2024/05/18

Ar pieno riebumas proporcingai mažėja didėjant mūsų abejingumui?

Redakciją pasiekė skaitytojų skundai dėl pieno surinkimo punktų darbo. Vienus stebino, kad nesutampa jų karvių produktyvumą kontroliuojančių rajono veislininkystės specialistų ir pieno punkte paimtų pieno tyrimų rezultatai, kiti buvo apskritai nepatenkinti tvarka tuose punktuose, kad ne viename iš jų klesti pieno prirašinėjimas ir kitoks sukčiavimas, kad niekas rimtai nekontroliuoja pieno punktų vedėjų darbo. Gaila, kad šiais atvejais besiskundžiantys žmonės jokiu būdu nesutiko, kad būtų paviešintos jų pavardės ir konkretūs jų pasipiktinimą sukėlę atvejai. Pasikalbėję su kai kuriais ūkininkais ir specialistais, supratome, kad šios problemos visgi nėra laužtos iš piršto.

Rezultatai labai skirtis neturėtų

Rajono valstybinė veislininkystės inspektorė Palmyra Ramanauskienė sakė, kad į ūkius, kuriuose laikomos kontroliuojamos karvės, kontrolasistentas važiuoja vieną mėnesį paimti rytinio melžimo, o kitą mėnesį – vakarinio melžimo pieno. Tiksliausi duomenys apie karvės produktyvumą, jos pieno kokybę gaunami, jei kontroliuojami visi dienos melžimai. Rajone tik vienas ūkininkas yra užsisakęs tokią paslaugą, nes ji yra brangi. Lyginti jų atlikto pieno riebumo, baltimingumo bei kitų tyrimų ir analogiškų tyrimų, paimtų pieno punkte – negalima. Tačiau iš esmės jie neturėtų labai skirtis. Jei yra labai didelis skirtumas, – tai nenormalu.

Šiuo metu rajone yra kontroliuojamos 4275 karvės iš 455 ūkių.

Specialistė informavo, kad Valstybės įmonė „Pieno tyrimai“ iš stambesnių ūkininkų pieno fermų tyrimams pieną ima tiesiogiai ne per pieno punktus. Tuomet, kiek yra girdėjusi, jokių nesusipratimų dėl gautų rezultatų lyg ir nėra.

Geriau patiems

Ūkininkė iš Noriūnų Irena Lukošiūnienė tvirtino, kad esanti labai patenkinta tuo, kad „Pieno tyrimai“ mėginius ima iš jos fermos tiesiogiai. „Sąžiningai atiduodam tokį pienuką, kokį primelžiam“, – sakė moteris. Anot jos, tikrai pagerėjo ir pieno riebumo, ir baltimingumo rodikliai. Anksčiau, kai tie tyrimai buvo imami iš pieno surinkimo punkto, būta visokių nesusipratimų. Pavyzdžiui, kartą prieš Kalėdas jos pristatyto pieno mėginyje buvo rasta vandens. Iš kur ten jo galėjo atsirasti tikrai nesuvokianti, nes viską dariusi kaip visada. Dėl to netekusi 100 Lt. Tiesa, įmonė perdirbėja tuomet švenčių proga visiems pieno tiekėjams tradiciškai dovanojo po sūrį ir sviesto. Tuomet pasijutusi tarsi būtų pati už tas dovanas užsimokėjusi…

I. Lukošiūnienė sakė, kad nėra normalu, kai žmogus iš 5 karvių per mėnesį uždirba per 5 tūkst. litų. Jos nuomone, realiai viena karvė per mėnesį gali ūkininkui duoti apie 300 Lt pajamų.

Laikantis 30 karvių Kikonių ūkininkas Jonas Ragauskas jau treji metai džiaugiasi, kad pienas iš jo ūkio tirti keliauja tiesiogiai į laboratoriją be pieno surinkimo punkto ar įmonės perdirbėjos tarpininkavimo. Ramiau, kai prie jo akių mėginiai užplombuojami, surašomas lydraštis. „Nebebūna nesąmonių. Man kantrybė trūko, kai nei iš šio, nei iš to piene buvo rasta inhibitorinių medžiagų. Mano karvės tuo metu tikrai buvo sveikos, jokių medžiagų, stabdančių pieno gižimą ar pan., nenaudojau“, – dalijosi karčia ankstesne patirtimi ūkininkas.

Šepetos ūkininkas Antanas Augustavičius tiesiogine „Pieno tyrimų“ laboratorijos paslauga naudojasi nuo 2004-ųjų pavasario. Anot ūkininko, tam reikia turėti atitinkamas patalpas, šaldymo įrangą, gauti rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą.

Pasak A. Augustausko, jis iškart pastebėjęs, kad aplenkus tarpininkus, jo tiekiamo pieno kokybė ženkliai šoktelėjo. Pavyzdžiui, jei anksčiau jo riebumas tesiekdavo 3,6-3,7 proc., retais atvejais 3,8 proc. Tai „Pieno tyrimams“ tiesiogiai iš ūkio paėmus mėginius, pieno riebumas niekada nėra buvęs žemesnis nei 4 proc., gal vieną kartą – 3,9 proc. Žinoma, atitinkamai ir pinigėlių padaugėjo. Be to, labai patogu, kad ūkininkai telefono žinute iškart informuojami apie tyrimo rezultatus, gali tuojau pat imtis priemonių (gal pradėjo sirgti gyvulys, gal netinka pašarai ar pan.), jei, pavyzdžiui, piene nustatomas padidėjęs somatinių ląstelių kiekis.

Pieno perteklius

Ūkininkas pasidalijo ir kai kuriomis mintimis apie pienininkystės ateitį. Anot jo, šiuo metu yra padaugėję skelbimų, kad parduodamos karvių bandos su visa pieno kvota. Gal kai kurie žmonės dėl amžiaus atsisako intensyvaus ūkininkavimo, o gal kai kurie yra nepatenkinti ir esamomis pieno supirkimo kainomis, gal dėl prastos vasaros neapsirūpino pakankamai pašaru. Problemos dėl pieno tyrimų, apskritai produkcijos perdirbėjų požiūris į ūkininką, jo triūso vertinimas, pasikeis tik tuomet, kai pradės trukti pieno. (Panaši situacija jau yra susiklosčiusi mėsos sektoriuje.) Kur matyta, jog treji metai nesikeičia pieno supirkimo kaina. Bazinė yra 68 ct už litrą. Tik kokybė lemia, kad kai kurie ūkininkai įstengia gauti po 82 ar 90 ct. Tačiau ir tai vos vos padengia pieno gamybos išlaidas. Situaciją galėtų keisti ir atsiradęs pieno perdirbėjui rimtas konkurentas. Dabar galima įtarti įmones karteliniu susitarimu dėl panašių kainų, nors tai jos karštai neigia.

Nešališki

Valstybės įmonės „Pieno tyrimai“ informacijos vadybininkas Genadijus Vorobjovas informavo, kad pieno tiekėjų ir jo supirkėjų santykius nustato pieno supirkimo taisyklės. Jas turi žinoti abi suinteresuotos pusės. Jų įmonė yra nešališka valstybinė institucija, kuri tyrimų rezultatų nei blogina, nei gerina. Laboratorijos užduotis paimti pieno mėginius ne aukštesnės kaip +10 C temperatūros ir per parą ištirti bei pateikti atsakymą klientui. Kasmet Žemės ūkio rūmų atstovai jų įmonėje veda žemdirbiams švietėjiškus seminarus, kuriuose aiškinama, kaip yra tiriami pieno mėginiai, kaip juos apsaugoti, ką reikia žinoti. Deja, iš Kupiškio pastaraisiais metais nebuvo atvykusios nė vienos grupės.

Vadybininkas pastebėjo, kad daugiau tarpininkų, tuo mažiau objektyvumo. Kažin ar daug pieno tiekėjų domisi, kaip pieno surinkimo punkte plombuojami pieno mėginių konteineriai, kaip surašomi lydraščiai.

Iškilus neaiškumams, visada „Pieno tyrimų“ įmonei savo bėdas galima išsakyti nemokamu telefonu 8-(800) 5 55 45 arba skambinti specialistams telefonu 8-37 36 36 53, informacijos galima rasti ir internete.

Abejingi ir patiklūs

Pieno tiekėjų problemas paprašėme pakomentuoti Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytojos inspektorės sanitarijai Snaigūnės Skrandauskienės, tikrinančios pieno surinkimo punktų darbą. Pareigūnė patvirtino, kad žmonės tikrai nesidomi, kaip imami mėginiai, kiek to pienelio jie pristatė. Antai viename punkte iš 18 atnešusių pieną tik 3 turėjo pieno pristatymo knygeles, kuriose kaskart yra pažymimas atnešto pieno svoris. Pasiteiravus, kodėl neatsineša tų knygelių, išgirsti atsakymą: „Pasitikim“. Tai išties gražu, bet… Kada imami pieno mėginiai, žmonės iš anksto nežino, tik tą dieną. Būna tokių, kad pamatę, jog bus tiriama, apsisuka ir su pilnais bidonėliais suka namų link. Pieno tiekėjai turi teisę dalyvauti imant mėginius. Netgi komisija iš jų tarpo privalo būti tiems atvejams sudaryta. Tačiau žmonės kažkodėl nesuinteresuoti kontroliuoti, patys stebėti tą procesą, nors visa tai jiems garantuoja ir pieno supirkimo taisyklės. Pagaliau kiekvienas nepatenkintas pieno tyrimo rezultatais gali rašyti prašymą , kad būtų pakartotinai ištirtas jo tiekiamas pienas. Inspektorės nuomone, kas ieško teisybės, tas randa. Rajone buvo atvejis, kad žmogus , nepatenkintas pieno tyrimo rezultatais pasiekė net arbitražinį teismą. O tas abejingumas, matyt, plaukia ir iš to, kad smulkūs pieno tiekėjai jaučia, kad ne visada jų pienelis yra labai aukštos kokybės ir susitaiko su viskuo, kad tik iš pienelio uždirbtų nors litą kitą.

S. Skrandauskienė sakė, kad randama trukumų ir pieno punktų veikloje. Šiemet dviem vedėjoms už pažeidimus buvo skirtos baudos, kelios – įspėtos.

Būna, kad netaisyklingai imamas pieno mėginys, pavyzdžiui, gerai neišmaišius pieno. Buvo net atvejis, kai vieno punkto vedėja vedė dvigubą dokumentaciją.

Pareigūnė stebėjosi, kodėl žmonės su pretenzijomis dėl pieno surinkimo punktų darbo nesikreipia į jų tarnybą. Į kiekvieną skundą yra operatyviai reaguojama, važiuojama tikrinti.

Žemės ūkio rūmų atstovė žemdirbių savivaldai Kupiškio rajone Genė Žilinskienė sutiko su ta mintimi, jog daug žmonių nesidomi pieno tyrimų rezultatais vien dėl to, jog jaučia, kad jų pienelis gali būti prastesnis. Informacijos apie pieno supirkimo taisykles, kur kreiptis, jei yra nepatenkinti pieno punktų darbu, tikrai yra daug. Galų gale ir ji pati galėtų tuo klausimu visus norinčius pakonsultuoti. Kitais metais bus kviečiami rajono pieno tiekėjai dalyvauti švietėjiškuose seminaruos įmonėje „Pieno tyrimai“.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video