2024/09/21

Ligoninė mūsų mieste buvo, yra ir bus…

Trečiadienį Kupiškio ligoninėje surengtoje spaudos konferencijoje vyr. gydytojas Povilas Rimkus informavo, jog gydymo įstaigą pagaliau pasiekė restruktūrizacijos lėšos – 740 tūkst. litų iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF)

Pinigai

Iš šios sumos 60 tūkst. litų skirti per praeitus metus pagal etatų mažinimą išeitinėms kompensacijoms sumokėti, likusi suma tikslinė – reanimacijos skyriaus rekonstrukcijai, slaugos skyriaus remontui.

Pagal pateiktą paraišką, numatytą restruktūrizacijos eiliškumą, buvo prašyta 3 milijonų litų. Pasak P. Rimkaus, renovuojant reanimacijos bloką pinigų pritrūks ventiliacijai. Visos ligoninės ventiliacijos sistemai reikėtų pusės milijonų litų.

Gautų pinigų buvo laukiama jau nuo gegužės mėnesio. Tai, jog jie ligoninę pasiekė baigiantis metams – minusas, kadangi jie turėtų būti įsisavinti iki Naujųjų metų. Vakar P. Rimkus turėjo susitikti su Sveikatos apsaugos ministru. Pasak vyr. gydytojo, laukia žygiai, norint išsikovoti, jog nespėtos panaudoti lėšos galėtų būti realizuojamas ir kitąmet. Reanimacinio skyriaus rekonstrukcija prasidės lapkričio mėnesį.

Ruošiamas perspektyvinis restruktūrizacijos projektas 2007-2008 metams, programa dėl senelių namų iš Subačiaus perkėlimo į ligoninės patalpas. Laikyti pustuštes gydymo įstaigos patalpas, anot vyr. gydytojo, didelis ekonominis nuostolis.

Vėl vykdoma pacientų apklausa

Kupiškėnai turbūt dar pamena pernai Kupiškio ligoninės per spaudą platintas anketas. Jos ligoninei atsiėjo 5 tūkst. litų, tačiau nebuvo efektyvios – užpildytų grįžo mažoji dalis. Šiemet gyventojų nuomonei sužinoti imtasi kiek kitokios iniciatyvos. Viena anketa jau parengta ir pateikiama apsilankantiesiems VŠĮ Kupiškio ligoninės konsultacinėje poliklinikoje. Kitą savaitę bus pradėta dalyti anketą besigydantiesiems ligoninėje. Per dvi-tris savaites surinkti duomenys bus analizuojami ir apibendrinami mėnesio pabaigoje. P. Rimkus turi pamąstymų surengti atvirų durų dieną, nors praeitą kartą didesnio žmonių, politikų dėmesio toks renginys nesulaukė, pasikviesti jaunimą, taip paliečiant vieną skaudžiausių temų – kadrų klausimą.

Medikų trūkumas – respublikinė problema. Kadrų klausimą, vyr. gydytojų nuomone, sugadino politikai, medicinos strategai. Pvz., vienus metus buvo siūlyta į universitetus nepriimti medicinos studentų, nebuvo pažvelgta į ateitį, neatlikti paskaičiavimai.

Reikalingas viliotinis jaunimui

P. Rimkaus žiniomis, į Kauno medicinos universitetą šiemet stojo 15 kupiškėnų, iš jų tik trims pasisekė. Taigi nepaisant įvairių peripetijų sveikatos sistemoje, konkursas į medicinos mokslus – didelis. Tačiau neaišku, kokią poziciją juos baigęs jaunimas užims – ar pasiliks darbuotis savoje šalyje, ar išlėks į užsienius?

Ką daryti, kaip į provinciją prisivilioti medikus? „Viską išauginti iš savų kadrų. Pavasarį devynias mokyklas apvažiavau, pabendravau su jaunimu, galvojančių apie medicinos sritį pasisakė tik 3-4 mokiniai“, – sakė vyr. gydytojas. Anot jo, rajono vadovybė, politikai, visi turime labai susirūpinti kaip pritraukti jaunimą, kad jis grįžtų dirbti į savo kraštą.

Daug kupiškėnų šioje vietoje turbūt užduotų klausimą, kas norės atvykti į ne kartą merdinčia gydymo įstaiga pavadintą mūsų ligoninę. „Jokios mini ligoninės nėra. Čia ligoninė, kurioje sumažintos chirurginės paslaugos. Vieni politikai teigia norintys atstatyti buvusį ligoninės statusą, tačiau neaišku ar jie kalba apie chirurgiją, ar turi galvoje ir gimdymo skyrių. Mes neturim pakankamai ligonių ir neturim gydytojų. Rajonas sensta“, – teigė vyr. gydytojas. Normalus chirurgas turi operuoti. Bandytas prikalbinti į mūsų kraštą atvykti vienas chirurgas vyr. gydytojui atsakė taip: „Aš čia degraduosiu, noriu dar paoperuoti“.

Trumpai ligoninės situaciją jos vadovas apibūdino taip: ką galim – padarom, jei ne – vežam tiems, kas gali padaryti.

Atsakymas į klausimą – budinčiu telefonu

Tačiau atsitikus nelaimei, žmonės nebežino kaip elgtis ir kur kreiptis medicininės pagalbos. Štai konkretus pavyzdys. Sekmadienį vieno kupiškėno sūnus susilaužė raktikaulį. Į Kupiškio ligoninės priėmimo skyrių tėvas pasiskambino pasiteirauti, ką jam daryti. Vyriškiui buvo patarta su sūnumi vykti į Panevėžio ligoninę. Susieškojęs transportą, vyras taip ir padarė. Panevėžyje buvo padarytos nuotraukos, nustatyta, kad reikalinga operacija, tačiau, pasak vyro, jam buvo paaiškinta, jog chirurgai labai apkrauti, dėl operacijos pasiskambinti po kelių dienų. „Vaikas kelinta diena skausmuose. Ką mums daryti, laukti, kol eilė prieis, gal vežti sūnų į Rokiškį, kur kreiptis, kas atsakingas už tokią situaciją? Net neaišku kam klausimą pateikti“, – kalbėjo pasimetęs vyriškis.

P. Rimkus sakė, jog įvykus nelaimei, reikia kviesti greitąją pagalbą arba, esant galimybei, patiems vežti pagalbos reikalingą asmenį į dirbančią gydymo įstaigą. Vyr. gydytojas teigė esąs dėkingas gyventojams, kurie atveža patys. „Mes „nelendam“ į pilvą, neturime vaikų chirurgo, o nuo 17 val. jokios procedūros neatliekamos“, – sakė P. Rimkus. Jei kam kiltų klausimų, kaip elgtis vienu ar kitu atveju, vyr. gydytojas pateikė savo budinčio telefono numerį: 8-620-36717.

Rugpjūčio mėnesį į Panevėžio ligoninę priėmimo skyrių iš mūsų rajono pristatyti 60 ligonių (2-3 per dieną). Greitukės su kupiškėnais suka ir Rokiškio bei Biržų link. Vyr. gydytojo pastebėjimu, čia net maloniau priima nei Panevėžyje. O apibendrinant susitikimą ir pokalbį apie mūsų ligoninės reikalus, P. Rimkus konstatavo: ligoninė Kupiškyje buvo, yra ir bus, o kokia – laikmetis parodys.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video