2024/05/14

Rajono mokyklos gali likti be virėjų ir ūkvedžių

Ar gali valytojos ir virėjos, pagalbinio ir kvalifikuoto darbininko algos būti vienodos? Logiškas atsakymas būtų, jog negali. Pasirodo, gali! Taip yra mūsų rajono švietimo įstaigose.

Jaučiasi neįvertinti

Kalbinti rajono mokyklų vadovai ir darbuotojai sutartinai tvirtino, kad kvalifikuoti švietimo įstaigų darbininkai nepelnytai gauna labai mažus atlyginimus. Jiems alga mokama pagal jau senokai Vyriausybės nustatytus koeficientus – nuo 5,22 iki 7,7. Ji apskaičiuojama tuos koeficientus padauginant iš bazinės algos – 115 Lt. Bėda ta, jog tie koeficientai mūsų rajone šiai darbininkų grupei yra nustatyti daugiausia nuo 5,22 (tolygus minimaliai algai) iki 5,5. Tik mokyklų vairuotojams pastaruoju metu pakilo iki 7,7. Ateityje gali atsitikti taip, kad nebebus norinčių dirbti mokyklos virėju, ūkvedžiu, vairuotoju, staliumi. Žinoma, tai ne tik mūsų rajono bėda. Kvalifikuotų darbininkų jau stinga visoje Lietuvoje.

Antašavos pagrindinės mokyklos direktorė Valda Tilienė sakė, kad sukomplektuoti techninį mokyklos personalą yra nelengva. Ypač dabar, kai pakilus minimaliai algai kvalifikuotų darbininkų atlyginimas pasidarė beveik toks pat kaip ir nekvalifikuotų. Pavyzdžiui vyr. virėja ne tik verda, bet ir sudarinėja valgiaraščius, o tai jau būtų maisto technologo funkcija. Apskritai jos darbas atsakingas ir nelengvas, jam keliami aukšti higienos kriterijai. O atlyginimas neatskaičius mokesčių – 621 Lt. (koeficientas – 5,4).

Kaime susiklosčiusi tokia padėtis – kas jau dirba – tai dirba, kas nedirba – tai ir neieško. Jaunesni, einantys uždarbiauti pas ūkininkus, irgi nėra linkę triūsti už minimumą. Argumentas – „Ten mums moka geriau“. Sunku Antašavos mokyklai buvo rasti pastatų priežiūros darbininką, pavaduojančią valytoją. Virėją dirbti prisikalbino iš Kupiškio ir ją vežioja. Ar ilgai kvalifikuotas žmogus pas juos užsibus, niekas negali garantuoti. Ypač virėjas dažnai išvilioja, gundydamos geresniu užmokesčiu, kavinės.

Kolegės nuomonei pritarė ir Salamiesčio pagrindinės mokyklos direktorius Dalius Žvybas. Anot jo, kas nori darbą susiranda Kupiškyje. Kaime potencialių darbininkų galima tikėtis nebent iš prieš pensinio amžiaus žmonių, kuriems jau yra sunkiau įsidarbinti arba iš jaunesnių moterų tarpo, kurios augina mažus vaikus ir joms patogiau turėti darbą arčiau namų. „Žmonės jaučiasi neįvertinti. Jei jiems nebus mokama pagal turimą kvalifikaciją, jie ieškosis geresnės vietos“, – susidariusią padėtį komentavo direktorius.

Adomynės pagrindinės mokyklos direktorės Danguolės Mašauskienės nuomone, rajono mokyklose nėra gerai paskirstyti darbininkų etatai. Pavyzdžiui, jų mokykloje yra vienas naktinis sargas. Tad reikia nuolat galvoti, kas jį pakeis. Juk žmogus negali dirbti be poilsio dienų. Tačiau dar nors pusės šios pareigybės etato niekas neduoda. Taip pat akivaizdu, kad kvalifikuotai virėjai dirbti už valytojos algą yra tikrai nenormalu.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotojas administracijos ir ūkio reikalams Vidmantas Liubamirskas kėlė retorinį klausimą, kaip išlaikyti kvalifikuotą darbininką už minimumą.

Kas vis dar laiko?

Pasak Rudilių Jono Laužiko pagrindinės mokyklos direktoriaus Algirdo Venckaus, laimei, kad neišėjo nė vienas iki šiol dirbantis žmogus. Dėl mažų atlyginimų ateityje gali būti sunku rasti gerų darbininkų. Direktorius pasidžiaugė, kad dauguma mokyklos techninio personalo dirba daugiau nei 10 metų. Žmones galbūt čia laiko ir pripratimas, ir geros darbo sąlygos. Visgi triūsiama švarioje, šiltoje aplinkoje, arti namų.

Skapiškio vidurinės mokyklos raštinės vedėja Sigutė Sriubiškienė sakė uždirbanti tiek, kiek ir valytoja. Žinoma, apmaudu, kad kvalifikuotas darbas yra taip nuvertinamas. Gal rajono biudžetas tai riboja? Antra vertus, skapiškėnams vietoje ir nelabai tų darbų yra. Todėl norinčių įsidarbinti valytojomis pas juos tikrai nestinga – vilioja garantuotas pajamų šaltinis, socialinės garantijos. Geresnio pragyvenimo šaltinio miestuose ar užsienyje labiau ieško jaunimas.

Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos direktorius Vilius Grigaliūnas sakė, kad gana greitai rado žmogų į laisvą pavaduotojo ūkio reikalams vietą, taip pat ir darbininką. Gal todėl, kad Noriūnuose nedarbas visgi tebėra didelis. Visgi direktorius pripažino, kad už tokį, neatitinkantį nei darbo apimties, nei kvalifikacijos, užmokestį gali dirbti tik neturintis tuokart kitos išeities žmogus.

Alizavos vidurinės mokyklos direktorius Gintaras Paškauskas pavaduotojo ūkio reikalams ieškojo beveik 3 mėnesius. Rado – vietinį?. Buvo susidomėjusių šiomis pareigomis ne tik iš Kupiškio, bet ir iš Panevėžio. Anot jo, žmones atbaido menkas, tik šiek tiek didesnis už minimalų užmokestis ir prastas susisiekimas. Praktiškai kurui neužsidirbsi, jei iš toliau savo automobiliu važinėsi.

Šiaip taip kliba

Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus ekonomistė Nijolė Janavičienė pritarė, kad didžiausia problema po minimalaus atlyginimo padidinimo suvienodėjęs ugdymo įstaigose dirbančių kvalifikuotų ir nekvalifikuotų darbininkų atlyginimas. Minėti koeficientai jiems yra seniai nustatyti pagal Savivaldybės turimą užmokesčio fondą. Tik vairuotojams padaryta išimtis už sudėtingą ir aukštos kvalifikacijos darbą, ir jų koeficientas kilstelėtas iki 7,7. (Ar tokia formuluotė netinka apibūdinti virėjos triūsui, nuo kurio priklauso ir mūsų vaikų sveikata. – Aut. past.)

Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė paaiškino, kad mūsų rajono biudžetas yra neaugantis. Alga mokyklų vairuotojams buvo padidinta tik iš rajono biudžeto rezervo lėšų. Visiems šios kategorijos darbuotojams kelti algų nėra iš ko. Realiai Savivaldybės darbo užmokesčio fondas didėja tik tiek, kiek Vyriausybė į jį perveda pinigų šalies mastu didindama minimalią algą ar darbo užmokestį tam tikrų sričių darbuotojams, pavyzdžiui, mokytojams, bibliotekininkams.

N. Jaruševičienė užtikrino, jog algos didinimas 11-12 proc. nuo 2007 m. sausio1 d. techniniams darbuotojams ir visiems kitiems biudžetinių įstaigų darbininkams yra jau numatytas mūsų šalies biudžete. Tai nėra daug, bet vis tiek šioks toks poslinkis. Pavyzdžiui, jei žmogus dabar gauna neatskaičius mokesčių 632 Lt, tai tuomet gaus – 707 Lt. Anot vedėjos, Vyriausybė žada net šį ketvirtį, nelaukdama kitų metų, paskirti lėšų minėtos kategorijos darbuotojų algoms didinti.

Tik kažin ar toks menkas pragiedruliukas nuramins žmones, atsidūrusius ant drastiškai brangstančio šildymo sezono slenksčio…

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video