2024/05/18

Šiluma pabrango. Kodėl? (skaičių ir nuomonių ekvilibristika)

Už šilumą Lietuvos gyventojams tenka mokėti brangiau. Šilumos tiekėjai šio mokesčio padidėjimą aiškina tuo, kad išaugo šilumos gamybos išlaidos – pabrango dujos, mazutas ir t.t. Su tuo nepasiginčysi.

AB “Panevėžio energija„, kuri šildo kupiškėnų būstus, perka šilumą iš Kupiškyje dirbančios AB “Simega„ katilinės, kuri gamindama šilumą naudoja medienos atliekas (pjuvenas ir drožles) bei technologinę skiedrą. Panevėžiečiai su šilumos gamintojais atsiskaito senomis kainomis, o iš vartotojų, kaip minėta, ima daugiau. Žmonės teiraujasi, kaip čia yra iš tikrųjų ir siūlo įvairius net visai revoliucingus variantus, kaip derėtų elgtis, kad už šilumą reikėtų mokėti mažiau.

“Mintys„ pasidomėjo miesto šildymo peripetijomis, istorija, šilumininkų santykiais bei rajono Savivaldybės požiūriu į besiklostančią situaciją. Apie tai ir parašysime keliuose straipsniuose. Šiandien spaudiname pirmąjį.

Dar 2001 metų rugsėjo mėnesį Kupiškyje dirbanti akcinė bendrovė “Simega„ ir akcinė bendrovė “Panevėžio šilumos tinklai„, kuri po metų pakeitė pavadimą ir dabar vadinasi AB “Panevėžio energija„, pasirašė neterminuotą sutartį, pagal kurią “Simega„ gamina ir tiekia šilumos energiją “Panevėžio energijai„, kuri centralizuotai tiekia karštą vandenį ir šilumą Kupiškio miesto gyventojams.

Nuo tos sutarties pasirašymo praėjo jau daugiau nei penkeri metai. Per tą laiką daug kas keitėsi – valdžios, požiūriai ir, žinoma, kainos. Miestiečiams už šilumininkų paslaugas taip pat tenka mokėti daugiau, o “Panevėžio energija„ “Simegai„ tebemoka tiek pat, kiek buvo sutarta dar 2001 metais. Kupiškio įmonės vadovų nuomone, taip yra pažeidžiama abiejų sutartį sudariusių ūkinių subjektų prievolių pusiausvyra.

Praėjusį mėnesį AB “Simega„ generalinis direktorius Algimantas Sankauskas nusiuntė raštą AB “Panevėžio energija„ generaliniam direktoriui Vytautui Šidlauskui, kuriame prašo peržiūrėti atsiskaitymo už produkciją kainas. Tame pačiame rašte, be viso kito, pranešama, kad tokiu atveju, jei “Panevėžio energija„ nesutiks peržiūrėti prieš penkerius metus nustatytų kainų, “Simega„ bus priversta vienašališkai nutraukti sutartį. Tai bus padaryta 2008 metų pavasarį (anksčiau negalima, nes taip reglamentuoja veikiantys įstatymai).

Šio rašto kopija buvo nusiųsta ir rajono Savivaldybei, turinčiai apie šešis procentus AB “Panevėžio energija„ akcijų. Administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, kuris “Panevėžio energijoje„ atstovauja Kupiškio interesus, pasiteiravome, kaip Savivaldybėje buvo sureaguota į šilumos gamintojų raštą. Ž. Aukštikalnis sakė, kad kol kas didelės panikos nėra. Kaip tik šiuo metu vyksta konsultacijos su specialistais. Savivaldybė atliks rimtas studijas ir spręs, ką daryti. Kol kas Ž. Aukštikalnis mato du variantus. Jeigu derybos tarp “Simegos„ ir “Panevėžio energijos„ nesibaigtų abi puses tenkinančiu susitarimu, Savivaldybei tektų arba įsigyti tą katilinę, arba statyti naują.

Direktoriaus žiniomis, vyko katilinės savininkų ir “Panevėžio energijos„ derybos dėl jų tarpusavio santykių. Nepavykus susitarti dėl tiekiamos šilumos kainos, gimė tas raštas. Pasak, Ž. Aukštikalnio, kol kas nėra priimta jokio sprendimo, bet jeigu katilinė nenori gaminti šilumos, kas nors ją vist iek gamins.

Artimiausiuose numeriuose “Mintys„ rašys, dėl ko nesutaria šilumos gamintojas ir tiekėjas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video