2024/05/18

Iki gero ūpo trūko vos 22 balų

Būtent tiek žiūrovų balsų iki pergalės pritrūko Salamiesčio laisvalaikio centro „Dvaro“ kapelai, penktadienį tiesioginiame Lietuvos televizijos eteryje muzikinėse varžytuvėse „Gero ūpo“ susitikusiai su Girėnų kaimo kapela iš Šakių rajono. Aktyviai už saviškius prie televizorių balsavę kupiškėnai apgailestauja, jog tiek nedaug trūko iki laimėjimo ir piktinasi, jog likus vos keletui minučių iki balsavimo pabaigos eteryje nebebuvo rodoma rezultatų.

Tiesioginė laidos transliacija prasidėjo 21.10 val., o į televiziją salamiestėnai buvo paprašyti atvykti apie šeštą valandą vakaro. Juos pasitikusi darbuotoja palydėjo į svečių kambarį ir „davė“ dvidešimt minučių laisvo laiko, po kurio pakvietė į studiją repeticijai. Prieš tai repetavę girėniškiai paliko studiją – galimybė parepetuoti su varžovais nesuteikiama. Repeticija – tai parengtų kūrinių atlikimas, televizijos darbuotojams užfiksuojant jų laiką, derinant kameras, apšvietimą.

Po repeticijos muzikantai sakė, jog koncertuoti labai sunku, nes studijoje nėra akustikos, garsas pranyksta. Laidos kūrėjai teigė, jog taip ir turi būti: garsas eina ne į salę, į ten sėdinčius sirgalius, bet į eterį, žiūrovams. Taigi muzikavimo malonumą šioje studijoje pajusti sunku.

Po repeticijos – persirengimas svečių kambaryje, nosyčių pudravimas grimerinėje. Prieš porą metų „Gero ūpo“ laidoje dalyvavę mūsų krašto muzikantai galėjo palyginti, jog tada šiuo atžvilgiu su jais buvo dirbama kur kas rimčiau, o dabar – tik brūkštelėjimas per veidą porą kartų plačiu šepetėliu. Vienam muzikantui pajuokavus, ar negalima daugiau papudruoti, buvo atsakyta: „Nepriklauso“.

Likus geram pusvalandžiui iki tiesioginės transliacijos pradžios visi – ir muzikantai, ir sirgaliai – pakviečiami į filmavimo studiją. Paskutiniai štrichai. Laidos vedėja Loreta išsako keletą televizinių reikalavimų studijos žiūrovams: išjungti mobiliuosius telefonus, nes bet koks ryšys trukdo kameroms, nefotografuoti su blykstėmis, aktyviai siūbuoti ir ploti. Ant stalo stovintiems moliniams bokaliukams užpildyti atnešami ąsotėliai lengvo alaus. Ne visi pastebi, jog likusias kelias tuščias vietas prie žiūrovų stalų užpildo darbo liemenes nusivilkę televizijos darbuotojai.

Už nugaros stovinti televizininkė aktyviai plodama leidžia suprasti, jog taip elgtis reikia visiems sirgaliams – prasideda laida. Laidos vedėjai Loreta ir Stanislovas skelbia, jog lapkričio mėnesio varžytuvės prasideda su smagiom kapelom – Girėnų kaimo kapela (vadovas Antanas Perauskas) iš Šakių rajono ir Salamiesčio „Dvaro“ kapela (vadovas Almantas Totoris) iš Kupiškio rajono. Kartu su varžytuvininkais grieš ir tradiciniai muzikantai – Adutiškio kapela iš Švenčionių rajono, palaikanti girėniškius ir „Muzikontai iš pa Utenas“, palaikanti mūsiškius. Prasideda varžytuvės.

Besivaržančios kapelos turėjo atlikti po penkias dainas. Džiaugiamės, jog salamiestėnai pirmauja, tiksi žiūrovų balai. Vienu metu, žvilgterėjus į kamputyje stovintį televizoriaus ekraną darosi neramu: apie šimtą balsų į priekį išsiveržė Girėnų kaimo kapela. Per reklamą kapelos vadovo A. Totorio paprašoma sutrumpinti dainą. Tai sukelia šiokią tokią įtampą. Dar skambant paskutiniesiems salamiestėnų dainos akordoms, pirmiau nei scenoje pasirodo grupė „16Hz“, pasigirsta jų fonogramos žodžiai.

Varžytuvės tęsiasi toliau. Laikas stebint tiek besivaržančių, tiek palaikančių kapelų pasirodymą tikrai neprailgsta. Tik gaila muzikantų, kurie savo vietose turi išstovėti visą filmavimo laiką, išdžiuvusias gerkles atgaivinti ar prisėsti ant scenos kraštelio galėdami tik reklaminių pertraukėlių metu. Salamiestėnai laidos vedėjams įteikia didžiulį žaidelietės, kapelos vadovo mamos Leonoros Emilijos Totorienės keptą pyragą. Panašus skanėstas puikuojasi ir ant „Dvaro“ kapelą palaikančių žiūrovų televizijos studijoje stalo.

Prieš atliekant paskutinius kūrinius žinome, jog pirmauja salamiestėnai. Sirgaliai (turbūt ir žiūrovai) lengviau atsipučia – mes laimime. Keletą paskutinių minučių balsavimo rezultatų žiūrovai ekrane nemato. Skelbiant galutinius rezultatus visų veiduose nuostaba: už Girėnų kaimo kapelą surinkti 1654 balsai, už „Dvaro“ – 1632. Vos dvidešimt dviejų balsų skirtumas. „Žaidimas užverstomis kortomis“, – taip šią situaciją vėliau įvardijo už „Dvaro“ kapelą balsavę kupiškėnai, teigę jog jei būtų matę, jog varžovai paskutinėmis minutėmis vejasi ir lenkia salamiestėnus, tikrai būtų nepasidavę.

Pasibaigus varžytuvėms, jas stebėjusi etnologė Gražina Kadžytė sakė, jog tokia jau suvalkų balsavimo taktika – iš pradžių skambina pasyviai, leidžia laimėti varžovams, jog „numuštų kainą“, o paskutinėmis akimirkomis užgula telefonus.

Salamiesčio „Dvaro“ kapela dėl tokios balsų persvaros nesikrimto. Visi džiaugėsi galimybe pristatyti save plačiai publikai, susitikimu su profesionaliais varžovais. „Televizija daro reklamą. Nuvykusius koncertuoti į kitus kraštus jau mus pažins. Atitrūkome nuo kasdienybės rūpestėlių. Kapelos dalyviams ši išvyka į Vilnių buvo tarsi kompensacija už per repeticijas atliktus darbus. Besirengiant dalyvavimui „Gero ūpo“ laidoje, kai kurių muzikantų ūkininkų laukai liko nearti. Pasak mano tetos, jei kokiu šimtu balsų būtume pralaimėję – ne „unoras“, o kai skirtumas tik toks – tai kaip žaidžiant krepšinį, kai paskutinis tritaškis viską persveria“, – „Mintims“ sakė „Dvaro“ kapelos vadovas Almantas. Po laidos muzikantų mobilieji telefonai aidėjo nuo skambučių ir trumpųjų žinučių. Nuotaikos nuo palinkėjimų buvo puikios.

Savo kraštiečius palaikiusiems kupiškėnams Salamiesčio laisvalaikio centro „Dvaro“ kapela lapkričio 19 dieną Kupiškio kultūros centre ketina surengti padėkos koncertą. „Nuoširdžiai dėkojame visiems gerbėjams, jog mylite kaimišką muziką ir palaikote savo krašto muzikantus“, – sakė A. Totoris.

Patiems „Dvaro“ kapelos dalyviams muzikavimas tapęs gyvenimo būdu. „Mus sieja bendras tikslas, nuoširdus bendravimas. Daugelis nebegalime be kolektyvo, į repeticijas skubame metę savus darbus“, – teigė vokalistė, penkiolika metų kapeloje dainuojanti Gražina Laucienė. „Gero ūpo“ laidoje penktadienį skambėjo ir Jūratės Bartaševičienės, ReginosVilčinskienės, Ingos Baniulienės, neseniai kapelos gretas papildžiusios Žydrūnės Urbonavičienės balsai. Entuziazmo kupina ir vyriškoji kapelos pusė – Saulius Razgūnas, senbuviai Vytas Dyra, Edvardas Povilauskas, Vilius Strička, Kazys Laucius, iš Alizavos krašto į repeticijas atvykstantis Alvydas Stauga bei kiti muzikantai, neleidę nutilti dainoms autobuse tiek vykstant į filmavimą Vilniuje, tiek grįžtant iš jo.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video