti giliau ir pasvarstyti, ar tokia tvarka neprasilenkia su įstatymo raide.

Vox populi

Pirmiausia pateikiame „Minčių“ internetinės svetainės lankytojų komentarus šia tema.

**

Medikai, o kur higienos normos? Juk taip bacilas skudurais iš palatos į palatą platinam (brr…).

**

Daug metų jau ten mamos plauna, dulkes valo… Ar kas nors bandė sužinoti, kam ten pagal visas pareigybes priklauso tas palatas prižiūrėti? Kas tas laimingasis, kuriam atlyginimas eina, o dirbt nereikia?

**

…na ir anekdotai čia apie tą mediciną… Gal pats laikas su nėščia žmona iš to nesąmonių kampelio „slides tepti“, nes čia V. Savukienė tokią tvarką įvedusi???!!!

**

Iš pradžių pagalvojau, kad čia juokas, bet kai perskaičiau… Taip gali būti tik Kupiškyje…

**

Visai nestebina, kad reikia plauti palatą. Kai gulėjau Kaune, mikrochirurgijos skyriuje, irgi plaudavom. Lyg ir nepriklauso, bet per kelias dienas tiek dulkių prisirenka, kad jau nebemalonu gulėti. Iš personalo niekas noro plauti nerodė. Tai keldavomės ir plaudavome. Beje, buvau po kojos operacijos…

**

Taip, čia reikia plauti ne 10, o apie 18 metų, nes mano dukra jau studentė. Kai ji mažutė sirgo ir mes gulėjome kartu, reikėjo tada plauti palatą. Ploviau ir aš. Rankos nenukrito. Dar ir dabar yra abi sveikos.

**

Dar nė vienai rankos nenudžiuvo nuo dulkių valymo. Greičiau jau nudžius nuo cigaretės kilnojimo. Pagalvokit tos, kurios rūkot, ar labai sveika vaikui kvėpuoti nikotiną, tuo labiau sergančiam. Siūlau visas apsileidėles filmuoti ir parodyti per televiziją visuomenei.

**

Aprašytoji Kupiškio ligoninės praktika labai nustebino. Esu susipažinusi su Panevėžio, Vilniaus, Kauno ir kai kurių kitų ligoninių vidaus tvarkos taisyklėmis ir niekur nėra reglamentuojama, kad slaugantys asmenys turi valyti palatą.

Treniruojamės…

Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo vyr. gydytojas Vincas Čelkys, savo komentarą apie ligoninės palatų valymą pradėjo sakydamas, jog higienos normos esmė – švara. Anksčiau gydymo įstaigose buvo griežčiau žiūrima į šiuos dalykus. Pavyzdžiui, niekas neleisdavo lankyti gimdyvių ar jų vyrams dalyvauti gimdant.

Jei moterys valo tik savo palatas, matyt, nėra rizikos apsikrėsti. Juk vaikų ligų skyrius – ne kokia infekcinė ligoninė. Ir pacientai, ir lankytojai iškelia koją už skyriaus ribų. Grįžus į jį jiems persiauti nereikia. Jei jau taip pradėjus gilintis, tai ant batų tų mikrobų tikrai knibždėte knibžda… Perdėta ta užkrato baimė.

Žinoma, už švarą ir tvarką skyriuje visų pirma atsako jo vedėja ir visas medicinos personalas. Moterims, matyt, yra paaiškinta, kokiu skuduru valyti. Blogai būtų jei tuo pačiu šluostytų grindis ir stalus valytų arba pašaliniai asmenys su šluota sukiotųsi procedūriniame kabinete ar operacinėje.

Anot V. Čelkio, kita vertus, visur yra pavojus pasigriebti kokį virusą. Kasdien eidami namo negalime būti 100 proc. garantuoti, kad grįšime sveiki.

Paklaustas apie dezinfekcinių priemonių naudą, vyr. gydytojas sakė, kad Dezinfekcija – mikrobų žudymas. Kai energingai juos naikinam, – kenkiam sau. Per daug sterili aplinka – negerai. Žmogaus organizmas

neužsigrūdina kovodamas su svetimkūniais mikroorganizmais. Kiekvienas toks susidūrimas yra savotiška mūsų imuninės sistemos treniruotė. Muilas ir vanduo, jei nėra infekcinių žarnyno ar panašių susirgimų, tikrai yra pakankama higienos priemonė. Be reikalo mikroorganizmų nereikėtų pratinti prie stiprių dezinfekcinių priemonių, nes po kiek laiko jos gali tapti nebeefektyvios.

V. Čelkio nuomone, šiuo atveju gal labiau reikėtų šnekėti apie darbo santykius, ar nėra kokių nors pažeidimų.

Gal taip taupoma?

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Gintaras Čepas sakė, kad pirmą kartą girdi apie tai, jog slauganti vaiką ligoninėje motina turi valyti palatą. Tokių įsipareigojimų neturėtų būti. Motinos juk nekaltos, kad jų vaikai apsirgo, kad ligoninė, pavyzdžiui, negali užtikrinti reikiamos slaugos jos atžalai ir ji, užuot dirbusi, turi slaugyti savo vaiką. Jei toks punktas yra įrašytas vaikų ligų skyriaus vidaus tvarkos taisyklėse, tai jau yra viršijama viešąją tvarką reglamentuojančio įstatymo kompetencija. Tas punktas jau yra lyg ir iš darbo santykių sferos. Gal šiuo atveju nepakanka ligoninei darbuotojų, o gal tokiu būdu bandoma sutaupyti kokius 600-700 Lt.

Kita vertus, ligoninėse panašūs dalykai kartais balansuoja ant pažeidimo ribos. Dažnai pacientai neturėdami ką veikti patys siūlosi išsiplauti palatą ar pan. Paprastai tokie subtilūs dalykai sprendžiami geranoriškai, abipusišku sutarimu, nenorint konfliktuoti, žvelgiant per moralinę prizmę. Tačiau, žiūrint formaliai, ir tokie atvejai traktuotini kaip darbo įstatymo pažeidimas.

Ką mano steigėjas?

Kupiškio ligoninės steigėjas yra rajono Taryba. Tad apie palatų valymą paklausėme kelių tarybos narių.

Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas Albinas Vaižmužis sakė, kad ligoninės patalpas turi valyti valytojos. Vaikų ligų skyriuje praktikuojama tvarka jam nepatinkanti, tačiau tai nėra jau kažin koks nepaprastas dalykas. Mūsų rajono gydymo įstaigose yra spręstinų rimtesnių bėdų.

Šio komiteto narės Genės Žilinskienės nuomone, formaliai žvelgiant gal ir yra nedidelis darbo santykių pažeidimas. Tačiau moraline, žmogiška prasme ji nematanti didelės tragedijos, kad mama išsivalė savo palatą.

Tarybos narys Albertas Audickas buvo kategoriškas – pacientas į gydymo įstaigą ateina gydytis, o ne patalpų valyti. Jei ligoninė yra numačiusi galimybę mamą su vaiku priimti į skyrių, tai turi būti daroma be jokių išlygų. Ligoninės personalas turi rūpintis patalpų švara. Žinoma, pacientai neturi piktybiškai teršti, kažką gadinti.

Kai žmonės tyli, platesnė visuomenė nesužino ir tokių dalykų, kad šiuo metu visos ligoninės yra aprūpintos būtiniausiomis priemonėmis bei vaistais ir kad pacientas neturi lėkti į vaistinę pirkti lašelinės, švirkšto ar pan. dalykų. Tai iš tribūnos patvirtino neseniai viešėjęs rajone ir sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Deja, daug kam iš kupiškėnų pastarieji dalykai buvo didelė naujiena. Kažin kaip dabar bus mažinamos Kupiškio rajono ligoninės skolos?

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video