2024/05/14

Tarybos posėdis:įtarimai, paslaptys ir boksas, kai visur labai slidu



Posėdis prasidėjo tradicinėmis gėlėmis gimtadienininkams ir rimtu Valstybiniu padėkos raštu Tarybos nariui Povilui Gurkliui, kuris finansavo knygnešių kapų įamžinimą. Pats.

Be oficialiųjų institucijų raginimų.

Atsargiai! Valstybė!

Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė pasiūlė sprendimą dėl gyvenamųjų patalpų pardavimo lengvatinėmis sąlygomis.

Pagal dabar Vyriausybės nustatytą tvarką socialinio būsto nuomininkai, pirkdami gyvenamąsias patalpas lengvatinėmis sąlygomis, gali už jas išsimokėti net per dešimt metų, tačiau pusę kainos turi mokėti iš karto.

M. Pečkuvienė siūlė Tarybai priimti sprendimą, kad būtų galima visą sumą paskirstyti tolygiai kiekvieniems metams, nemokant pradinės įmokos. Motyvuota tuo, kad dabartiniai nuomininkai nėra turtingi žmonės, todėl jiems iš karto sumokėti tegul ir kelis tūkstančius yra labai sudėtinga, o kartais net neįmanoma.

Tarybos opozicijai suabejojus, ar Vyriausybė neužprotestuos tokio sprendimo, prieštaraujančio jos nustatytai tvarkai, buvo nutarta ieškoti kitų būdų, kaip palengvinti žmonėms įsigyti būstus. Tai ir buvo vienintelis klausimas, kurio sprendimas nukeltas ateičiai. Dėl kitų problemų tik pasiginčyta, bet sprendimai priimti.

Kompensacija

Socialinės paramos skyriaus vedėja Vanda Kreivienė pristatė sprendimą dėl finansinės paramos Algimantui Bronislavui Žiūkui Ispanijoje mirusio sūnaus Vaido Žiūko palaikų parvežimo išlaidoms padengti. Dėl 4000 litų kompensacijos skyrimo, kaip numatyta Vyriausybės, Taryba nesuabejojo. Aišku, reikia.

Įtarimai dėl išankstinių susitarimų ir trečiojo aukšto

Posėdyje buvo patvirtintas sprendimas dėl Kupiškio rajono didžiųjų prekybos įmonių specialiojo plano išdėstymo. Kaip paaiškėjo, tas planas jau kainavo 52 tūkstančius litų. Nors tai ir didelė suma, bet Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis paaiškino, kad jį rengė konkurso nugalėtojas, pasiūlęs geriausias sąlygas.

Tik priėmus šį sprendimą, Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas pateikė kitą – dėl žemės sklypo suformavimo Kupiškio mieste, prie Lauko ir Pergalės gatvių sankryžos, detaliojo plano patvirtinimo.

Tarybos narys Vytautas Mockus piktinosi, kad Tarybai tik šiame posėdyje patvirtinus stambiųjų prekybos objektų išdėstymo planą galimi tolesni darbai, o savivaldybė jau gegužės mėnesį užsakė už pinigus detalųjį prekybos objekto prieš Lukoil degalinę planą. Kas būtų padengęs išlaidas, jei Taryba nebūtų ten numačiusi prekybos objekto? Mockus sakė,, kad detalieji planai tampa tik “filkina gramota„, o dėl žemės sklypo jau yra su kažkuo iš anksto susitarta. Į pakankamai motyvuotą abejonę meras tik sugebėjo replikuoti, kad V.Mockus nori, jog parduotuvėse gyventojai stovėtų eilėse prie produktų. Toks “išsamus„ rajono galvos atsakymas į klausimą verčia galvoti, kad meras yra arba neteisus, arba jam visai nesvarbi Tarybos nario nuomonė, arba jis tikrai pavargo.

Nesugebėdamas iššaukti diskusijos konkrečiu klausimu, V.Mockus užsiminė apie neseną istoriją, kai rajono tarybai dar net nesvarsčius klausimo dėl Norfos parduotuvės Kraštiečiuose statybos, jau buvo atlikta apie pusė jos darbų.Ir tuo pačiu metu ta pati statybinė organizacija rekonstravo mero namą Aukštupėnuose. Atsitiktinumas? Pasakomis jau nebetiki ir trečiamečiai.. Meras iš šios situacijos jau vargu, ar begali išsisukti. Arba jis turi paduoti Tarybos narį į teismą, arba pripažinti, kad ir tada, ir dabar jis elgiasi ne taip. Tylėti, reiškia pripažinti, kad teisus oponentas.

Užsikonspiravo

Svarstant klausimą dėl Povilo Matulionio vidurinės mokyklos Virbališkių skyriaus mokyklos patalpų pritaikymo moksleivių užimtumui vasaros metu, Tarybos nariai susirūpino, kodėl tas dėkingas patalpas reikėtų panaudoti tik vasarą ir ėmė pateikinėti variantus, kaip tas objektas galėtų būti panaudojamas ir ištisus metus.

Pasirodo, kad projekto kūrėjai kaip tik ir galvoja, kad Virbališkių mokyklos, esančios šalia Kupiškio marių, dėkinga geografinė padėtis ir turėtų būti naudojama nuolat. Tiktai norint gauti lėšų iš norvegiškų fondų, savo realius siekius reikia maskuoti vaikų užimtumo vasarą problemų sprendimu. Sprendimo rengėjai taip užsikonspiravo, kad net jų kolegos Taryboje be specialaus visiems prieinamos informacijos kodo nesugebėjo suprasti sprendimo esmės.

Boksas skirtingose svorio kategorijose

Po įvykusio konkurso “Metų ūkis 2006„ Žemės ūkio skyriaus vedėjas Valentas Mankūnas Tarybai pasiūlė premijuoti nugalėtojus Ireną ir Zigmantą Aleksandravičius (Puožo kaimas, Šimonių seniūnija) 1000 litų premija, antrąją vietą užėmusius Ireną ir Evaldą Šuminus (Antašavos kaimas, Kupiškio seniūnija) 700 litų premija, o trečiojoje vietoje likusį Joną Pakalnį (Biliūnų kaimas, Skapiškio seniūnija) – 500 litų.

V. Mankūnas dėstė, kad buvo siūlyta dalyvauti konkurse virš dvidešimties ūkininkų, tačiau susigundė tik dešimt.

Tarybos nariai nesuabejojo, kad premijas reikia skirti, tačiau vieni juokavo, o kiti bandė į ūkininkavimo vertinimą pažvelkti giliau. P. Gurklys svarstė, kad premijas reikėtų padidinti, nes tokios sumos gali įžeisti laureatus. V. Mockus samprotavo, kad taip rengti konkurso negalima, nes ringe varžosi skirtingos kategorijos boksininkai, todėl dalis ūkininkų nenori dalyvauti konkurse, bijodami apsijuokti.

Suprantama, kad vieni privatizavo kelis kolūkius, o kiti paveldėjo tėvų žemę ar įsigijo kelis hektarus, todėl nugalėtojams gal reikėtų įteikti ne piniginę premiją, o pereinamąją gairelę, kuri niekada niekur ir nepereis.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas sakė, kad kitais metais teks pagalvoti apie naujas konkurso sąlygas.

Slidu…

Prieš tvirtinant Tarybos posėdžio dienotvarkę Tarybos narys V. Mockus pareiškė teisę į paklausimą, kuris buvo įtrauktas į dienotvarkę. Aptarus visus dienos klausimus, V. Mockus atkreipė dėmesį į “Mintyse„ kelis kartus spausdintus tekstus apie neteisėtą naudojimąsi rekultyvuotoVizgiūnų karjero turtu.

Paklausimą merui, ką savivaldybės vadovai daro arba darys, kad rajono gyventojai galėtų teisėtai įsigyti žvyro ir smėlio, Leonas Apšega nedelsiant peradresavo administracijai. Meras, baigdamas posėdį nelemtai prasitarė, kad prireikus keleto kibirų žvyro, jis nuvažiuoja ir atsiveža. Tarybai suūžus:„ Negi iš Vizgiūnų karjero?„, L. Apšega pareiškė – NESAKYSIU.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video