2024/05/18

Technologijos ir verslo mokyklą pasiekė milijoninės investicijos

Praėjusį antradienį Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje žurnalistams buvo surengta spaudos konferencija. Jos metu šios mokymo įstaigos direktorius Bronius Rimkus informavo, kad jų rengtas investicinis projektas „Mokyklos infrastruktūros pokyčiai“ laimėjo finansavimą iš Europos Sąjungos (ES) fondų. Tai leis ženkliai pertvarkyti mokymo bazę ir pagerinti specialistų rengimą. Direktoriaus manymu, šis mokyklos pasiekimas – ne tik didelė viso jos kolektyvo sėkmė, bet ir reikšmingas įvykis rajonui, netgi regionui, kadangi čia profesijos mokosi ne tik kupiškėnai, bet ir rokiškėnai, anykštėnai, biržiečiai ir kai kurių kitų rajonų atstovai.

Tad kaip siekta pokyčių ir kokie jie bus?

Prieš pora metų, pasak B. Rimkaus, juos pasiekė informacija iš Švietimo ir mokslo ministerijos, kad galima teikti projektus gauti paramai iš ES fondų.

Mokyklai jau senokai stinga šiuolaikinės mokymo įrangos, nes nei valstybė, nei Švietimo ir mokslo ministerijai tam visiškai neskyrė lėšų. Šioms reikmėms kažkiek mokykla prisidurdavo vykdydama gamybą, teikdama įvairias paslaugas (kursai, mokymai suaugusiesiems ir pan.). Tačiau buvo aišku, kad savo jėgomis pasiekti didesnių investicijų nebus galima. Mokyklai iškilo reali grėsmė prarasti pirmaujančias pozicijas rengiant kvalifikuotus specialistus darbo rinkai. Juk darbdaviams reikia tik jau mokančių dirbti su šiuolaikine įranga, technika darbininkų. Pradėta ieškoti naujų kelių mokymo bazei gerinti. Tad ministerijos kvietimas rašyti projektus buvo labai laiku atsiradęs ir priimtinas būdas bristi iš nepalankios situacijos.

Projektas buvo parengtas ir atiduotas centrinei projektų valdymo agentūrai 2005 m. rugsėjo pabaigoje. Ši agentūra jį įvertino gerai. Dar beveik metai prabėgo, kol projektą peržiūrėjo įvairios institucijos.

Šių metų lapkričio pradžioje iš centrinės projektų valdymo agentūros sužinota, kad projektas tikrai bus finansuojamas, bet paprašyta sumažinti jo sąmatą. Šis prašymas buvo įvykdytas. Anot direktoriaus, sąmata buvo sumažinta nuo beveik 3 mln. litų iki 2 mln. 388 tūkst. 222 litų. Po to projektas vėl buvo pateiktas Švietimo ir mokslo ministerijai, kuri jį rekomendavo centrinei projektų vertinimo komisijai.

Šių metų lapkričio 30 d. buvo pasirašyta trišalė sutartis dėl to projekto įgyvendinimo ir skirti pinigai. Projektą užbaigti reikės iki 2008 m. kovo mėnesio.

B. Rimkus papasakojo, kad už skirtas lėšas bus atnaujinta mokymo bazė ir infrastruktūra, reikalinga rengti statybininkams, apdailininkams, virėjams, barmenams ir žemės ūkio verslo darbuotojams. Bus perkamos įvairių medžio apdirbimo staklių komplektai, rankinė įranga medžio apdirbimo laboratorijai, įrankiai statybininkams, naujai įrengta mokomoji virtuvė ir kavinė, stalių, statybininkų rengimo kabinetai bus visiškai kompiuterizuoti, įsigyta įvairios žemės ūkio technikos, komplektas atlikti savaeigės žemės ūkio technikos diagnostikai.

Sukurta šiuolaikinė technikos bazė bus panaudojama ir suaugusiesiems mokyti ir perkvalifikuoti.

Įgyvendinus projektą Kupiškio technologijos ir verslo mokykla taps viena pažangiausių regione.

Projekto vadovas yra B. Rimkus, vyr. finansininkė Gražina Stanelienė. Jam įgyvendinti yra sudaryta darbo grupė, į kurią, be jau paminėtų žmonių, įeina direktoriaus pavaduotojas praktiniam mokymui Algimantas Puodžiūnas (pirmininkas), vyr. profesijos mokytoja Eleonora Kapočienė, vyr. profesijos mokytoja Daiva Tumelionytė, pavaduotojas administracijos ir ūkio reikalams Antanas Čiučelis.

Pasak B. Rimkaus, pirmasis žingsnis dabar bus paskelbti viešuosius pirkimus dėl projekto administravimo ir audito paslaugų bei dėl rekonstrukcijos darbų.

Pasiteiravus, ar suspės tiek lėšų įsisavinti per palyginti trumpą laiką, direktorius atsakė, kad užgaišti neturėtų, nes naujų statybų neplanuoja. Pagrindinės išlaidos – atnaujinti įrangai. Visi darbai supalnuoti mėnesių tikslumu.

A. Puodžiūnas pridūrė, kad atrinkti buvo 124 projektai, o finansuota iš viso tik 36. Pagal surinktų balų skaičių jų projektas buvo 34. Tai išties didelė mokyklos sėkmė. Jie įsitikino, kad moka dirbti, nes iš esmės šis projektas yra jų savarankiškas darbas. Konsultantai jam tik padėjo suteikti galutinę reikiamą formą.

Žurnalistams pajuokavus, kad netrukus mokykla rengs specialistus visai ES rinkai, B. Rimkus to nepaneigė, kadangi ir šiuo metu apie 10-15 proc. buvusių moksleivių išvažiuoja laimės ieškoti svetur. Tačiau nemažai jų ir vėl sugrįžta į gimtinę.

Paklausus apie mokyklos pavaldumo reikalus, direktorius sakė, kad iš Švietimo ir mokslo ministerijos jie gavę patikinimą, kad be jų sutikimo mokykla nebus perduota Savivaldybei. Kol kas šio klausimo sprendimas sustabdytas. Prie jo bus grįžta 2007 m. Kupiškio technologijos ir verslo mokykla yra padavusi prašymą tapti viešąja įstaiga. Tapus tokia įstaiga, keistųsi mokyklos pavaldumas. Prie jos valdymo lygiomis dalimis prisidėtų švietimo ir mokslo ministerija bei stambesnės įmonės. Finansavimas iš valstybės biudžeto liktų toks pat. B. Rimkaus manymu, pasikeitęs mokyklos statusas leistų ramiai planuoti savo perspektyvą ir nebereiktų sukti galvos, ar keisis mokyklos pavaldumas, ar nesikeis. Juolab kad šalyje jau tokia praktika yra. Viešosiomis įstaigomis yra tapusios per 10 profesinių mokyklų (Panevėžio profesinio rengimo centras, Alantos žemės ūkio mokykla ir kt.). Tad yra su kuo pasikonsultuoti ir iš ko pasimokyti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video