2024/05/18

Rajone įrengta pirmoji hidroelektrinė

Praėjusį penktadienį valstybinė komisija leido Panevėžio UAB „Šilumomatis“ eksploatuoti hidroelektrinę ant Suosos upės užtvankos. Prieš kelerius metus rajono Savivaldybės taryba šiai bendrovei yra leidusi išnuomoti užtvankos įrenginius ir patį tvenkinį 99 metams.

UAB „Šilumomatis“ vadovas Raimondas Gataveckas sakė, kad elektrinėje instaliuotas 55 kilovatų galingumas. Vandeningais metais čia turėtų būti 272 tūkstančių kilovatvalandžių vidutinis išdirbis, o mažiau vandeningu laikotarpiu – 150 tūkstančių kilovatvalandžių. Šios hidroelektrinės pagaminta elektros energija bus parduodama Rytų skirstomiesiems tinklams.

Šios elektrinės projektą parengė UAB „Hidroprojektas“ projektuotojas Vidmantas Striaupas.

Visi inžineriniai įrenginiai telpa nedideliame pastatėlyje. Viskas čia automatizuota. Pirmajame jo aukšte stovi valdymo spinta. Rūsyje yra vandens turbina ir generatorius. Vanduo suka turbiną ir sukuria mechaninę energiją, kurią generatorius paverčia elektros energija.

Pasak darbus atlikusios įmonės UAB „Nodama“ direktoriaus Juozo Puzono ir darbų vykdytojo Alyzo Čiūro, perkasus pylimą buvo paklotas 1 m diametro vamzdis, kuriuo vanduo bėga iš užvankos ir patenka į turbiną. Kad nebūtų pakenkta žuvims ir kad į įrenginius nepatektų kokių nors šiukšlių, yra sumontuota vandens paima su grotomis ir uždoriu.

Elektrinę įrengti kainavo apie 1 mln. litų. Tai pirmoji rajone tokio galingumo, visiškai automatizuota mažoji hidroelektrinė.

Tokios elektrinės kai kuriose šalyse yra labai populiarios, nes neteršia aplinkos, vanduo yra atsinaujinančios energijos šaltinis, tokia elektrinė yra pigesnė už šiluminę.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video