2024/05/05

Paslėptos gyvenvietės godos

Vos keli kilometrai nuo rajono centro yra „paslėpta“ Svidenių gyvenvietė. Jos gyventojai yra įsitikinę, kad ne visi kupiškėnai ir žino, kur yra toks kaimas. Jei jį reikia surasti iš toliau atvykusiam, – visiška bėda.

Į redakciją kreipėsi Svidenių gyventojai, prašydami padėti spręsti ne vieną problemą, kaip paprastai būna, o visą krūvą per kelerius metus susikaupusių bėdų.

Šalia ir niekur

Svidenių gyvenvietė – ne šiaip sau kažkoks eilinis kelių grytelių kaimas. Ji yra pažymėta lankytinų rajono vietovių žemėlapiuose. Tik kaip ją surasti?

Neseniai vienas svideniškis nutarė pasikeisti namo langus. Užsisakė juos Panevėžyje. Langų firmos darbuotojai kelias valandas važinėjo aplink ir niekaip negalėjo surasti, kaip patekti pas užsakovą. Arčiausias kelias iš rajono centro praktiškai neprivažiuojamas. Tenka sukti aplinkiniais keliais. Kelionė tampa ne tik kokius keturis kartus ilgesnė, bet ir labai klaidi. Nėra nė vieno nurodomojo kelio ženklo, kaip į tuos Svidenius patekti. Sakysit, kad tie langų firmos darbuotojai buvo apyžiopliai. Bet juk Svidenių neranda ir ūkininkams vaistus vežiojantys veterinarinių įmonių žmonės, ir turistai, nutarę apžiūrėti lankytiną vietą gyvenvietėje, ir kas tik norite. O juk Svideniai yra visai šalia – koks pusantro kilometro nuo Kupiškio ribos.

Kelionė į stiklo kalną

Žinoma, visada aiškiausia, kai reikia važiuoti tiesiai. Tačiau tiesiai važiuoti į ant gana gražaus kalno esančius Svidenius nedažnas ryžtasi. Šiuo metu stati įkalnė yra slidaus molio purvynė, kuria važiuodamas rizikuoji nuslysti nuo kelio ir atsidurti krūmuose ar tiesiog nuriedėti nuo kalno. Toks pavojus yra visai realus. Per Visų šventų šventę nuo kelio nuslydo šiukšlių konteinerius vežęs sunkvežimis. Kol sunkiasvorė technika jį ištraukė, kelią visiškai sugadino.

Žmonės sakė, kad ne kartą prašė valdžios keliuką sutaisyti, net surinko viso kaimo parašus, bet sulaukė net tokio pasiūlymo, kad tą kelią reiktų visai uždaryti. Toks pasiūlymas vietiniams yra visiškai nepriimtinas, nes juo kasdien į mokyklą vyksta apie 40 moksleivių. Kalno papėdėje jie sulaukia autobuso, kuris juos pristato į mokyklą. Nemažai svideniškių tuo keliu skuba į darbus Kupiškyje.

„Dragas“ Svideniuose

Kaimo žmonės pasakoja, kad jie dažnai sustoja pasikalbėti per kaimą einančioje gatvėje, jų vaikai irgi čia būriuojasi, kartais ir žaidžia. Daugiau nelabai yra kur. Tačiau visi sprunka išgirdę dideliu greičiu atlekiančias mašinas.

Greitis gyvenvietėje neribojamas. Nėra jokių ženklų kur kaimas prasideda, kur baigiasi. Rajono jaunimas, matyt, žino tokią gerą vietą palakstyti ir, anot svideniškių, surengia čia tikrą dragą.

Policijai nepasiskųsi, jauni vairuotojai, ko gero, eismo taisyklių nepažeidžia, bet kelia visai realų pavojų kaimo gyventojams.

Betaisydami sugadino

Prieš pusantrų metų gyvenvietėje buvo vedami elektros kabeliai. Žmonės sako ęsą patenkinti elektros įvadais, bet tvarkydami elektrą, darbininkai sudarkė per gyvenvietę einantį kažkada asfaltuotą kelią. Svideniškiai surinko viso kaimo parašus po laišku, kad sutvarkytų kelią. Ne naują padarytų, bet kad atstatytų tokį, koks buvo iki remonto darbų. Laiškus įteikė rajono merui ir seniūnui. Deja, iki šiol niekas gyvenvietės keliu nepasirūpina.

Nors pakeitė elektros linijas, kaimo gatvės iki šiol tebeskendi tamsoje.

Seniūnas padarys, kas nuo jo priklauso

Kupiškio seniūnas Julius Semėnas, išklausęs, ką kaimo žmonės pasipasakojo “Mintims„, sakė, kad ne viską sutvarkyti leidžia jo kompetencija.

Tarkim, elektros linijų keitimas nebuvo derintas su seniūnu. Tai aukštesnės valdžios preoregatyva. Seniūnas sakė, kad gyvenvietė kažkada bus apšviesta, bet kada tai atsitiks, reikėtų pasidomėti kitoje institucijoje.

Kalbėdamas apie prastą kelią į kaimą, seniūnas sakė, kad jį jau bandė sutvarkyti, bet nuo kalno bėgantys vandenys jį nuolat gadina. Nežiūrint į tai, J.Semėnas patikino, kad iki žiemos kelią sutvarkys. Šį kartą bandys kelią padengti kitokia danga. Ji turėtų geriau laikyti.

Seniūnas pateikė priekaištus ir komunalininkams. Jo nuomone, tokia mašina, kuri sveria apie 20 tonų, tuo keliu apskritai nėra reikalo važinėti. Tam tikslui yra kiti keliai.

Šviesu bus

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, kalbėdamas apie Svidenių apšvietimą, sakė, kad ten reikia įrengti naujus gatvių apšvietimo tinklus. Savivaldybė yra padariusi tų darbų, kurie reikalauja didelių investicijų, sąmatas. Kitais metais yra planuojama apšvietimo tinklų darbus finansuoti iš Europos struktūrinių fondų. Taip bus pagerinamos gyvenimo kaime sąlygos. Svidenių gyventojai, pasak direktoriaus, jau ateinančią vasarą gali sulaukti darbų pradžios.

Ž. Aukštikalnis taip pat sakė, kad šiuo metu kaip tik yra tikslinamos kaimų ribos. Kai tik bus pabaigtas šis darbas, atsiras kelio ženklai, žymintys kaimų ribas. Dragai Svideniuose gal būt baigsis.

Nukreipiamųjų ženklų, kurie palengvins atrasti kaimus, dar teks palaukti. Projektus reikės derinti su kelininkais, o derinimas dažnokai užtrunka. Visgi netolimoje perspektyvoje ženklai su nuorodomis, kiek liko važiuoti iki Svidenių ir kokia kryptimi taip pat atsiras.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video