2024/04/29

Blokados laikų pamokyti – kaupia dujų balionų atsargas

Po gaisro „Mažeikių naftoje“ sutriko suskystintų dujų gamyba. Jų gaminama tik tiek, kiek vos pakanka buitinėms reikmėms. Dujas automobiliams jau reikia importuoti. Specialistų teigimu įrenginiams suremontuoti ir atnaujinti šio produkto gamybai visu pajėgumu prireiks pusmečio. Ši žinia sukėlė nerimo ir kupiškėnams, kurie suskystintų dujų balionus naudoja buityje ir važinėja automobiliais su dujine įranga.

Vakar beveik visose Kupiškio degalinėse automobilinės dujos kainavo 1,99 – 1,96 Lt, tik vienoje iš jų kaina jau siekė – 2,02 Lt.

UAB „Velseka“ direktorius Aidas Rudinskas sakė, kad šio kuro jų degalinėje nėra pakankamai. Keletą dienų jo iš viso neturėta. Dabar tiekėjai jų atsargas papildė. Tačiau eiliniai vartotojai ir ateityje gali čia jų negauti. Pirmiausia bus aptarnaujamos įmonės, su kuriomis yra sudaryta automobilinių dujų pardavimo sutartis. Tokie tiekimo nesklandumai atsirado dėl staigiai užklupusios bėdos – gaisro Mažeikių naftos perdirbimo įmonėje. Kad šį kurą tiekėjai galėtų įsivežti iš kitų šalių (Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos), reikia leidimų ir įveikti nemažai kitų biurokratinių kliūčių.

Suskystintų dujų balionai UAB Advena ir UAB „Narjanta“ vakar kainavo 68 Lt, o AB „Kupiškio dujų ūkis“ – 70 Lt. LUKOILE jų atsargos už viliojančią 56 Lt kainą baigėsi užvakar. Šios degalinės darbuotojas sakė, kad dabar laukia naujos balionų siuntos. Kokia bus jų kaina – nežinąs.

AB „Kupiškio dujų ūkis“ viršininkas Povilas Narbutas sakė, kad gyventojai nepaisydami kainos dabar perka ir po 2, ir po 3 balionus. Tačiau taip panikuoti tikrai neverta. Grupiniai rezervuarai, iš kurių suskystintos dujos tiekiamos daugiabučių gyventojams – užpildyti, suskystintų dujų balionų turima. Į jų įmonę dujos yra tiekiamos iš Vilniaus ir Kauno dujų pilstymo stočių, kurios šį kurą perka daugiausia iš Rusijos, nes ten pigiau. Paklaustas, kodėl visgi suskystintos dujos pabrango, viršininkas sakė, jog ir šis tiekėjas, matyt, reaguoja į rinkos pokyčius.

P. Narbutas buvo įsitikinęs, kad galų gale šio produkto tiekimas susireguliuos, o po pusmečio ši problema išnyks visai.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video