2024/05/18

Prezidento vizitas suteikė iliuzinių vilčių

Trečiadienį rajone viešėjęs Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus su svita kupiškėnams suteikė vilčių, kad jų gydymui bus skiriama daugiau dėmesio. Kai kas tuo ir patikėjo.

Prezidento vizito rajone tema buvo “Sveikas žmogus – tvirta valstybė„. To devizo vedamas valstybės vadovas visuose aplankytuose objektuose su rajono vadovais, medicinos specialistais, pedagogais, moksleiviais ir visais su juo susitikti panorusiais kupiškėnais kalbėjosi apie sveikatos problemas Kupiškyje ir visoje Lietuvoje.

Pensionatas sužavėjo

Visų pirma Prezidentas apsilankė Kupiškio pensionate. Apžiūrėjęs jį, Prezidentas susirūpino, ar jam nebuvo parodyta geriausia tokio pobūdžio įstaiga Lietuvoje, o kitur psichinę negalią turinčių žmonių gyvenimo sąlygos kur kas blogesnės.

Patikintas, kad tokių pensionatų Lietuvoje yra ir kitose vietose, V. Adamkus išreiškė susižavėjimą pensionatu ir jo gyventojams sukurtomis puikiomis sąlygomis. Jis tik pageidavo, kad tokių šiltų namų žmonėms su negalia Lietuvoje būtų kur kas daugiau.

Ministras ne visagalis

Savivaldybėje buvo surengta diskusija apie fizinę, psichinę, socialinę ir dvasinę sveikatą. Šalies vadovas, pradėdamas diskusiją, išsakė nuomonę, kad nepaisant dedamų pastangų gydyti ligas visuomenės sveikata negerėja. Meras Leonas Apšega, pristatydamas situaciją rajone, sakė, kad mažas Kupiškio rajonas yra skriaudžiamas, slepiama net kai kuri informacija, bet kupiškėnai sveikatos apsaugos srityje tvarkosi ne taip jau blogai. Tarybos narys Albinas Vaižmužis replikavo, kad meras pernelyg optimistiškai pristatė sveikatingumo situaciją rajone. Jo nuomone, yra daugybė neišspręstų problemų, o medicininių paslaugų teikiama aiškiai per mažai.

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, kuris lydėjo Prezidentą visuose susitikimuose, kalbėjo kaip kandidatas į kokią nors renkamą vietą savo potencialiems rinkėjams. Atrodė, kad visas rajone susikaupusias problemas jis išspręs čia pat ir tą pačią valandą. Trūksta gydytojų? Bus. Reikia chirurgijos skyriaus? Atidarysim. Nepakanka greitosios pagalbos automobilių? Nupirksim. Mažėja gimstamumas? Na, čia ministras nieko gero nepažadėjo…

Fakelas gimnazijoje

Prezidentas apsilankė ir Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje, kuri daug dėmesio skiria moksleivių sveikatos ugdymui, dalyvauja sveiką gyvensenos būdą skatinančių mokyklų judėjime.

Gimnazijoje Prezidentas, uždegdamas deglą, davė simbolinį startą Lietuvos mokinių olimpiniam festivaliui, į kurį įsijungs dauguma Lietuvos mokyklų bendruomenių. V. Adamkaus nuomone, tokiu būdu bus skiriama daugiau dėmesio sveikos gyvensenos įpročiams ugdyti, ko Lietuvoje labai trūksta. Valstybės vadovas ragino jaunimą rūpintis savo sveikata, atsispirti žalingiems įpročiams ir padėti tai padaryti savo draugams.

Prasmę mato tik gerai informuotieji

Prezidento viešnagę vainikavo susitikimas su kupiškėnais kultūros centre. Šiam susitikimui buvo skirta valanda. Prezidento ir sveikatos apsaugos ministro įžanginis žodis truko apie pusę numatyto laiko. Į pateiktus klausimus ministras “bandė pažvelgti plačiau„, taip užmušdamas greitai bėgančias sekundes. Kupiškėnai spėjo išgirsti ministro svajones apie tai, kad jauni gydytojai privalės už valstybės jiems suteiktą kreditą atidirbti tose Lietuvos vietose, kur jų labiausiai trūksta. Vadinasi, ir mūsų rajone tuoj pat netrūks gydytojų. Ministras patikino, kad ir į Panevėžį nuvežtiems mūsų rajono ligoniams bus suteikta būtina pagalba ir jokiu būdu jie nebus palikti likimo valiai, kaip būdavo iki šiol.

Į klausimą, ar pacientams, gulintiems ligoninėje, už vaistus, lašelines ir kitus gydymui būtinus reikmenis dar ilgai teks susimokėti patiems, R. Turčinskas atsakė, kad to daryti jau ir dabar nereikia, nes visoms ligoms gydyti skiriama pakankamai lėšų. O žmonės juk patys žino, kaip yra iš tikrųjų.

Turbūt geriausiai šio susitikimo apibendrinimui tiktų ministro išsakyta mintis, kad žmogaus sveikata 50 procentų priklauso nuo jo gyvenimo būdo, 20 procentų – nuo jį supančios aplinkos, dar 20 procentų – nuo kiekvieno žmogaus genofondo, ir tik 10 procentų nuo gydymo ir tam tikslui skiriamų vaistų. Suprask, žmogau, svarbiausia yra nesusirgti.

Su tokia formuluote gal ir būtų galima sutikti, bet apie tai kalbėti garbaus amžiaus auditorijai vargu ar yra išmintinga.

Po susitikimo kupiškėnai skirstėsi apimti įvairiausių nuotaikų – nuo įsitikinimo, kad dabar jau viskas pagerės, iki apmaudo, kad veltui sugaišo laiką.

Kam reikalingi tokie Prezidento vizitai į Lietuvos periferiją? Geriausiai į tą klausimą atsakė vienas iš V. Adamkaus štabo žmonių – bet kuri ministerija, sužinojusi, kad Prezidentas domėsis jos kuravimo sfera, bent jau kokioms dviem savaitėms sukrunta.

Viskas aišku?

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video