2024/05/18

Žmogaus metinės veiklos rezultatas – 300 kilogramų šiukšlių

Ketvirtadienį Panevėžio apskrities viršininko administracijoje žurnalistams buvo pristatytas regiono atliekų tvarkymo sistemos kūrimas.

Šalies aplinkosaugininkai jau seniai kovoja su nelagalių šiukšlynų kūrėjais ir kitokiais šiukšlintojais, juos baudžia piniginėmis baudomis, taiko kitokias poveikio priemones, o šiukšlynų, ko gero, nemažėja.

Jau senokai kalbama apie kažkokios atliekų tvarkymo sistemos sukūrimą, kol pagaliau šią savaitę Panevėžio regiono atliekų centro (PRATC) specialistai su ja detaliai supažindino.

Statistiniai duomenys rodo, kad per metus kiekvienas gyventojas išmeta apie 300 kilogramų šiukšlių. Specialistai apskaičiavo, kad regiono gyventojų šiukšles gali sutalpinti nuo 80 iki 100 tūkstančių tonų per metus praryjantis šiukšlynas su keliomis atliekų tvarkymo aikštelėmis.

Tokie atliekų tvarkymo sistemos projektai, kurių tikslas – sumažinti sąvartynų skaičių, juos modernizuoti, skatinti gyventojus rūšiuoti atliekas – įgyvendinami visoje Lietuvos apskrityse. Panevėžiečiai, startavę pernai, savo projektą numato pabaigti 2010 metais.

Tai bus didžiausias aplinkosaugos projektas Panevėžio apskrityje. Jo įgyvendinimui skirta daugiau nei 67 milijonai litų. Europos Sąjungos sanglaudos fondas skyrė 85 procentų (57 milijonus litų) lėšų. Likusius skirs Lietuvos Vyriausybė. Pagal projekto vertę mūsų apskrities atliekų tvarkymo sistema nusileidžia tik Vilniaus apskričiai. Kiti regionai bus priversti verstis su kur kas mažesnėmis lėšomis.

Numatoma, kad Panevėžio apskrityje bus panaikinti beveik visi iki šiol veikę sąvartynai. Veiks vienas didžiulis modernus sąvartynas su atliekų rūšiavimo linija. Jis kuriamas Panevėžio rajone netoli Liūdynės. Be to, Kupiškyje, Pasvalyje, Biržuose ir Rokiškyje bus pastatytos kompostavimo ir didžiagabaričių atliekų tvarkymo aikštelės, o toliausiai nuo pagrindinio sąvartyno nutolusiuose Biržuose ir Rokiškyje veiks ir atliekų perkrovimo stotys.

Panašiai atliekos yra tvarkomos daugelyje Europos valstybių. Tokia sistema ne tik padeda saugoti aplinką, bet, pavyzdžiui, Švedijoje 12 procentų energijos gaunama deginant šiukšles.

PRATC specialistai, norėdami sužinoti apskrities gyventojų nuomonę apie atliekų tvarkymą, artimiausiu metu žada telefonu apklausti Panevėžio, Pasvalio, Kupiškio, Biržų ir Rokiškio rajonų žmones. Į konstruktyvias pastabas žadama atsižvelgti.

Paklaustas, kiek apskrityje bus panaikinta sąvartynų, PRATC direktorius Artūras Grucė “Mintims„ sakė, kad dabar regione yra 95 sąvartynai – 5 didieji aukšto prioriteto sąvartynai, kurie yra visuose rajonų centruose, ir 90 vidutinio ir žemo prioriteto sąvartynų. Iš jų apie 30 yra vidutinio prioriteto, o kiti mažučiai.

Į klausimą, kiek mes turime nelegalių sąvartynų, direktorius negalėjo tiksliai atsakyti, bet naikinant legalius į sistemą nepatenkančius sąvartynus, bus sunaikinti ir nelegalieji.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video