2024/05/18

Kaukolės už garažų

Įpratome samprotauti, kad mūsų miestelis yra gražiai tvarkomas. Tai lyg ir skydas nuo to, kad trūksta ateities idėjų, kad riejamasi dėl smulkmenų, kad niekas mūsų negydo, kad per brangiai šildo, kad …

Žinoma, gera turėti nors vieną skydą, atlaikantį kone visas į mus lekiančias strėles. O jei tas skydas ims ir įtrūks, o dar prasčiau – subyrės? Juk bet koks žaidimas be kozirių pasmerktas pralaimėjimui.

Savaitės viduryje kartu su Aplinkos apsaugos agentūros vedėjos pavaduotoju Rimantu Adomausku išvažiavome pasižiūrėti, kaip tvarkosi miestas. Nepažiūrėjome. Užsukę į vieną objektą, ten užtrukome kone visą popietę. Sutemo. Teko grįžti namo.

Objektas prie miesto pašonėje esančio Varležerio nustebino per savo darbo metus visokio jovalo mačiusį aplinkosaugininką.

R.Adomauskas šitą radinį taip pakomentavo: “Už garažų kooperatyvų Lauko gatvės gale yra įkurti trys nelegalūs dideli sąvartinai. Juose atliekų kiekis yra tikrai didesnis nei penki kubiniai metrai. Reikia gerai pagalvoti, ko tik ten nėra. Matosi automolių padangos, bamperiai, elektros laidai, liuminescencinių lempų duženos, cheminių medžiagų atliekų, įvairių tepalų ir t.t. Žodžiu, čia yra ir sveikatai pavojingų atliekų. Po šiukšlyną vaikščioja du palaidi šunys ir tampo, manau, lapės kaukoles. Galiu įtarti, kad garažuose dorojami sumedžioti žvėrys. Tai daro kažkas iš medžiotojų, o gal čia dirba ir brakonieriai. Tai dar teks išsiaiškinti. Žemė, kurioje aptikti šiukšlynai yra miesto teritorijoje, o kam ji priklauso, nustatysime pasižiūrėję planus. Išsiaiškinę, kieno ta žemė, nusikaltusius žmones ar organizacijas bausime jau pakankamai griežtai. Už tokius šiukšlių kiekius Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo penkių iki dešimties tūkstančių litų. Kokią realią bausmę skirs teismas, nesiimu spręsti„

Pasikalbėję su garažų teritorijoje sutiktais žmonėmis, išsiaiškinome, kad anksčiau, kai Savivaldybėje dirbo V. Kireilis, kooperatyvų nariai su juo surasdavo bendrą kalbą, ir šiukšklynus, kurie buvo ten kaupiami, aptvarkydavo. Prie garažų sutikti vyrai aiškino, kad dabar su Savivaldybe niekaip nepavyksta susitarti dėl pasitvarkymo.

Aplinkosaugininkai mano, kad kaltuosius dėl šiukšlynų miesto teritorijoje įveisimo ir netvarkymo jie greitai išsiaiškins.

Pakalbinti prie šiukšlynų garažus turintys vyrai R. Adomausko įtarimus apie sumedžiotų žvėrių dorojimus garažuose patvirtino. Jie sakė, kad tuose šiukšlynuose dažnokai gali rasti dvėselienos ar sudorotų žvėrių kaukolių. Matyt, aplinkosaugininkams tyrimą teks plėsti dviem kryptimis.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video