2024/05/18

Kupiškį susirado stambusis kapitalas

Visi, kas gyvas, dar atsimena rajoną suaudrinusią Vasiukų istoriją, iš kurios dar ilgai šaipėsi artimesni ir tolimesni kaimynai. Garsi tai buvo istorija…., o dabar prasideda tyli.

Mūsų rajono verslininkai, politikai, kultūrininkai jau senokai laužo galvas kurdami Kupiškio ateities viziją. Deja, kol kas nerezultatyviai…

Atsirado didesnės galvos

Tuo tarpu, pasirodo, didelės galvos ir labai dideli pinigai ne tik sugalvojo, kaip būtų galima panaudoti kai kurias dėkingas mūsų rajono sąlygas, bet jau ir ėmėsi konkrečių darbų.

Visai neseniai, spalio 26 dieną, UAB “Gazagroservisas„ su Akcine bendrove “Suskystintos dujos„ pasirašė pusantrų metų nuomos sutartį, pagal kurią išsinuomojo Kupiškio pašonėje esančios dujų įmonės cisternų parką, geležinkelio estakadą, geležinkelio atšaką, autocisternų užpildymo postą ir visą eilę kitų objektų, kurie būtini saugiai pristatyti į bazę Kupiškyje dujas ir jas paskirstyti būsimiems klientams.

UAB “Gazagroservisas„ generalinis direktorius Vladimiras Rusakovas “Mintims„ sakė, kad įmonė savo veiklą planuoja pradėti dar šiais metais, greičiausiais iki Kalėdų. Dujos bus tiekiamos ne tik iš Rusijos, Kazachstano, bet ir iš kitų šalių. Pasak V. Rusakovo, įsisiubavus įmonės veiklai, dujomis iš šios bazės galėtų būti aprūpinami ne tik visų Baltijos šalių, bet ir Lenkijos klientai. Veiklos pradžioje planuojamos ne tokios jau mažos mūsų supratimu, bet nelabai didelės dujų tiekėjų milžinų vertinimu apyvartos. Palaipsniui jos turėtų išaugti.

V. Rusakovas, paklaustas, ar pasibaigus nuomos sutarčiai dirbs abi įmonės (AB “Suskystintos dujos„ ir UAB “Gazagroservisas„), po pauzės atsakė, kad, paaiškėjus, jog veikla vystoma sėkmingai, “Gazagroservisas„ planuoja nusipirkti neseniai išsinuomotą objektą. Generalinis direktorius sakė, kad sėkminga bendrovės veikla turėtų būti suinteresuoti ir kupiškėnai, kuriems, be viso ko, bus sukurtos ir naujos darbo vietos.

“Mintys„ domėjosi, ar “Gazagroservisas„ yra garsiojo “Gazpromo„ padalinys Lietuvoje. V. Rusakovas, nesutikdamas, kad tai “Gazpromo„ padalinys, nepaneigė, kad tai kažkokia dukterinė įmonė ar kitaip įvardijamas paralelinis šio dujų milžino padalinys.

Užkonservuota įmonė atgyja

AB “Suskystintos dujos„ Kupiškio dujų ūkio viršininkas Povilas Narbutas “Mintims„ sakė, kad įmonė buvo užkonservuota prieš keturis metus, nors nedidelę veiklą vykdė visą laiką – turėjo kelias degalines, prižiūrėjo jai priklausančius objektus keliose Lietuvos vietose ir t.t. Iki užkonservavimo įmonėje dirbo virš šimto žmonių, o paskutiniu metu beliko vos penkilika.

Ši moderni dujų pilstymo stotis buvo paskutinis tokio profilio objektas sovietinėje Lietuvoje. Po to dar buvo bandymas kažką panašaus statyti Mažeikiuose, bet sumanymas nebebuvo realizuotas.

Pasak P. Narbuto, iš pradžių “Gazagroservisas„ planuoja didmeninę prekybą, o vėliau gal pradės teikti ir kitokias paslaugas.

Politinio pavojaus neįžvelgia

Pasidomėjome, ar P. Narbutas neįžvelgia politinio pavojaus su “Gazpromu„ susijusiai įmonei suteikiant dar vieną placdarmą Lietuvoje. Viršininkas sakė, kad ta įmonė Kaune dirba jau dešimt metų ir jokių politinių nesusipratimų nebūna. Anot jo, koks skirtumas iš kur pirkti dujas. Tiesa, skirtumas yra. Buvo metas, kai dujos buvo perkamos Norvegijoje, bet jos kainavo 100 dolerių brangiau.

P. Narbutas sakė, kad lietuviškumą reikia išlaikyti, bet su kaimynais reikia gyventi draugiškai. Šiuo atveju partnerystė yra grindžiama sutartimi, kuri sudaryta metams su puse, o po to bus matyti, kaip sekasi bendradarbiauti.

Numatyta, kad nuomos mokestis augs kiekvieną mėnesį. Pirmą mėnesį jis yra nedidelis, bet paskutinis nuomos mėnuo bus apmokėtas jau solidžiai.

Pasikalbėjus su abiem dujininkų vadais, atrodo, kad čia jau nebe Vasiukų variantas. Jis atrodo realesnis jau vien todėl, kad dujininkai šildomų gatvių rajonui nežada. Jie čia darys biznį. Kokia nauda iš to bus rajonui, o plačiąja prasme ir Lietuvai – dar reikėtų pagalvoti. Krykštauti iš džiaugsmo visada suspėsi.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video