2024/04/29

Gyventojai niekada neužmiršo sovietmečio pažadų ir skolų

Atgimimo gatvės gyventojai niekaip negali atgauti dar sovietmečiu investuotų pinigų, nors, jų tvirtinimu, meras seniai žadėjo juos grąžinti.

Paskutiniaisiais sovietiniais santvarkos metais buvo nutarta sutvarkyti tuometinę Komjaunimo gatvę, kurioje, kaip pasakoja seniai čia gyvenantys žmonės, ištisai telkšojo balos. Pasirodo, miestui lėšų trūko ir tuo metu. Todėl rajono vykdomojo komiteto pirmininkas pasiūlė Komjaunimo gatvės gyventojams patiems už savo lėšas įsirengti fekalinę kanalizaciją ir vandentiekio trasą. Vėliau pagal žodinį susitarimą įdėti pinigai gyventojams turėjo būti grąžinti. Žmonės sutiko ir į minėtus darbus investavo trisdešimt du tūkstančius rublių. Kas dar prisimena rublio perkamąją galią, žino, kad tokia suma – tuo metu tai pakankamai dideli pinigai.

Taip jau atsitiko, kad sovietiniai veikėjai nespėjo ar nebenorėjo atiduoti to, ką buvo prisižadėję. Su komisarų valdžia Lietuvoje, tada taip atrodė, buvo baigta.

Pasikeitus valdžiai, Komjaunimo gatvės gyventojai, kurių gatvė Lietuvos laikais buvo pervadinta Atgimimo gatve (labai įdomi paralelė), kreipėsi į naująją valdžią prašydami, kad būtų grąžinti į miesto tvarkymą įdėti pinigai.

Meras Leonas Apšega dar 1999 m. atsakė, kad prašymas dėl išlaidų kompensavimo bus svarstomas sudarant 2000-ųjų metų biudžetą. Nors raštu L. Apšega jokių įsipareigojimų neprisiėmė, Atgimimo gatvės gyventojai Romas Vesalauskas ir Jonas Šmigelskas puikiai pamena, kad meras jiems žadėjo valdyboje šį klausimą išspręsti palankiai.

Metų metais nesulaukiantys nei išmokėjimų, nei jokių žinių jiems rūpimu klausimu, gyventojai kreipėsi į Seimo nario Viktoro Rinkevičiaus padėjėją rajone Aldoną Ražauskienę.

Pakalbinome ir ponią Aldoną. Ji sakė buvusi pas merą, tačiau jis tvirtino dėl kompensacijos nieko nežadėjęs, o gyventojams pasiūlė kreiptis į teismą. Bet žmonės į teismą eiti nenori, jiems reikia, kad meras tęsėtų žodžiu duotus pažadus.

Atgimimo gatvės vyrai samprotauja, kad gal merui nepatogu jų gatvės žmonėms dalinti išmokas, nes čia gyvena L. Apšegos uošvienė Aldona Balaišienė. Dar kas sugalvos, kad meras painioja viešus ir privačius interesus.

Tuo klausimu norėjome pasikalbėti ir su L. Apšega. Meras, paklausęs, apie ką kalbėsimės, pareiškė, kad tuo klausimu nesiruošia diskutuoti, nes problema atsirado tada, kai jis dar nevadovavo rajonui. Be to, jis niekam nieko nėra tuo klausimu žadėjęs. Vėliau kalbantis su meru jis šiuo klausimu pasiūlė kreiptis į UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„.

Suprantama, kad pagyvenę Atgimimo gatvės vyrai ir jų bendraamžis meras ne viską, ką yra kalbėję, gali prisiminti. Toks jau gyvenimas.

Savivaldybei niekaip nesugebant susišnekėti su žmonėmis, jų problemas teks spręsti kitiems, kurie žinos, kaip žmonėms paaiškinti susiklosčiusią situaciją.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video