2024/05/05

Aptartas pirmasis konsolidacijos projektas

Penktadienį Kupiškyje įvykusi tarptautinė konferencija “Ateities žemės tvarkymo aspektai„ buvo apskrities lygmens renginys. Pasak jo vedėjos, ŽŪM Nacionalinės žemėtvarkos tarnybos skyriaus vedėjos Vilmos Daugalienės, tokio pobūdžio teoriniai ir praktiniai mokymai, talkininkaujant ekspertams iš Niderlandų, Ispanijos, Portugalijos, Vokietijos, Vengrijos, jau įvyko pusėje šalies apskričių. Tokio renginio Panevėžio apskrityje centru Kupiškio rajonas pasirinktas motyvuotai. Čia žemės nuosavybės grąžinimas jau pasiekė 99,15 proc. Tardamas žodį konferencijos dalyviamas rajono meras Leonas Apšega sakė, jog rajone yra 1800 privačių ūkininkų, pusės jų valdos tėra 10-20 hektarų dydžio. Tik trisdešimt ūkininkų dirba daugiau kaip po 150 hektarų.

Nacionalinio žemėtvarkos departamento direktoriaus Silvestro Staliūno pasveikinimas su tikrąja žemės reformos pradžia ne vieną suglumino – gal turėjo būti “pabaiga„. Tačiau tokiu akcentu pabrėžta, koks svarbus laukia naujasis – žemės sklypų konsolidavimo etapas, kuris, čia esančių užsieniečių ekspertų tvirtinimu, yra gal ir be pabaigos. Olandijoje dabar bene trečioji konsolidacija.

Pasak renginio dalyvių, kupiškėnų seminarui kruopščiai pasirengta: demonstruota daug vaizdinės medžiagos, o videofilmas supažindino su Kupiškio istorine praeitimi, rajono ekonomika, palyginti mažai urbanizacijos paliestu gražiu kraštovaizdžiu. Matininkui Valerijui Voversiui teko pristatyti vieną iš išbaigtesnių žemės konsolidacijos projektų – Adomynės kadastrinės vietovės -Vederiškių, Apirbų, Puknių, Šerelių kaimų. Iš ten esančių 17 žemės savininkų racionalesnio, su veltui gaunamomis investicijomis melioracijos įrenginiams, aplinkai tvarkyti, ūkininkavimo perspektyvomis sudominti pavyko vienuolika. Tai žmonės, kurie čia gyvena ir ūkininkavimas yra jų verslas. Tačiau asmenenys, kurie paveldėtą žemę nuomoja dirbti kitiems, yra nusiteikę išlaiktyti “nejudintą„ tėvoniją.

Šiame Adomynės kadastrinės vietovės konsolidacijos projekte dalyvaujantys 11 savininkų valdo 270 hektarų. Projektą įgyvendinus vietoj 26 žemės sklypų liktų tik 14, važiavimo atstumai nuo 5,5 km sumažėtų iki 2,7 km. Projekto vertė – 39978 eurai. Projektas finansuojamas iš ES struktūrinių fondų. Gavus lėšas, jis turėtų būti pradėtas vykdyti ateinančių metų liepą ir baigtas per vienerius metus.

Konferencijos dalyviai daug laiko skyrė įsitikinti, kaip šis projektas, taip pat ruošiamas Juodpėnų kadastrinėje vietovėje Keginių ir Puponių II kaimų atrodytų natūroje. Išvykos metų svečiams pristatytas ir Kupos sausinimo sistemos griovių ir jų statinių jau įvykdytas projektas.

Gvildenant Lietuvoje prasidedantį žemės konsolidacijos projektų formavimo ir jų įgyvendinimo etapą, projekto paramos mūsų šaliai vadovas olandas Frankas Van Holstas ypač akcentavo ekonominio efektyvumo nustatymo svarbą.

Nuotraukoje: Tarptautinės konferencijos dalyviai, vadovaujami Vilmos Daugalienės, įtemptai dirbo iki vėlyvo vakaro.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video