2024/05/18

Nusipirko ir nugriaus: arba nuomos kaina humaniška kaip „Humanoje“…

Sostinėje ir didesniuose šalies miestuose verslininkai kankinasi nerasdami už žmonišką kainą išsinuomoti bent kiek padoresnių patalpų. Mažesniuose rajonų centruose tebestūkso savivaldybėms priklausantys pastatai, kurie neva nuomojami, neva laukiama, kol saviškiai sugalvos, ką su jais daryti.

Mūsų rajone, pasirodo, patalpų nuomos problema praktiškai neegzistuoja. Ką Savivaldybė turėjo vertingesnio, tą ir išnuomojo. Likę keli didesni dar neišnuomoti pastatai nieko nebedomina.


O kas domino?

TEO turi patalpų dešimtyje rajono pastatų, Centrinis paštas nuomojasi patalpas septyniuose pastatuose. UAB “Bočiupis„ išsinuomojo poilsiavietę prie Kupiškio marių. UAB “Lelija„ šeimininkauja dviejuose aukštuose Gedimino g. 53 b simboliais pažymėtame pastate. UAB “Skaimeninė vizija„ išsinuomojo pirmąjį buvusios parduotuvės Maironio gatvėje aukštą ir t.t.

Firmos nuomojasi ne tik patalpas. Štai UAB “Baltiches Haus„ išsinuomojo automobilių stovėjimo aikštelę Gedimino gatvėje. Panevėžiečių UAB “Šilumomatis„ 99 metams išsinuomojo Suosos upelį ir žemę aplink jį, o UAB “Dogrima„ nusipirko pastatą, kurį kitais metais teks nugriauti. Toks nuosprendis pastatui yra numatytas sutartyje su savivaldybe.

Iš visų verslininkų sandorių su Savivaldybe įdomiausias pasirodė “Dogrimos„ sumanymas. Pirkti tai, ką jau tuoj pat teks griauti – neatrodo labai išmintinga. Kuo labiau keista, tuo labiau įdomu. Žinant, kad “Dogrimos„ akcininkai ir vadovai yra rajoną valdančiosios valstiečių liaudininkų partijos nariai ar simpatikai, norom nenorom peršasi klausimas, kur čia šuo pakastas.

Pasikalbėjus su “Dogrimos„ vadu Jonu Marcišausku, atrodo, kad viskas aišku. Įmonė nusipirko pastatą, kurį pati įsipareigojo nugriauti, tam, kad į teritoriją nebūtų įleidžiamas kažin koks kaimynas, su kuriuo paskui gali turėti visokiausių problemų.

Buvusioje kareivinių teritorijoje, kurioje dabar yra ir “Dogrimos„, ir kitų firmų bei organizacijų patalpos, numatomos didžiulės statybos. Čia ateityje turėtų įsikurti grandiozinis prekybos centras. Interesas įsitvirtinti tokioje teritorijoje, be abejo, yra. Ir kas čia blogo? O kol kas “Dogrima„ su smulkiais ir vidutiniais verslininkais pratęsė sutartis dėl nuomos kitais metais griaunamame pastate. Tik dabar nuompinigius gaus jau nebe Savivaldybė, o “Dogrima„. Taip bus kompensuojamos išlaidos, patirtos perkant pastatą.

Šiuo metu yra likę tik du didesni Savivaldybės nuomojami pastatai – buvusi kareivinių valgykla, kurios plotas 838 kvadratiniai metrai, ir panašaus dydžio buvęs ligoninės slaugos skyriaus pastatas, kurio pusė artimiausiu metu turėtų būti išnuomota.

Valgykla kol kas niekas nesidomi. J. Marcišauskas sakė, kad geriausiai valgyklą būtų susprogdinti, o jos vietoje pasodinti tris ąžuolus…

Rajono savivaldybė patalpas nuomoja labai humaniškomis kainomis. Minimalus mokestis už kvadratinį metrą yra tik vienas litas, o maksimalus – keturi litai. Apskrities centre nuomos kainos yra dešimt ir daugiau kartų didesnės. Nepaisant to, eilės prie nuomojamų patalpų nestovi. Vadinasi, rajono ateities vizija tiek vietos verslininkų, tiek ir politikų galvose merdi.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video