2024/05/05

Akcentai – Lietuvos 1000-mečiui

Lietuvai pagražinti draugijos rajono skyriaus narių antradienį Kultūros centro vitražų salėje įvykusiame ataskaitiniame-rinkiminiame susirinkime suformuota nauja valdyba. Ji pirmininko pareigas patikėjo Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjui Rimantui Jociui.

Priimtame nutarime nubrėžtos tolimesnės veiklos gairės. Be jau tradiciniais tapusių medelių sodinimo, įžymių žmonių gimtinių, senų kapinaičių, apskritai aplinkos tvarkymo talkų, gyventojų skatinimo puošti gėlėmis savo būstų palanges ir balkonus, kasmet miesto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje rengiamų Žemės dienos iškilmių, kuriose įvertinamos ir jaunųjų miškininkų pastangos, numatoma labiau plėtoti ir edukacinę veiklą.

Vienas iš naujesnių užmojų – apsilankyti rajone esančiuose piliakalniuose ir jeigu būtų reikalinga, kiek šių paminklų priežiūros taisyklių leidžiama, ten patalkininkauti, tvarkant prieigas į juos. Tai sumanymai, siejami su Lietuvos tūkstantmečio minėjimu 2009 -aisiais. Tai savo pasisakyme akcentavo ir Rudilių Jono Laužiko pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Alfonsa Jurkevičienė.

Kitąmet ši kupiškėnų nevyriausybinė organizacija minės tarpukariu įsikūrusio ir vaisingai dirbusio Lietuvai pagražinti draugijos skyriaus atkūrimo 10-ąsias metines. Buvo pasiūlymų ir į juos atsižvelgta šį renginį susieti ir su Vido Vilimo, vadovavusio šiam skyriui devynerius metus, atminimo įamžinimo. Gal tai galėtų būti jam dedikuotas stogastulpis.

Tolimesnės veiklos gairės – diskusijų pasekmė. Jose, išklausius laikinai pusmetį draugijai vadovavusio Algirdo Gasiūno ataskaitą apie valdybos trejų metų organizacinę veiklą ir skyriaus narių konkrečius darbus, pabrėžta, kad veikla buvo sisteminga, todėl tapo žinoma ir patraukli visuomenei: žmonės dalyvavo Kupos pakrančių tvarkymo, parkų sodinimo talkose. Šios draugijos Kupiškio skyrius dalyvavo ir kovos prieš onkologinius susirgimus akcijose, nes jos irgi buvo susijusios su aplinkos švarinimu, gražinimu, žmonių nuotaikos kėlimu.

Pastaruoju metu Lietuvai pagražinti draugijai priklauso per 140 įvairių profesijų miesto ir kaimo vietovėse gyvenančių kupiškėnų. Tačiau yra ir kolektyvinių narių. Vienas iš jų – Povilo Matulionio vidurinė mokykla, turinti vardą žmogaus, kuris buvo vienas iš šios draugijos Lietuvoje steigėjų daugiau kaip prieš 80 metų. Draugijos narės Vilijos Morkūnaitės nuomone, šio įžymaus miškininko name įsteigtas muziejus neatlieka savosios paskirties.

Pasak kalbėjusių architektės Euchridos Sipavičienės, nevyriausybinių organizacijos koalicijos pirmininko Stanislovo Rugaičio, vis akivaizdžiau, kad aplinkos tvarkymo, gražinimo darbais labai užsiima ir kaimo bendruomenės. Vadinasi, draugija turi didelį būrį bendraminčių ir tai labai džiugina.

Šios draugijos valdybos narys, rajono meras Leonas Apšega atkreipė dėmesį tarsi į smulkmeną: iš Didžiosios Britanijos ar Danijos komercinėse medžioklėse dalyvaujantys medžiotojai ne kartą privertė kupiškėnus raudonuoti, ištraukdami iš žolės šeimininkų numestus alaus butelių dangtelius. Nešiukšlinti aplinkos – kada šis reikalavimas taps ir mums prigimtinis?

Nuotraukoje: Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriui nuo šios vadovaus Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video